5 tekenen dat je een jaloerse collega hebt

Als je een jaloerse collega hebt, kun je de sfeer op het werk onaangenaam vinden. Het is echter het beste om je hierdoor niet te laten beïnvloeden.
5 tekenen dat je een jaloerse collega hebt

Laatste update: 26 november, 2023

Het hebben van een jaloerse collega kan een echt probleem zijn. Het creëert niet alleen een slechte sfeer om je heen, het wordt soms ook een groot obstakel bij het bereiken van je eigen werkdoelen. Het probleem met afgunst is dat het een bedrieglijke emotie is, die ook nog eens gemaskeerd en gecamoufleerd wordt. Daarom is het niet altijd gemakkelijk om het op te sporen.

Het is normaal dat er een zekere mate van rivaliteit is op het werk. Maar als de werkomgeving gezond is, wint samenwerking het van dit soort individualistische bezigheden. Toch kan er zowel in een gezonde als in een giftige omgeving een jaloerse collega opduiken die een spaak in je wiel van vooruitgang wil steken.

“De oogst is altijd rijker op andermans akker.”

Ovidius

Een jaloers persoon zal naar je kijken alsof je volkomen waardeloos bent . Ze geloven dat je het niet verdient om te zijn wie je bent, of te hebben wat je hebt. In feite vinden ze dat zij het zouden moeten hebben.

Hun acties worden geïnspireerd door een misplaatst gevoel van rechtvaardigheid. In feite zien ze zichzelf niet als jaloerse collega’s, maar als wrekers van gerechtigheid. Hier zijn vijf tekenen waaraan je dit soort mensen herkent.

1. Een jaloerse collega merkt je fouten op, maar geeft niets om je prestaties

Over het algemeen zijn de mensen in je werkomgeving matig aandachtig voor wat je doet of zegt. Bovendien geven ze van tijd tot tijd commentaar op je fouten of complimenteren ze je met je prestaties.

Als iemand zich extreem bewust lijkt te zijn van wat je doet en vaak verwijst naar je fouten of de moeilijkheden die je misschien hebt in je werk, kan het een jaloerse collega zijn. Nog meer als ze gewoon onverschillig zijn als je iets bereikt hebt.

Vrouw wordt belaagd door haar mannelijke collega's

2. Ze hinderen je werk

Dit is een onmiskenbaar teken dat je een jaloerse collega hebt. Het is nooit redelijk dat iemand je werk probeert te hinderen. Alle leden van een organisatie worden immers verondersteld dezelfde doelen te hebben. Om deze reden is het belemmeren van het werk van een ander in strijd met de organisatie zelf.

Dit soort acties worden alleen uitgevoerd als er iets anders in het spel is. In dit geval is dat iets anders afgunst. Wie dat voelt, geeft er niet om anderen te kwetsen of zelfs zichzelf te kwetsen. Zolang ze er uiteindelijk maar in slagen om de persoon op wie ze jaloers zijn negatief te beïnvloeden. Als je daarom merkt dat iemand je werk opzettelijk belemmert, kun je er vrij zeker van zijn dat ze jaloers zijn.

3. Een jaloerse collega is kwaadaardig over je vooruitgang

Dit gebeurt als je het onderwerp bent van een promotie of erkenning. Vaak probeert een jaloerse collega op een half grappende en half serieuze manier twijfel te zaaien. Met andere woorden, ze propageren het idee dat je je promotie op een frauduleuze manier hebt gekregen of dat je hem in ieder geval niet verdient.

Ze zullen waarschijnlijk opmerkingen maken die suggereren dat je prestatie te danken is aan het feit dat je de baas zo goed gezind bent. Of dat je veel te onderdanig bent of veel te veel van het een of ander, en dat je daarom de doorbraak hebt gekregen. Dit is pure afgunst, geen rede.

4. Ze halen je ideeën naar beneden

Mensen die je ideeën consequent naar beneden halen, zijn vaak ook jaloers. Dat komt omdat het diskwalificeren van wat je denkt en zegt een manier is om je bijdragen aan de werkplek te minimaliseren of zelfs onzichtbaar te maken. Dit bevredigt hun behoefte om kwaad te doen, een traditionele begeleiding van afgunst.

Ze zullen vaak proberen om je acties te boycotten. Ze praten bijvoorbeeld terwijl jij praat of ze onderbreken je midden in een idee. Of ze trekken op de een of andere manier in twijfel wat je zegt. Soms proberen ze je ook belachelijk te maken of gebruiken ze een denigrerende toon om hun bezwaren te uiten.

Jaloerse collega

5. Een jaloerse collega is vijandig zonder reden

Je kunt vijandigheid altijd voelen, ook al is het soms niet expliciet. Een jaloerse collega kan ervoor kiezen om je soms te begroeten en je op andere momenten te negeren. Ze hebben ook de neiging om je op een autoritaire of onbeleefde manier aan te spreken.

Het meest verrassende voor jou is misschien wel het feit dat je je niet kunt herinneren dat je ooit een echt conflict of probleem met deze persoon hebt gehad. Maar alleen al door hun houding wijzen ze je duidelijk af. Nog verwarrender is dat dit kan worden afgewisseld met aangenaam en sympathiek gedrag. Toch zullen ze altijd een vleugje agressiviteit vertonen.

Als je een jaloerse collega hebt, kun je niet veel doen. Want die persoon verwerpt eigenlijk het feit dat je zelfs maar bestaat. Dit heeft echter veel meer met hen te maken dan met jou. De beste reactie die je kunt geven is onverschilligheid, zolang de situatie niet uit de hand loopt. Als dit gebeurt, moet je stevig en vastberaden optreden en grenzen stellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • León, R. (2002). Un estudio acerca de la envidia en los centros laborales en el Perú. Persona, (5), 147-165.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.