The Bar: De absurditeit van de mensheid
De laatste twee films van filmmaker Álex de la Iglesia uit Bilbao zijn rond dezelfde tijd in première gegaan. The Bar en Perfect Strangers gingen in première in 2017, hoewel ze beide een heel andere impact hadden.
Terwijl de eerste een bescheiden winst maakte, werd de laatste de best scorende film van de regisseur. Daarom was het plot van de remake misschien veel aantrekkelijker voor het publiek dan The Bar, die een stuk eigenaardiger is.
De opeenvolging van gekke gebeurtenissen is veelal fascinerend, maar wordt ook echt absurd. Persoonlijk vind ik dat The Bar een leuke, amuserende film is met een aantrekkelijk plot. Hij kan echter ook vermoeiend zijn en is een film die niet zo schitterde als de andere films van de filmmaker. Het is meer van hetzelfde.
Plot
Een normale ochtend, een groep mensen in Madrid ontbijt met elkaar aan een bar. Sommige van de klanten kennen elkaar, terwijl anderen gewoon eenmaal langskomen. Plotseling wordt de routine onderbroken door een tragedie: iemand wordt buiten de bar neergeschoten en gedood.
De stedelijke chaos verdwijnt, de stad lijkt verlaten en deze groep personages zit gevangen in de bar. The bar heeft een interessant plot en presenteert de personages goed, alsof ze de weerspiegeling van de samenleving zijn.
De la Iglesia slaagt erin de waarheid achter het masker te vangen, de natuur die we verbergen achter de rollen die we spelen in de samenleving.
The bar: een niet-plaats
De bar die we in de film zien, is een bar zoals elke andere. Er is niets speciaals aan. Het is de lokale bar waar mensen in de omgeving elke ochtend ontbijten. Of waar mensen die, zoals Elena, nooit meer naar binnen zullen gaan. In die vertrouwde, beperkte ruimte laten de personages de film tot leven komen.
Marc Augé is een Franse antropoloog die de term ‘niet-plaats’ heeft gecrediteerd. Maar wat is precies een niet-plaats? Het is een tijdelijk pad, een plek waar identiteit zich niet manifesteert.
Augé identificeert snelwegen, hotelkamers, vliegtuigen, enzovoorts als niet-plaatsen. Dit zijn plaatsen waar mensen een korte tijd verblijven, locaties waar ze nauwelijks contact zullen maken met anderen en geen zinvolle relaties opbouwen.
Een niet-plaats is het tegenovergestelde van een antropologische plaats, de plaats waar de identiteit zich bevindt. Niet-plaatsen zijn van voorbijgaande aard. Het zijn ruimtes die de hedendaagse samenleving teisteren. Of een bepaalde ruimte al dan niet een niet-plaats is, is subjectief. Het hangt af van wat die bepaalde plaats voor een bepaald individu betekent.
Bar setting
Deze bar is een niet-plaats in het kader van een stad die nooit ophoudt met bewegen. Het is ook een plaats van anonimiteit voor velen en een schuilplaats voor anderen. In de bar ontmoeten we Elena. Ze is een jonge vrouw die alleen de bar betrad om haar telefoon op te laden. Ook vind je er Trini, een klant die elke dag komt om de gokautomaat te spelen.
Elena en Trini zijn niet de enige personages die vast komen te zitten in die kleine ruimte. In totaal raken acht personages gevangen. Álex de la Iglesia heeft in eerdere films zijn talent voor claustrofobie laten zien.
Hij laat mensen vaak vast komen zitten op plaatsen waar ze met extreme situaties worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld in Common Wealth of My Big Night.
De personages in the bar als een voorbeeld van de samenleving
The bar is een goede weergave van het moderne Spanje. De acht personages zijn divers: er is een dakloze, een jonge, maar uiterst onzekere jonge vrouw, een normaal uitziende vrouw van middelbare leeftijd met gokproblemen, een jonge hipster, een ex-politieagent die werd ontslagen vanwege onder andere alcoholisme.
Naarmate de situatie wanhopiger wordt, tonen de personages hun ware kanten. De Spaanse filosoof Eugenio Trías sprak over deze kwesties in zijn werk Filosofie en Carnaval. Voor Trías handelen we volgens conventies, naar de de rollen die de maatschappij ons heeft opgelegd.
Maar we hebben meerdere rollen en handelen niet in alle situaties hetzelfde. We projecteren niet altijd hetzelfde beeld. Dit is precies wat ik het meest waardeer aan de film.
We zien bijvoorbeeld dat Elena niet hetzelfde handelt als ze praat met haar vriend aan de telefoon als wanneer ze de bar betreedt. Op dezelfde manier hebben alle personages een bepaalde dualiteit: het beeld dat ze projecteren en de geheimen die ze voor anderen verbergen.
De maskers gaan af
Deze gemaskerde dans is een weerspiegeling van onze wereld, van de bars die we dagelijks bezoeken, en ook van de moderne steden waar persoonlijkheden zich snel vermenigvuldigen. Interessant is dat het personage wiens identiteit te allen tijde het meest stabiel blijft Israël is, de dakloze man.
Bovenal lijkt Israël niet tot dezelfde wereld te behoren als de rest van hen. Hij is een man die veel problemen heeft gehad en ons desondanks nooit probeert te bedriegen. Als de situatie wanhopig wordt, vechten alle personages voor hun eigen overleving.
Hier neemt de filosofie van “ieder voor zich” de overhand, en de maskers gaan af. Dit weerspiegelt de hypocrisie van onze wereld. Israël doet echter geen masker af, althans, hij doet het in mindere mate. Waarom? Eenvoudig omdat Israël er niet naar streeft om iemand een plezier te doen. Hij probeert nooit een ander beeld te projecteren van wie hij is.
Conclusie
Zijn diegene die we het meest buitensluiten het meest authentiek? Israël bevindt zich al in een wanhopige situatie, vecht al dagelijks voor zijn voortbestaan. Om die reden is hij een paria in de samenleving en draagt hij hierdoor geen masker.
“Onderdruk je eetlust, mijn lievelingen, en je hebt de menselijke natuur overwonnen.”
Tussen de eschatologische, de komische en de tragische gebeurtenissen laat The bar ons de mensen op hun meest rauwe manier zien. The bar stelt een situatie voor waarin overleving prevaleert boven ethiek en sociale normen. Wanneer de personages hun maskers afzetten, zien we hun ergste kanten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Augé, M., (2009): Los no lugares: espacios del anonimato. Antropología sobre modernidad. Barcelona, Gedisa.
- Trías, E. (1984): Filosofía y Carnaval y otros textos afines. Barcelona, Anagrama.