Drie stille redenen achter de meeste relatiebreuken
Wanneer een stel uit elkaar gaat, kan dat erg moeilijk, en zelfs traumatisch, zijn. In feite zijn liefdesrelaties één van de grootste zorgen voor veel mensen op de wereld. Ze worden als eng gebied beschouwd. Tegelijkertijd zijn ze iets dat volgens velen noodzakelijk is om gelukkig te worden.
Stellen gaan er niet vaak samen voor zitten om hun problemen te bespreken en tot de conclusie te komen dat het tijd is om uit elkaar te gaan. De meeste relatiebreuken zijn heel abrupt, voor een van de twee in ieder geval. Ze worden vaak omgeven door conflicten, verwarring en twijfels.
“Tijdens een argument is het moeilijkste deel niet de verdediging van onze mening. Het is weten wat het is.”
-André Maurois-
Relatiebreuken tussen mensen die nog steeds van elkaar houden komen heel vaak voor. Misschien is de liefde niet glanzend en nieuw. Misschien voelt het niet meer zoals in het begin, maar het is er nog steeds. Als alles eindigt voel je die liefde nog intenser omdat je in staat bent om het gat te zien dat de ander in je leven achterlaat.
Als je echt van je partner houdt en een langdurige relatie wilt, is het altijd beter om een breuk te voorkomen. Het is belangrijk om alert te blijven en niet toe te staan dat giftige factoren je relatie verpesten. Tot deze factoren behoren er drie die vaak voorkomen bij relatiebreuken.
De drie redenen achter de meeste relatiebreuken
Buitensporige kritiek
In het begin van een relatie zijn er alleen maar complimenten. Later bereiken veel koppels een punt waarop het tegenovergestelde gebeurt. Kritiek komt veel te vaak voor. Dit soort vragen en twijfels komt voort uit een gevoel van teleurstelling dat ontstaat wanneer de eerste, hevigste verliefdheid voorbij is.
Sommige mensen klagen erover dat hun partner niet de ‘ridder op het witte paard’ of de ‘betoverde prinses’ is waar ze verliefd op zijn geworden. Waar ze echt van streek van zijn, is echter dat de fantasie die ze hadden niet is uitgekomen. Ze zeggen dat de andere persoon ‘veranderd is’. Ze voelen zich tot op zekere hoogte misleid wanneer ze ontdekken dat de ander niet de ‘zielsverwant’ is waarover ze gedroomd hebben. Hun partner is een mens met alledaagse behoeften en onaantrekkelijke gebreken.
Kritiek is belangrijk in bepaalde situaties, zoals op het werk of in intellectuele discussies. Het is niet bijzonder nuttig in romantische relaties. Je hebt altijd de mogelijkheid om de andere persoon wel of niet te accepteren. Maar als je hem niet laat gaan en hem ook niet accepteert, kan dit tot een erg gespannen situatie leiden. Veel relatiebreuken zouden vermeden kunnen worden als we eraan zouden werken om onze partner te accepteren zoals hij of zij is in plaats van hem of haar te veranderen. Er is een verschil tussen iemand die ons niet laat zien dat hij van ons houdt en iemand die zijn liefde niet precies laat zien zoals we zouden willen.
Verdedigend gedrag
Dit soort gedrag komt veel voor in situaties van onopgeloste conflicten. Alle stellen hebben problemen. Alle stellen ervaren situaties die vergeving vereisen. Maar vaak pakken we het probleem niet goed aan en blijven er hardnekkige gevoelens hangen die schade blijven veroorzaken.
Defensief gedrag ontstaat ook wanneer de ene partner heel onzeker is en afhankelijk wordt van de andere. Net als in het andere geval is de uitkomst verschrikkelijk voor beide partners. De één voelt zich bedreigd, of het nu echt of denkbeeldig is. De ander wordt eeuwig verdacht. Hij begint zich zonder reden schuldig te voelen of probeert de angst van de ander te beheersen.
Gezien deze omstandigheden voelt het stel zich niet langer verenigd door liefde, maar door angst. Twee mensen die het beste in elkaar moeten ondersteunen en naar boven halen, veranderen zo in vijanden. Ze vertrouwen elkaar niet. Ze beschermen zichzelf tegen elkaar. Op dit moment moeten ze het probleem onder ogen zien en een oplossing vinden, of ze moeten uit elkaar gaan. Een relatiebreuk kan voor hen beiden gezond zijn.
Conflicten vermijden
Het vermijden van conflicten is ook een soort van defensief gedrag. Dit gedrag wordt op een passieve of latente manier uitgedrukt. De logica is dat door het negeren van problemen, argumenten en afstand een relatiebreuk vermeden kunnen worden.
De ene partner kan op een ondoordachte of schadelijke manier reageren op de ander. Desalniettemin blijft de persoon die deze reacties ontvangt zwijgen. Hij zegt niets. Hij weet dat dit de druppel kan zijn die de emmer doet overstromen en tot een breuk zou kunnen leiden. In dit geval blijven ze bij elkaar vanwege afhankelijkheid en angst.
Het vermijden van conflicten leidt er helaas niet toe dat het conflict verdwijnt. Als je een probleem niet oplost, heeft het vaak de neiging om te groeien, niet om te verdwijnen. Meestal veroorzaakt een onopgelost probleem veel angst. Het kan ook veel verdriet of zelfs een depressie veroorzaken. En in de tussentijd wordt de situatie steeds erger.
Samen blijven is niet alleen maar genegenheid. Je hebt intelligentie nodig om door de tegenstrijdigheden die naar voren komen heen te navigeren. Als je geïnteresseerd bent in het in leven houden van de liefde en het vermijden van een breuk, leer dan op een liefdevolle maar directe manier te communiceren. Laat je jeugdfantasieën los, ze hebben de neiging om meer kwaad dan goed te doen.