Negen toepassingen van psychologie in het dagelijks leven

Er zijn verschillende gebieden in het dagelijks leven waarin psychologie kan worden gewaardeerd. In dit artikel vertellen wij je over negen van de toepassingen ervan.
Negen toepassingen van psychologie in het dagelijks leven

Laatste update: 23 juni, 2022

Psychologie in het dagelijks leven draagt bij tot een beter leven. Dankzij deze discipline en de kennis die eruit voortvloeit, is het onder meer mogelijk je emoties beter in evenwicht te brengen en je verwachtingen realistischer te maken.

Een andere toepassing van psychologie in het dagelijks leven is het geven van richtlijnen voor het verbeteren van de relatie die je met anderen hebt. In feite zijn sociaal-affectieve banden een fundamenteel onderdeel van het leven, zodat je de aard en de ups en downs ervan moet begrijpen.

Als je emotioneel evenwichtiger bent en een betere relatie hebt met je omgeving, word je ook productiever en succesvoller in wat je doet. Om dezelfde reden ben je vrijer om te beslissen en ben je nauwkeuriger in je keuzes. Vervolgens bekijken we enkele toepassingen van psychologie in het dagelijks leven.

“De grootste ontdekking van mijn generatie is dat mensen hun leven kunnen veranderen door hun geesteshouding te veranderen.”

William James

1. Verhoogt de motivatie

Een van de grote toepassingen van psychologie in het dagelijks leven is het helpen verhogen van de motivatie. Het is immers vaak niet voldoende om gewoon een doel te hebben en het te willen bereiken. Soms zijn er interne obstakels die deze doelen boycotten, beperken of verhinderen dat ze werkelijkheid worden.

Met psychologie leer je de factoren te identificeren die je plannen in de weg staan. Je verwerft een perspectief dat je helpt vol te houden op momenten van moeilijkheden of gebrek aan interesse. Bovendien ben je in staat je vooropgestelde doelstellingen te bereiken of aan te passen en je vooruitgang en verwezenlijkingen duidelijker te erkennen.

2. Verbetert de communicatie

Communicatie is een cruciale factor in het dagelijks leven. Wanneer je het vermogen en de sereniteit hebt om je ideeën en gevoelens uit te drukken, en ook om te begrijpen wat anderen uitdrukken met hun woorden, gebaren en handelingen, vloeien je relaties veel gemakkelijker.

Psychologie helpt je om bewuster te zijn van wat je uitdrukt en doet je begrijpen dat bepaalde boodschappen verder gaan dan woorden. Op je beurt krijg je meer assertiviteit en heb je gezondere relaties met jezelf en met anderen.

3. Verhoogt empathie

Psychologische kennis en de toepassing ervan helpen je om anderen beter te begrijpen. Je ontdekt dat schijn in werkelijkheid bedriegt. Bijvoorbeeld, verdriet is vaak een uiting van boosheid en, op zijn beurt, is boosheid vaak een uiting van verdriet.

Daarom is een van de toepassingen van psychologie in het dagelijks leven te helpen je niveau van empathie te verhogen. Dit bereik je door eerst je persoonlijke gevoelens en emoties beter te begrijpen en deze kennis vervolgens toe te passen op anderen. Met empathie verbeteren niet alleen relaties, maar wordt ook je leven enorm verrijkt.

4. Verbetert je vermogen tot introspectie

Het verhogen van je niveau van zelfkennis is onmogelijk zonder te leren naar jezelf te kijken en jezelf te analyseren. Het natuurlijke gevolg hiervan is dat je je verlangens en motivaties beter kunt verhelderen. Daardoor hebben je beslissingen een steviger uitgangspunt en kun je ernaar streven te bereiken wat je werkelijk wilt en niet wat anderen willen.

5. Verbetert je vermogen om beslissingen te nemen

Als een direct gevolg van het bovenstaande beschikt de psychologie over een reeks technieken en hulpmiddelen die het besluitvormingsproces vergemakkelijken. In het bijzonder de cognitieve psychologie heeft dit onderwerp grondig bestudeerd.

In feite heeft zij methoden gecreëerd die het proces van het verduidelijken van een situatie, het in staat zijn deze vanuit meerdere perspectieven te zien, en het kiezen van de best mogelijke actie aanzienlijk vergemakkelijken.

6. Verhoogt gevoelens van veiligheid en zelfvertrouwen

De introspectie die we eerder noemden, geeft je ook een sterker beeld van wie je bent en waartoe je in staat bent. Dit heeft namelijk een doorslaggevende invloed op je gevoelens van persoonlijke veiligheid.

Bovendien vergroten grotere zelfkennis en persoonlijke veiligheid ook je zelfvertrouwen. Je hebt namelijk een duidelijker beeld van je sterke en zwakke punten. Dit maakt het gemakkelijker voor jou om met vastberadenheid en optimisme actie te ondernemen. Bovenal heb je meer vertrouwen in de resultaten die je kunt behalen.

7. Helpt bij het oplossen van problemen van groepen en collectieven

De psychologie, met name de sociale en gemeenschapsbenadering, grijpt ook in bij groepen mensen (gezinnen, gemeenschappen, bedrijven, enz.) om specifieke problemen op te lossen of te voorkomen. In deze gevallen nemen de professional en de groep actief deel om problemen aan te pakken en risico’s te vermijden die binnen de groep kunnen ontstaan.

8. Vermijdt overmedicatie

Een psychologische interventie geeft je middelen om uzelf te beheersen en je moeilijkheden te overwinnen. In die zin helpt het je om onafhankelijk te zijn (in de mate dat je ziekte het toelaat) van medicijnen die alleen ingrijpen in de chemische processen die verband houden met je probleem, en die vervolgens niet tot de kern ervan doordringen.

9. Verbetert je emotionele intelligentie

Het instrumentarium dat psychologie je biedt, vertaalt zich onder andere in een aanzienlijke verbetering van je emotionele intelligentie. Je krijgt het vermogen om je eigen gedrag vorm te geven volgens een gezonde, empathische en assertieve emotionaliteit.

Psychologie heeft dus veel verschillende toepassingen in het dagelijks leven. Als we ze in één zin zouden moeten samenvatten, zouden we zeggen dat het mensen helpt om gezonder te leven. Het doet dit door het verminderen van beperkingen opgelegd door het verleden, verkeerde voorstellingen, en gevoelens zoals angst of woede, die veel van onze essentiële vermogens blokkeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cerezo, J. A. L. (1989). La utilidad de la psicología popular y de seguir hablando sobre ella. Cognitiva, 2(3), 281-299.
  • López, A. B., Grau, E. G., & Escolano, A. F. (2002). Eficacia y utilidad clínica de la terapia psicológica. International Journal of Clinical and Health Psychology2(3), 477-502.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.