Socratisch vragen stellen voor je beperkende overtuigingen
Als mensen bestaan we uit dromen, verlangens en oneindige angsten. Deze derde dimensie spreekt echter vaak zijn veto uit over de eerste twee. Aan de andere kant vergemakkelijken angsten ons overleven en het is dankzij hen dat we als soort kunnen overleven. Veel ervan bestaan echter uit irrationele overtuigingen en beperkende ideeën.
Bijvoorbeeld, je bent waarschijnlijk voortdurend bang om in bijna elke situatie te falen of ‘het te verpesten’. Je bent bang dat je jezelf voor gek zet. Bovendien zie je, als je naar de toekomst kijkt, een horizon die gedomineerd wordt door enorme onzekerheid. In feite vernietigt het niet weten wat er morgen zou kunnen gebeuren vaak je huidige potentieel.
Het is duidelijk dat je als mens nooit van elk van je angsten af zult komen. Vele ervan spelen immers een fundamentele rol. Je moet ze echter rationaliseren en door een filter van objectiviteit en zelfs gezond verstand halen. Eén manier om je beperkende percepties te deconstrueren is door een Socratische dialoog met jezelf.
“Ik weet dat je me niet zult geloven, maar de hoogste vorm van menselijke uitmuntendheid is jezelf en anderen te bevragen.”
–Socrates–
Socratisch vragen stellen
Socratisch vragen stellen is een methode die gebaseerd is op dialoog en reflectieve vragen. Het stelt je in staat te mediteren over bepaalde aannames, complexe concepten te onderzoeken en meer kritisch denken te ontwikkelen . Dit hulpmiddel werd ontwikkeld door Socrates om zijn leerlingen te bevragen over hun overtuigingen.
Voor deze filosoof uit Athene kwam ware kennis alleen tot stand als mensen met verschillende perspectieven met elkaar in gesprek gingen. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze aanpak nu een van de hoekstenen is van de cognitieve gedragstherapie (CGT). In deze praktijk worden professionals getraind om open vragen te stellen die reflectie en introspectie bij de patiënt bevorderen.
Een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Calgary (Canada) benadrukt het nut van de Socratische dialoog voor het ontrafelen van de in ons gewortelde overtuigingen en waarden die elke gedachte, emotie en veel van ons gedrag moduleren. Het beweert dat het een ideaal hulpmiddel is om verandering en een gezondere mentale focus te vergemakkelijken.
Socratisch vragen stellen wil je niet confronteren of je ongemakkelijk laten voelen. Het doel ervan is om nieuwsgierigheid op te wekken om na te denken over je overtuigingen en perspectieven en te beoordelen of je ze moet bijstellen en heldere en gunstigere ideeën moet aannemen.
Hoe je beperkende overtuigingen deactiveert met Socratisch vragen stellen
Iedereen heeft bepaalde beperkende overtuigingen. Inderdaad ontwikkel je dagelijks vaak gedachten die je menselijk potentieel gevangen houden. Het feit dat ze verschijnen is geen probleem. De uitdaging komt wanneer je waarde en waarheid geeft aan volledig verwrongen en negatieve ideeën over jezelf.
Studies (Engelse link) zoals die van de Stanford Universiteit (VS) benadrukken dat beperkende overtuigingen de basis vormen van veel psychologische stoornissen, zoals angst of depressie. Dus, wat als je preventief zou handelen? In feite ligt de beslissing om Socratisch vragen stellen toe te passen om de percepties te deactiveren die je gevangen houden en leiden tot ongelukkig zijn geheel in je eigen handen.
In feite doet het jezelf bekwamen in de kunst van zelfreflectie en kritisch denken geen pijn, en is het ook niet ongemakkelijk. Het transformeert je. Je kunt je niet aanpassen aan een complexe en veranderende wereld als je niet eerst zelfkennis oefent. Van hieruit ontsteek je je deugden en elimineer je de problemen die je tegenhouden. Hier lees je hoe je dat doet.
1. Registreer je beperkende overtuigingen en negatieve ideeën
Je ervan bewust worden dat je ideeën en gedachten produceert die je welzijn in de weg staan, is de eerste stap. Ze bijhouden is inderdaad cruciaal. Het stelt je in staat om Socratisch vragen stellen effectiever in te zetten.
Bedenk dat beperkende overtuigingen de stem van angst en zelfkritiek zijn. De angst om te falen, dat alles mis zal gaan, dat je het niet waard bent, dat je jezelf voor gek zult zetten, of dat morgen alleen maar onheil zal brengen zijn duidelijke voorbeelden van dit soort overtuigingen.
2. Verduidelijking
“Ik kan beter niet komen opdagen voor dat sollicitatiegesprek, want ik weet dat ik het niet zal krijgen.” “Ik zal geen moeite doen om ze een berichtje te sturen omdat ik weet dat ze me niet echt leuk vonden op ons eerste afspraakje.”
Verduidelijking houdt in dat je een waarneming die plotseling in je geest opkomt, overweegt. Het betekent het wat meer uitleggen, beschrijven en meer vorm geven. Bijvoorbeeld: “Ik heb het gevoel dat als ik op dat gesprek verschijn ik mezelf voor gek zal zetten” of “Iets zegt me dat ze me niet al te aardig vonden op onze eerste date.”
3. Bewijs en steun voor je ideeën
Socratisch vragen stellen wil ook dat je op zoek gaat naar bewijs dat objectieve geldigheid geeft aan je opvattingen. Een dergelijke oefening vereist dat je je kritische en analytische denken activeert. Dit is absoluut essentieel. Bijvoorbeeld:
“Welke redenen heb ik om te denken dat ze me in dat gesprek zullen afwijzen? Waarom zou ik mezelf voor schut zetten? Is het omdat ik niet genoeg vaardigheden heb om de functie te vervullen?” of “Welke echte feiten zijn er om me te laten denken dat ik zo’n slechte indruk maakte op die eerste date?”.
4. Alternatieve gezichtspunten
De verandering naar welzijn zal niet mogelijk zijn als je er niet naar streeft om je uitputtende denkpatronen achter je te laten en te vervangen door meer aangepaste benaderingen. Het betekent dat je je moet inzetten voor verandering. Het is namelijk niet genoeg om jezelf in twijfel te trekken en schadelijke ideeën op te sporen als je er daarna niets aan doet.
Door alternatieve ideeën te overwegen die je irrationele percepties corrigeren, kun je je geest verruimen en een licht op de situatie laten schijnen. Je moet nieuwe mogelijkheden en meer bruikbare mentale benaderingen vormen. Bijvoorbeeld:
“Wat heb ik te verliezen als ik kom opdagen voor dat sollicitatiegesprek? Wat als ik, in plaats van te denken dat ik mezelf voor gek zal zetten, wat meer vertrouw op mijn potentieel en mijn ervaring?” of “Wat heb ik te verliezen door mijn afspraakje een berichtje te sturen om te zien hoe ze reageren? Ik heb het tenslotte leuk gehad met hen. Wie zegt dat ze niet wachten tot ik de eerste stap zet?”
Socratisch vragen stellen vereist het begrijpen van de reden voor je overtuigingen, ze confronteren om uit te vinden of ze nuttig voor je zijn, en dan een alternatief voorstellen.
5. Implicaties en gevolgen
Jezelf vragen stellen wekt kritisch en reflectief denken op. Bovendien opent het nieuwe perspectieven voor je. Het slaagt omdat je, als je je overtuigingen onderzoekt en in twijfel trekt, je ervan bewust wordt dat veel van wat je voor lief nam niet helemaal waar of nuttig was.
Om het optimale punt van zelfontdekking te bereiken, moet je nadenken over wat de gevolgen zouden zijn als je je uitputtende overtuigingen en percepties zou veranderen. Zou je er baat bij hebben? Zou je je er beter door voelen en zou het positieve veranderingen in je leven kunnen brengen? Bijvoorbeeld:
“Als ik op dat sollicitatiegesprek durf te verschijnen, is er een mogelijkheid dat ik de baan krijg. Zelfs als ik het niet krijg, voel ik me toch beter over mezelf omdat ik het initiatief zou hebben genomen.” of “Als ik het bericht stuur, hebben we misschien een andere afspraak. Maar als het niet gebeurt, voel ik me tenminste goed over mezelf omdat ik het geprobeerd heb”.
Je geest bestaat uit aannames die geworteld zijn in het diepst van je wezen. Sommige verhinderen je het leven te hebben dat je werkelijk wilt. Wat ingewikkeld is, is dat je je er niet altijd van bewust bent dat bepaalde overtuigingen het fundament vormen dat de muren van depressie of een angstval bouwt.
Daarom is het de moeite waard om te leren jezelf af en toe in twijfel te trekken en in je dagelijkse routine tijd in te ruimen om met jezelf te praten. In feite daag je jezelf, net als Socrates, uit om te ontwaken en nieuwe kennis op te doen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Boden, M. T., John, O. P., Goldin, P. R., Werner, K., Heimberg, R. G., & Gross, J. J. (2012). The role of maladaptive beliefs in cognitive-behavioral therapy: Evidence from social anxiety disorder. Behaviour Research and Therapy, 50(5), 287-291.
- Borders, L. D., & Archadel, K. A. (1987). Self-beliefs and career counseling. Journal of Career Development, 14(2), 69-79.
- Clark, G. I., & Egan, S. J . (2015). The Socratic method in cognitive behavioural therapy: A narrative review. Cognitive Therapy and Research, 39(6), 863-879.
- Kazantzis, Nikolaos & Beck, Judith & Clark, David & Dobson, Keith & Hofmann, Stefan & Leahy, Robert & Wong, C.. (2018). Socratic Dialogue and Guided Discovery in Cognitive Behavioral Therapy: A Modified Delphi Panel. International Journal of Cognitive Therapy. 11. 10.1007/s41811-018-0012-2.