Vals dilemma: waarom moet je het kunnen identificeren?
Een vals dilemma of valse dichotomie is een vorm van drogreden die gebaseerd is op een premisse die ten onrechte de beschikbare opties beperkt. Met andere woorden, het is een soort onjuiste redenering die de beschikbare alternatieven reduceert tot slechts twee. Dit leidt natuurlijk tot perceptie- en beslissingsfouten.
Er zijn verschillende soorten drogredenen en het valse dilemma behoort tot een categorie die informele drogredenen wordt genoemd. Dit zijn onjuiste argumenten, niet alleen qua vorm, maar ook qua inhoud en context. In natuurlijke taal is het vaak niet mogelijk om deze fouten gemakkelijk op te sporen. Daardoor merken we ze vaak niet op
De drogreden van het valse dilemma kan in talloze situaties voorkomen. Ze variëren inderdaad van alledaagse discussies tot enorme beslissingen in het leven, het bedrijfsleven en de politiek, enz. Het risico van dit soort verkeerde redeneringen is dat ze meestal buitengewoon goed gecamoufleerd zijn en logisch lijken. Dus, hoe kunnen we ze identificeren?
“ Er is geen moed zonder dilemma en geen karakter dat niet wordt gesmeed met verkiezingen, maar met overwinningen .”
-Muriël Barbery-
Je bent vatbaar voor valse dilemma’s
Het is vaak gemakkelijker om in zwart of wit (Engelse link) te denken in plaats van rekening te houden met de verschillende grijstinten bij het kiezen tussen twee alternatieven . In feite kun je je zelfs beter voelen met slechts twee opties, omdat dat het probleem vereenvoudigt.
In feite zijn we als mensen allemaal geneigd het slachtoffer te worden van valse dilemma’s. Je bent bijvoorbeeld een vriend of een vijand. Misschien ben je een leugenaar of je vertelt nooit een leugen. Je houdt van je partner zoals hij wil dat je van hem houdt, of je houdt gewoon niet van hem. Inderdaad, de werkelijkheid is in deze termen beter verteerbaar.
De realiteit is echter niet zo. In feite is er niet alleen een oneindig aantal nuances in elke specifieke situatie, maar is er ook vaak ambiguïteit. Een aardig persoon kan bijvoorbeeld soms onbeleefd zijn, maar dat betekent niet dat ze altijd onbeleefd zijn.
Er zijn ook situaties waarin er geen middenweg is. Dit is ofwel omdat het niet mogelijk is of omdat er een ethische inconsistentie ontstaat. Je bent bijvoorbeeld naakt of je bent gekleed. Je tolereert misbruik of je tolereert het niet. In feite spelen in dit soort gevallen ook andere overwegingen mee.
Het valse dilemma identificeren
De etymologische wortels van het woord dilemma helpen om het beeld te verduidelijken. Dit woord komt van het Latijnse dilemma. Dit bestaat uit de wortels ‘di’, of ‘twee’, en lemma, of ‘premisse’. Daarom wordt het zoiets als ‘twee premissen’. Het valse dilemma wordt gevormd wanneer er niet slechts twee premissen zijn, maar veel meer, hoewel ze niet bekend zijn.
Soorten vals dilemma
Er zijn verschillende soorten valse dilemma’s. In wezen komen ze echter overeen met hetzelfde:
- Nepdilemma. Dit is het typische valse dilemma. Het vindt plaats wanneer, in werkelijkheid, een dilemma niet eens bestaat. Je gelooft bijvoorbeeld in de god ‘X’ of je bent een atheïst. Tussen het ene alternatief en het andere zijn er echter meerdere opties.
- De misvatting van de uitgesloten derde. Het komt voor wanneer er drie opties zijn, maar deze zijn kunstmatig teruggebracht tot twee. Je staat bijvoorbeeld aan de kant van de eigenaren van het bedrijf of je staat aan de kant van de arbeiders. In werkelijkheid bevind je je echter op het ene punt aan de ene kant en op het andere punt aan de andere kant.
- Valse oppositie. Dit gebeurt wanneer twee opties worden gecontrasteerd die niet echt exclusief zijn. Je brengt bijvoorbeeld meer politie op straat, of je laat de misdaad winnen. De eerste is niet de enige optie om de tweede te vermijden.
- Valse dualiteit. In dit geval is er geen groot verschil tussen twee concepten die als afwijkend willen worden beschouwd. Als je bijvoorbeeld echt van je werk hield, zou je nooit klagen. Liefde voor het werk en klagen sluiten elkaar echter niet uit.
- Correlatief onwaar. Wanneer twee concepten worden samengevoegd die eigenlijk niet objectief aan elkaar gerelateerd zijn. Je repareert bijvoorbeeld de spiegel die je kapot hebt gemaakt, of je hebt zeven jaar pech.
- Vork. Het komt voor wanneer, op een kunstmatige manier, hetzelfde concept of dezelfde realiteit in tweeën wordt gedeeld. Iemand die in de ene religie gelooft, kan bijvoorbeeld het bestaan van andere geloven niet accepteren. Dit is een vals dilemma omdat de overtuiging van de ene persoon dezelfde status heeft als de overtuiging van een ander. Inderdaad, ze zijn allebei gewoon dat: overtuigingen. Geen van beide overheerst dus.
Het valse dilemma is een misvatting die vooral veel voorkomt in de context van religieuze of politieke debatten. Ze komen echter ook in het dagelijks leven voor. De beste manier om het valse dilemma uit te bannen, is jezelf altijd af te vragen: is er een andere optie?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Peces-Barba Martínez, G. (2001). Un falso dilema.
- Realpe, Sandra. (2001). DILEMAS MORALES. Estudios Gerenciales , 17 (80), 83-113. Obtenido el 12 de noviembre de 2021 de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-59232001000300004&lng=en&tlng=es.