Slecht slapen kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt
Slecht slapen en je eenzaam voelen zijn situaties die steeds vaker voorkomen. Deze laatste is aanzienlijk toegenomen. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze zelfs een minister van eenzaamheid (Engelse link). Niet goed slapen is voor veel mensen op aarde een feit geworden.
Het is onwaarschijnlijk dat deze verschijnselen nieuw voor je zijn. Het nieuwe van deze studie is echter dat er een verband tussen de twee is gevonden. De gegevens lijken erop te wijzen dat slecht slapen een sterk gevoel van eenzaamheid veroorzaakt.
Hoewel het onderzoek het niet noemt, tonen andere gegevens aan dat mensen die niet goed met eenzaamheid omgaan, vaak moeite hebben met slapen.
Slecht slapen kan tot verschillende emoties leiden. Je weet dat onvoldoende slaap je humeur beïnvloedt. Je voelt je daardoor ongemotiveerd en prikkelbaar. Als je niet goed slaapt, kan dit zelfs je vermogen om je aandacht te richten en vast te houden beïnvloeden.
Het onderzoek waar we het vandaag over zullen hebben laat zien, zoals we hierboven vermeldden, dat je je ook eenzamer kan voelen als je niet goed slaapt.
”Slaap is de beste meditatie.”
-Dalai Lama-
Het onderzoek van de Berkely Universiteit in Californië: slecht slapen en eenzaamheid
Neurologen Eti Ben-Simon en Matthew Walker van de Berkely Universiteit in Californië, voerden een fascinerende studie uit over de relatie tussen slecht slapen en eenzaamheid. Ze publiceerden hun resultaten in 2018 in het blad Nature Communications (Engelse link).
Een eerdere studie met 140 vrijwilligers leverde de eerste informatie op voor de onderzoekers. Het bleek dat de deelnemers na een nacht van slaapgebrek tekenen vertoonden dat ze zich geïsoleerd voelden en alsof ze niemand hadden om mee te praten. Ben-Simon en Walker wilden die bevindingen bevestigen en uitdiepen.
Daarvoor vroegen ze 18 jongeren om de hele nacht thuis te slapen, zonder onderbrekingen. De volgende nacht moesten ze de hele nacht wakker blijven in een laboratorium. Om te voorkomen dat de vrijwilligers ook maar een minuut in slaap zouden vallen, lieten ze hen deelnemen aan veel verschillende activiteiten.
Daarna lieten ze hen een video zien van een persoon die naar hen toe liep. Ze vroegen de vrijwilligers om op een knop te drukken als ze het gevoel hadden dat de persoon te dichtbij kwam. Ze ontdekten dat deelnemers gemiddeld 15% verder weg bleven dan wanneer ze de hele nacht hadden geslapen.
De effecten van slaapverlies
Onderzoekers ontdekten ook dat slaapverlies meer activering op gang bracht in een gebied dat de hersenen associeerden met bedreiging en gevaar wanneer de persoon in de video te dichtbij kwam. Met andere woorden, ze voelden dat als ze dichterbij een ander kwamen, dat dit gevaarlijk was.
Uit de studie bleek ook dat vrijwilligers die slecht sliepen verminderde activiteit hadden in de hersengebieden die verband houden met socialisatie. Dit betekent dat ze zich minder gemotiveerd voelden om met andere mensen om te gaan.
Deelnemers aan het onderzoek zeiden ook dat ze zich meer alleen voelden. Zoals de studie vermeldt: “Hoewel talrijke factoren verband houden met sociaal isolement en terugtrekking uit interpersoonlijke interacties, suggereert recent bewijs dat onvoldoende slaap een van die factoren is.”
Fase twee
Eti Ben-Simon en Matthew Walker voerde een tweede fase van hun onderzoek uit, dit keer met 1.000 vrijwilligers. Ze lieten aan elke deelnemer video’s zien van de 18 vrijwilligers uit het eerste experiment.
Elke opname duurde iets meer dan een minuut en was gewoon een video over een van de vrijwilligers die het over informele onderwerpen had. Onderzoekers legden hen een vragenlijst met 10 punten voor.
Ze namen de helft van de video’s op na een goede nachtrust en de andere helft nadat de vrijwilligers de hele nacht op waren gebleven. Deze informatie werd echter niet gedeeld met de tweede groep vrijwilligers. Ze lieten ze de video’s gewoon in willekeurige volgorde zien.
Vervolgens vroegen ze welke van de vrijwilligers eenzamer leken. De meeste kijkers identificeerden degenen die niet hadden geslapen. Ze zeiden ook dat ze merkten dat die mensen ook een gebrek aan motivatie of intentie hadden om te socialiseren.
De resultaten van het onderzoek over slecht slapen en eenzaamheid
In het laatste deel van het experiment vroegen ze de 1.000 vrijwilligers om over hun eigen gevoelens te praten na het bekijken van de video’s van de eerste 18 vrijwilligers. De resultaten waren fascinerend. Alleen al het kijken naar de deelnemers die niet hadden geslapen, gaf de toeschouwers een eenzamer gevoel.
De onderzoekers wijzen erop dat eenzaamheid in zekere zin ook ‘besmettelijk’ was. Veel deelnemers gaven aan dat ze zich op onverklaarbare wijze meer alleen voelden na het bekijken van een video van iemand met slaapgebrek.
De conclusies die wetenschappers hieruit trekken is dat slecht slapen je vatbaar maakt voor niet goed kunnen socialiseren. Het roept ook gevoelens van afwijzing op bij andere mensen. Het goede nieuws is dat een goede nachtrust voldoende is om dit allemaal te laten verdwijnen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
López, M. F. (2018). Cómo dormir mejor: Guía práctica para mal dormidos. EDICIONES B.