Telepathie-experimenten in Silicon Valley
De telepathie-experimenten die ze in Silicon Valley uitvoeren hebben niets te maken met parapsychologie of het occulte. In feite gaat het in dit geval om brein-machine interfaces waarmee mensen rechtstreeks via gedachten kunnen communiceren. Experts beweren dat we nog maar één stap verwijderd zijn van het bereiken ervan.
Hoewel er momenteel in de Californische regio verschillende telepathieproeven worden uitgevoerd, is de bekendste en meest geavanceerde ontegenzeggelijk die van Mary Lou Jepsen, voormalig Facebook- en Google-directeur en bedenker van een startup genaamd Openwater. Dit genie werkt sinds 2016 aan het onderwerp en ze heeft opmerkelijke vooruitgang geboekt.
Jepsen geniet groot aanzien in de technologische wereld. Een van de redenen is dat ze meer dan 1000 patenten bezit. Ze was zelfs de bedenker van de populairste laptop/notebook onder kinderen in ontwikkelingslanden.
Ze bereikte dit via het One Laptop per Child programma (Engelse link). Men zegt dat haar hobby het inzetten op het onmogelijke is. Bovendien is ze momenteel de meest prestigieuze onderzoeker van al diegenen die telepathie-experimenten uitvoeren in Silicon Valley.
“Je zult gewoon in staat zijn om een gedachte, wat je denkt en voelt in een soort ideale en perfecte vorm in je hoofd vast te leggen, en dat te kunnen delen met de wereld in een formaat waarin ze dat kunnen krijgen. Er is behoorlijk gek hersenonderzoek gaande dat suggereert dat we dit op een gegeven moment zouden kunnen doen.”
Een relevante achtergrond
Een van de beslissende precedenten voor onderzoek naar telepathie in Silicon Valley werd uitgevoerd door een startup uit Barcelona in 2014. Het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Plos One publiceerde een beschrijving van dit experiment (Engelse link).
Het onderzoek werd geleid door Carles Grau, Alejandro Riera en Giulio Ruffini. In samenwerking met medewerkers van Axilum Robotics sloten ze een apparaat aan op een zender in Straatsburg. De ontvanger had ook een soortgelijk apparaat en bevond zich in de Indiase stad Thiruvananthapuram. Ze waren 7.700 kilometer van elkaar verwijderd.
De onderzoeksgroep slaagde erin de zender een bericht te laten sturen naar de ontvanger zonder een woord te zeggen. Het gebruikte woord was “Hallo.” In feite waren de hersenen verbonden, wat neerkomt op telepathische communicatie in de strikte zin van het woord. Dit werd een van de referentiepunten voor Silicon Valley.
Telepathie-experimenten in Silicon Valley
Het basisidee van Openwater is eenvoudig, maar uiterst gedurfd. Het bestaat uit het verkleinen van een MRI-apparaat tot het in een hoed past. Het is gebaseerd op het idee dat de infrarode stralen van dit soort apparaten ons in staat stellen de werking van neuronen en de elektrische stroom waarmee ze communiceren te bestuderen.
Jepsen stelt dat zo’n apparaat ons in staat zou stellen te anticiperen op de woorden die iemand zal zeggen voordat hij ze zegt. We zouden ook de mentale beelden van die persoon zien via een computer.
In principe zou het zo mogelijk zijn iemands gedachten te lezen. Dat gezegd hebbende, gaat het experimenteren met telepathie in Silicon Valley verder. In feite probeert men het ook mogelijk te maken om mentale boodschappen over te brengen. Dit proces is gaande.
Er worden ook meer telepathie-experimenten uitgevoerd in Silicon Valley. Een daarvan is het initiatief van Elon Musk. Het heet Neuralink. Het werkt via implantaten die men BCI – Brain Computer Interface – noemt. Facebook heeft ook onthuld dat het werkt aan een methode waarmee mensen met hun geest kunnen typen.
De toekomst
De hoed van Mary Lou Jepsen is bijna klaar, hoewel er nog geen definitieve oplossing is voor de telepathische overdracht van berichten. Momenteel perfectioneert men het mechanisme om iemands geest te lezen zonder dat hij een woord zegt. Op dit moment is het echter een andere geest die de gedachten leest en geen computer.
Er is een andere groep onderzoekers die telepathie bestudeert vanuit het Computational Neuroscience Laboratory van de Stanford Universiteit. De groep wordt geleid door Dr. Krishna Shenoy. Het centrum heeft technologieën ontwikkeld waarmee mensen fysieke voorwerpen kunnen besturen met hun geest, waaronder robotarmen en protheses (Stanford University, 2020).
Deskundigen denken dat het openen van de deur naar het lezen van de geest van één persoon betekent dat dit vroeg of laat het lezen van de geest van miljoenen individuen mogelijk zal maken. Men spreekt zelfs over wolken die alle gegevens kunnen opslaan.
Bovendien wijzen verdedigers van deze technologieën erop dat ze van groot nut zouden zijn om “superieure geesten” op te sporen, hen kansen te geven en de ontwikkeling van de samenleving te versnellen.
Aan de andere kant zijn degenen die kritiek hebben op de telepathie-experimenten in Silicon Valley niet zo optimistisch. Zij denken dat ze de privacy van mensen zouden vernietigen en controlemechanismen zouden worden, waarmee ze zelfs de gedachten van sommige mensen zouden kunnen controleren.
Ze zouden wel eens gelijk kunnen hebben. Vooral als we bedenken dat het Pentagon soortgelijke onderzoeken heeft gedaan die zij aanmerken als militaire technologie.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cristia, J., Ibarrarán, P., Cueto, S., Santiago, A., & Severín, E. (2017). Technology and child development: Evidence from the one laptop per child program. American Economic Journal: Applied Economics, 9(3), 295-320. https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/app.20150385
- Grau, C., Ginhoux, R., Riera, A., Nguyen, T. L., Chauvat, H., Berg, M., … & Ruffini, G. (2014). Conscious brain-to-brain communication in humans using non-invasive technologies. PloS one, 9(8), e105225. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0105225
- Stanford University. (2020, September 9). Neural prosthetics laboratory. https://shenoy.people.stanford.edu/research/neural-prosthetics-laboratory
- Strickland, E. (2017). Silicon valley’s latest craze: brain tech [News]. IEEE Spectrum, 54(7), 8-9. https://ieeexplore.ieee.org/document/7951707