Shiny object syndrome: all that glitters certainly isn't gold
Verblind, gehypnotiseerd en zelfs bedwelmd. Dit is hoe je je misschien voelt als iets nieuws in de huidige maatschappij in de mode komt. Het kan een nieuwe technologie zijn, een boek dat eeuwig geluk biedt, of zelfs een politicus die utopia belooft. Je wordt als een kind, achter regenbogen aan, denkend dat het aanraken ervan je wensen zal doen uitkomen.
Als mens ben je een eeuwige dromer en laat je je gemakkelijk misleiden. Vooral als er iets of iemand op je pad verschijnt die aantrekkelijk genoeg is om je aandacht te trekken. Het is een verschijnsel dat zich niet alleen op individueel niveau voordoet. In feite trappen ook veel bedrijven vaak in deze val. Ze beginnen aan een project en laten zich meeslepen door een markttrend zonder eerst de variabelen te evalueren.
Soms raak je zo geobsedeerd door een idee, concept of verlangen dat al het andere uit je gezichtsveld verdwijnt. Het is alsof je in de ban bent van een licht aan het eind van de tunnel.
Dat blijkt later echter een naderende trein te zijn. Inderdaad, we hebben allemaal wel eens het gevoel gehad dat iets onze belangstelling zozeer trok dat we niet konden zien dat het allemaal vals was, een luchtspiegeling aan de horizon.
Het Shiny object syndrome verschijnt nu meer dan ooit door de vele bronnen van aantrekkingskracht die ons omringen. We hebben geen tijd om alles wat op ons pad komt te analyseren.
Shiny object syndrome
Shiny object syndrome definieert een ervaring waarin je je in de ban voelt van een verschijnsel dat op dat moment in de mode is. Je raakt er een tijdje door geobsedeerd tot het punt dat je nergens anders aandacht aan besteedt. Later ontdek je dat dit idee, concept of persoon niet zo ongelooflijk was als je dacht. Dan komt de teleurstelling.
Vaak verschijnt er al snel een ander ‘helder object’ aan de horizon en verliest het eerste zijn aantrekkingskracht. We leven immers in een wereld vol nieuwe prikkels, ideeën en concepten, dus het is gemakkelijk om je aangetrokken te voelen tot eerst het ene en dan het andere. Dit zou geen probleem zijn als deze tijdelijke fascinaties je niet zouden kosten, zowel emotioneel als financieel.
Een studie (Engelse link) van Dr. Teresa Pearson van de Stony Brook University, New York (VS), beweerde dat het paradoxaal is dat in onze maatschappij sommige ideeën onmiddellijk populair worden, terwijl andere nauwelijks het grote publiek bereiken. Het is een uiterst algemeen verschijnsel in de wetenschap.
Zo bereiken ook veel van de boodschappen die de wetenschap probeert te verspreiden niet altijd het grote publiek, en krijgen ze ook geen geldigheid. Aan de andere kant gaan andere die noch nuttig, noch waar zijn viraal. Waarom gebeurt dit?
Als het glimmend is en er goed uitziet, is het
In de zakenwereld duikt het Shiny object syndrome met grote regelmaat op. Het geeft vorm aan de trend waarbij een ondernemer aan projecten begint en zich laat meeslepen door zijn ideeën. Ze evalueren echter niet de risico’s of de haalbaarheid en duurzaamheid van het project.
Hun idee lijkt hen gewoon zo briljant, om het simpele feit dat het in de mode is en dat zovelen erover praten. Zo wordt het gevalideerd. Bijgevolg denken ze dat ze veel in handen hebben. Toch mislukt het vervolgens.
Hetzelfde gebeurt in de persoonlijke sfeer. Hoe vaak heb je niet iemand ontmoet die je verblindde met zijn manier van zijn? Na een tijdje ontdekte je echter dat hij niet was wie je dacht dat hij was.
Dat komt omdat jouw werkelijkheid wordt bevolkt door eindeloos veel glimmende objecten (concepten en mensen) die je verblinden met hun charme. Maar uiteindelijk zijn ze volkomen nutteloos en teleurstellend.
Het ingewikkelde van het Shiny Object Syndrome is dat er uiteindelijk zowel geld als tijd verloren gaat. Bovendien voelt het individu veel frustratie (Engelse link) omdat het niet voorzichtiger, bedachtzamer en analytischer is.
Wat zit er achter het Shiny object syndrome?
Het is belangrijk op te merken dat het Shiny object syndrome geen psychische stoornis is. Daarom is het niet opgenomen in het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). In feite is het een redelijk veel voorkomend gedrag dat is bestempeld als niet-klinisch en dus niet-pathologisch.
Niettemin, hoewel het geen psychologisch probleem is, is het duidelijk dat het een vervelend verschijnsel is. Achter degenen die zich laten meeslepen door ideeën die geen succes blijken, schuilt in de regel impulsiviteit.
Dit houdt de neiging in om te handelen zonder vooruitziende blik of reflectie. In feite vertroebelt iets kleins soms ons oordeel in die mate dat we het grotere geheel uit het oog verliezen.
Omdat er tegenwoordig zoveel situaties zijn die gedomineerd worden door prikkels en afleidingen, komt het Shiny object syndrome vaker voor dan ooit. In feite merken we vaak dat er zoveel ideeën tegelijk tot ons komen, dat we niet in staat zijn ze rustig, afgemeten en objectief te analyseren.
Hoe je jezelf kunt beschermen tegen het feit dat alles wat blinkt geen goud is
In een werkelijkheid die gedomineerd wordt door sociale media en voortdurende informatie, is alles wat blinkt zeker geen goud. In feite is het vaak alleen maar messing.
Dat gezegd hebbende, jezelf laten overschaduwen door influencers en hun berichten, nepnieuws en trends die op dat moment in de mode zijn, is volkomen normaal. Echter, niet alles wat op je pad komt is gunstig voor je. Integendeel, het kan schadelijk zijn.
Sommige mensen volgen bijvoorbeeld diëten die uiteindelijk hun gezondheid aantasten. Velen laten zich meeslepen door pop-psychologie zonder wetenschappelijk bewijs dat hen belooft te leren hoe ze kunnen bereiken wat ze willen.
Anderen ontmoeten mensen die niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn en sommigen beginnen projecten die zich laten meeslepen door trends die nauwelijks een paar dagen duren. Dus, hoe kun je jezelf beschermen tegen het Shiny object syndrome?
Kritisch denken is een reddingslijn in een omgeving die steeds diffuser en complexer wordt en vol met lichten die je verblinden. Het is tegenwoordig inderdaad meer dan ooit nodig om een cognitieve benadering te ontwikkelen die in staat is de consistentie en geldigheid van wat op je afkomt te analyseren en te evalueren.
Dit vereist beheersing van je versnelde geest, want als je slachtoffer bent van het Shiny Object Syndrome, is hij zich niet bewust van de stimulatie en is hij niet reflectief genoeg.
Jij hebt het antwoord
Het antwoord ligt in jouw handen. Je kunt ophouden in de ban te zijn van de dansende lichtjes. Je moet alleen voorzichtig, analytisch en geduldig zijn.
Want tussen de enorme dichtheid aan informatie waarmee je dagelijks geconfronteerd wordt, zullen er ook altijd interessante feiten en mensen zijn die de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden. Je moet alleen je aandacht trainen en een kritische blik ontwikkelen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Church, Allan H.; Del Giudice, Matthew; Margulies, Alyson (2017-08-07). “All that glitters is not gold: Maximizing the impact of executive assessment and development efforts”. Leadership & Organization Development Journal. 38 (6): 765–779. doi:10.1108/LODJ-05-2016-0127
- Pearson T. Why Does It Take So Long for New Ideas to Catch On? AADE in Practice. 2015;3(3):8-10. doi:10.1177/2325160315580963
- Roberts, James A. (2011). Shiny objects : why we spend money we don’t have in search of happiness we can’t buy. New York: Harper One. ISBN 978-0-06-209360-8. OCLC 526084214