Technieken voor autosuggestie

Wat zijn autosuggestietechnieken en hoe worden ze in therapie gebruikt? Lees meer over deze methode op basis van zelfhypnose en hoe nuttig deze is.
Technieken voor autosuggestie
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 01 juli, 2023

Technieken voor autosuggestie zijn ook bekend als zelfhypnosetechnieken. Het zijn manieren om onze gedachten en gedragingen te beïnvloeden. Hun doel is het wijzigen of kanaliseren van emoties, overwegingen en gedragingen, met het idee een positieve transformatie teweeg te brengen.

De pionier van deze methoden was Émile Coué, een 19e-eeuwse apotheker. Hij merkte een interessant feit op met betrekking tot degenen die bij hem kwamen voor medicijnen. Hij ontdekte dat als hij positief sprak over de medicijnen die hij hen gaf, ze effectiever werden. In wezen ontdekte hij het placebo-effect.

Coué raakte zo geïnteresseerd in het onderwerp, dat hij hypnose ging onderzoeken. Hij ontdekte dat niemand tegen zijn wil gehypnotiseerd kon worden. Ook ontdekte hij dat het effect hiervan afneemt bij het weer bij bewustzijn komen. Door dit feit voelde hij zich geneigd een andere procedure te ontwerpen die efficiënter was. Zo werd autosuggestie geboren.

“In feite is autosuggestie een instrument dat we bij onze geboorte bezitten, en in dit instrument of liever, in deze kracht, schuilt een wonderbaarlijke en onberekenbare kracht, die afhankelijk van de omstandigheden de beste of slechtste resultaten oplevert…. Het is een methode die iedereen zou moeten volgen, de zieke om genezing te verkrijgen, de gezonde om de komst van ziekte in de toekomst te voorkomen. Door haar te beoefenen kunnen we ons, ons hele leven lang, verzekeren van een uitstekende gezondheidstoestand.”

Émile Coué

Technieken voor autosuggestie

De technieken voor autosuggestie die men in het therapeutisch kader  gebruikt zijn methoden om zelf positieve gedachten op te wekken. In feite sturen ze gedrag en emoties in de richting van welzijn. Er worden motiverende affirmaties gebruikt, evenals fantasierijke visualisaties, gericht op het beoogde doel.

Als we het over zulke technieken hebben, doen we dat in de regel in positieve zin, in termen van het vergroten van het welzijn. Er bestaat echter ook negatieve autosuggestie. Hierbij gaat het om door een individu zelf veroorzaakte pessimistische of slopende ideeën over zijn gedrag.

Émile Coué (Spaanse link) was de eerste die een basisproces ontwikkelde dat beheerst wordt door vier principes. Deze luidden als volgt:

  • “Als het het onbewuste is dat ons leidt, en we leren het te leiden, dan leren we onszelf te leiden”.
  • “In tegenstelling tot wat gedacht wordt, is de wil niet het eerste vermogen van de mens, maar de verbeelding (Spaanse link).”
  • “Elke dag, in elk opzicht, word ik steeds beter.” Dit beschouwt men als een uiterst krachtige affirmatie. Het vraagt om voortdurende beoefening van autosuggestie, zodat de effecten ervan zichtbaar worden.
  • “Elk idee dat we in de geest hebben, wordt werkelijkheid in het domein van de mogelijkheid.” Dit betekent dat, als verbetering in iets mogelijk is, we het kunnen bereiken door autosuggestie. Als we het niet bereiken, verhoogt het toch ons welzijn.
Vrouw wijst naar zichzelf in de spiegel
Volgens autosuggestie hebben affirmaties of positieve zinnen de kracht om te motiveren.

Belangrijkste technieken voor autosuggestie

Achter het idee van autosuggestie liggen twee basisideeën: zelfbevestiging en visualisatie. Uit deze twee concepten zijn vele varianten opgebouwd. Ze vormen beide de kern van deze praktijk.

Zelfbevestigingen

Zelfbevestigingen zijn zinnen of zinnen die genoeg kracht hebben om je te motiveren, zodat je je doelen niet uit het oog verliest. Ze moeten echter meer invloed hebben dan alle mogelijke obstakels of moeilijkheden die op je weg liggen. Je moet ze voortdurend herhalen, vooral op moeilijke momenten. Ze bestaan uit uitspraken als: “Ik ben in staat,” “Ik kan het” en “Het komt wel goed.”

Visualisatie

Visualisatie is een van de bekendste methoden van autosuggestie. Volg de onderstaande stappen om het in praktijk te brengen:

  • Ga op een rustige plaats zitten en neem een comfortabele houding aan.
  • Sluit je ogen en haal diep adem, totdat je je ontspannen voelt.
  • Richt je aandacht op een van de algemene of specifieke zelfbevestigingen. Bijvoorbeeld: “Ik kan” (algemene uitspraak) of “Ik kan de test halen” (specifieke uitspraak).
  • Begin een mentaal beeld op te bouwen waarin je je doel bereikt hebt. Voeg zoveel mogelijk details toe, totdat je een compleet mentaal scenario hebt samengesteld.
Man met armen wijd op het strand
Autosuggestie berust op visualisaties of het mentaal opbouwen van beelden om een doel te bereiken.

De werkzaamheid van autosuggestie

Autosuggestietactieken werken op een vergelijkbare manier als het placebo-effect. Ze zijn uiterst effectief. We moeten echter rekening houden met het eerste principe van Émile Coué en dat is realisme. Hoe goed je de methode ook toepast, ze zal er niet toe leiden dat je het onmogelijke bereikt. Autosuggestie kan je bijvoorbeeld niet onzichtbaar maken.

Het is ook echt belangrijk om deze technieken voortdurend te oefenen. Herhaling genereert autosuggestie. Anders kan de effectiviteit ervan duidelijk afnemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blez, R. N. F., & Rodríguez, A. J. S. (2011). Consideraciones teóricas sobre el autoentrenamiento (original). Olimpia: Publicación científica de la facultad de cultura física de la Universidad de Granma, 8(28), 202-206.
  • Feixa, C. (2006). La imaginación autobiográfica. Periferia: revista de recerca i formación en antropología, (5).
  • Westphal, C., & Laxenaire, M. (2012, February). Émile Coué: amuseur ou précurseur? In Annales Médico-psychologiques, revue psychiatrique (Vol. 170, No. 1, pp. 36-38). Elsevier Masson.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.