Psychoneuroimmunologie en schildklierhormonen: hoe zijn ze gerelateerd?

De relatie tussen lichaam en geest is veel complexer dan je denkt. Om deze reden probeert psychoneuroimmunologie de relatie tussen het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het immuunsysteem te verklaren. In dit artikel hebben we het over schildklierdisfuncties van auto-immuunoorsprong.
Psychoneuroimmunologie en schildklierhormonen: hoe zijn ze gerelateerd?

Laatste update: 08 februari, 2022

De relatie tussen de hersenen, het immuunsysteem, het endocriene systeem en aanverwante ziekten, is wat psychoneuroimmunologie of psychoneuro-endocrinoimmunologie (PNI) bestudeert.

In feite is een van de problemen die door deze wetenschappelijke discipline worden aangepakt de mogelijke relatie tussen psychologische factoren en auto-immuunziekten. In dit artikel hebben we het specifiek over schildklierziekten door auto-immuunproblemen.

Het aanpassen van bepaalde psychologische aspecten kan de progressie of prognose van auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Hashimoto, verbeteren. In dit artikel onderzoeken we hoe persoonlijkheidsfactoren, stress en geestelijke gezondheid in het algemeen verband kunnen houden met schildklieraandoeningen.

Neurotransmitters

Psychoneuroimmunologie

Psychoneuroimmunologie is een wetenschappelijke discipline die de relatie tussen het immuunsysteem en bepaalde ziekten bestudeert.

De term werd voor het eerst bedacht door de psycholoog Robert Ader en de immunoloog Nicholas Cohen, in 1975. Ze slaagden er allebei in om de relatie tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem aan te tonen. Met andere woorden, ze lieten zien hoe emoties ons immuunsysteem kunnen beïnvloeden en vice versa.

Een van de doelstellingen van psychoneuroimmunologie is om vanuit een holistische en multidisciplinaire benadering de oorsprong van bepaalde ziekten te bestuderen, met name chronische ziekten van auto-immuunoorsprong.

Deze discipline is gebaseerd op het feit dat emoties, stress, angst en depressie veranderingen veroorzaken in zowel het hormonale als het immuunsysteem. De darmmicrobiota speelt ook een centrale rol in de psychoneuroimmunologie. Dat komt omdat auto-immuunziekten verband houden met een onbalans in de microbiota.

PNI is ook verantwoordelijk voor het bestuderen van de rol van persoonlijkheidskenmerken bij het ontstaan en verloop van auto-immuunziekten, de rol van neurotransmitters en neuropeptiden bij immuniteit en de comorbiditeit tussen immuunstoornissen en psychische aandoeningen.

Schildklier, schildklierhormonen en schildklieraandoeningen van auto-immuunoorsprong

De schildklier is een vlindervormige klier waarvan de functie het is om de benodigde hoeveelheid schildklierhormonen te produceren om aan de vraag van de perifere weefsels te voldoen. De schildklier is belangrijk voor de regulering van de lichaamstemperatuur. Het wordt zelfs vaak ‘de thermostaat van het lichaam’ genoemd.

We hebben de neiging om de schildklier alleen te associëren met veranderingen in lichaamsgewicht. In werkelijkheid is zijn functie echter veel complexer. In feite speelt de schildklier een rol in bijna elk orgaan en systeem in het lichaam. Bijvoorbeeld:

  • Het produceert de hormonen die nodig zijn voor een goede groei en ontwikkeling. Deze zijn essentieel voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.
  • Het reguleert veel stofwisselingsprocessen.
  • Het is betrokken bij de synthese en afbraak van eiwitten en vetten.
  • Het is betrokken bij het onderhoud van weefsels in de lever, het hart en het zenuwstelsel.

Hoe werkt de schildklier?

De hypothalamus scheidt thyrotropine-releasing hormoon (TRH) af, dat de hypofyse stimuleert om schildklierstimulerend hormoon (TSH of thyrotropine) te produceren.

TSH stimuleert de schildklier om de schildklierhormonen T3 (trijoodthyronine) en T4 (thyroxine) te produceren. De hypofyse vertraagt of versnelt de afgifte van TSH, afhankelijk van de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed.

Schildklieraandoeningen kunnen worden onderverdeeld in ziekten die leiden tot een overmatige productie van schildklierhormoon (hyperthyreoïdie) en ziekten die leiden tot een tekort aan de productie van schildklierhormoon (hypothyreoïdie).

Het tekort of de overmatige productie van het schildklierhormoon kan gepaard gaan met de aanwezigheid van antilichamen (anti-thyroglobuline-antilichamen – Tg- of anti-thyroidperoxidase-antilichamen – TPO).

Dit suggereert dat de oorzaak van een schildklieraandoening een auto-immuunziekte is, zoals de ziekte van Graves of Hashimoto. In feite zijn dit ziekten die worden veroorzaakt doordat onze antilichamen “in de war raken” en onze schildklier aanvallen.

Ziekte van Graves: auto-immuun hyperthyreoïdie

De ziekte van Graves (Engelse link) is de meestvoorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie (overtollig schildklierhormoon). Het lichaam maakt een teveel aan schildklierhormonen aan, dus de hypofyse vermindert de aanmaak van TSH, om de aanmaak van schildklierhormonen te beperken. Daarom zal een bloedtest hoge niveaus van schildklierhormonen detecteren, maar lage niveaus van TSH.

De manifestatie van deze ziekte houdt verband met een toename van het metabolisme (gewichtsverlies ondanks verhoogde eetlust) en een intensivering van de activiteit van het sympathische zenuwstelsel.

Bovendien gaan nervositeit, prikkelbaarheid en angst gepaard met symptomen zoals een verhoogde ademhaling en hartslag, aritmie of hartkloppingen, hitte-intolerantie en tremoren en fasciculaties, onder andere.

De behandeling is gericht op het verlagen van het niveau van schildklierhormonen. Met bèta-adrenerge geneesmiddelen (zoals propranolol of metoprolol) worden de effecten van de hyperthyreoïde toestand op de functie van het sympathische zenuwstelsel geblokkeerd. Bovendien worden antithyroid-geneesmiddelen zoals metamizol of propylthiouracil gebruikt.

Ziekte van Hashimoto: auto-immuun hypothyreoïdie

De ziekte van Hashimoto veroorzaakt hypothyreoïdie. Met andere woorden, een tekort aan de productie van schildklierhormonen. Dit tekort dwingt de hypofyse om de TSH-secretie te verhogen om de schildklier te stimuleren en meer schildklierhormonen te produceren. Daarom zullen bloedonderzoeken hoge niveaus van TSH detecteren, maar onvoldoende niveaus van schildklierhormonen.

De belangrijkste oorzaak van hypothyreoïdie is een gebrek aan jodium. In ontwikkelde landen, waar een aanvoer van jodium gegarandeerd is, is de eerste oorzaak van hypothyreoïdie echter een auto-immuunziekte.

Het ontbreken van schildklierhormonen leidt tot een afname van de stofwisseling (gewichtstoename). Symptomen zoals bradycardie, opgeblazen gevoel, vermoeidheid en vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, koude-intolerantie, haaruitval en broze nagels, en depressieve symptomen zijn slechts enkele van de lange lijst van symptomen.

De belangrijkste behandeling bestaat uit het toedienen van synthetisch schildklierhormoon (levothyroxine), om het tekort aan schildklierhormoon in het lichaam aan te vullen.

De ziekte van Hashimoto, een ziekte die wordt bestudeerd door psychoneuroimmunologie

Aanpak van schildklieraandoeningen vanuit psychoneuroimmunologie

PNI legt uit dat een stressvolle gebeurtenis een veranderde fysiologische respons veroorzaakt door hoge ACTH- en cortisolspiegels. Het verhogen hiervan kan de functionaliteit van het immuunsysteem beïnvloeden en de kwetsbaarheid voor een aantal ziekten vergroten, waaronder endocriene en auto-immuunziekten.

Activering van het stresssysteem omvat het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het immuunsysteem. Stress verandert de functie van de hypothalamus-hypofyse-schildklier (HHT)-as: de TSH-secretie wordt onderdrukt en de perifere omzetting van thyroxine (T4) in trijoodthyronine (T3), het meest actieve schildklierhormoon in het lichaam, wordt onderdrukt.

De waarheid is dat stress verschillende immuunstoornissen kan veroorzaken. Het was echter niet mogelijk om uit te leggen hoe deze aandoeningen zich tegen het lichaam zelf konden keren. Er is gesuggereerd dat antilichamen tegen de TSH-receptor kunnen worden geproduceerd als gevolg van een defect in de immuunbewaking.

Het komt erop neer dat stress het immuunsysteem beïnvloedt door de hormoonspiegels te veranderen. Het heeft vooral invloed op glucocorticoïden, neurotransmitters en cytokinen. Dit zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van auto-immuniteit bij genetisch gepredisponeerde individuen.

Zoals we kunnen zien, is de relatie veel complexer dan zou worden verwacht. Er is inderdaad duidelijk behoefte aan een integrale aanpak. Daarom werkt psychoneuroimmunologie op basis van enkele pijlers.

Basispijlers van psychoneuroimmunologie

  • Nutritionele of nutritionele interventie om ontstekingen in het lichaam te reguleren en de nodige elementen te bieden voor het herstel ervan. In feite verklaart de relatie tussen de microbiota en auto-immuunziekten het belang van voeding. Meer specifiek bestaat er onderzoek dat auto-immuniteit koppelt aan glutenintolerantie. Daarom zijn voorstanders van deze theorie van mening dat het uit het dieet moet worden geëlimineerd. Desalniettemin heeft deze suggestie zowel voor- als tegenstanders, en we zouden er een heel artikel over kunnen schrijven.
  • Suppletie op basis van wetenschappelijk bewijs. Bijvoorbeeld, kruidengeneeskunde, orthomoleculaire geneeskundeproducten, omega 3-vetzuren, vitamine C, spijsverteringsenzymen, etc.
  • Bioritme: Dit is de belangrijkste regulator op hormonaal niveau. Het verwijst naar de uren en gewoonten van slaap, de productie van melatonine en het fysiologische schema van maaltijden en vasten.
  • Lichaamsbeweging.
  • Meditatie en mindfulness en andere interventies in de psycho-emotionele sfeer. Bijvoorbeeld stressmanagementtechnieken, persoonlijke ontwikkeling en het zoeken naar motivatie. In feite technieken om de patiënt te helpen zijn immuunsysteem en hormonale systemen die bij de ziekte betrokken zijn te reguleren.
  • Fysiotherapie, psychotherapie en farmaceutische interventies indien nodig.
Hardlopende vrouw

Psychoneuroimmunologie kan een sprankje hoop zijn voor chronische patiënten

Als we het over auto-immuunziekten hebben, verwijzen we normaal gesproken ook naar chronische ziekten of processen. Inderdaad, de diagnose van schildklierdisfunctie van auto-immuunoorsprong betekent meestal dat de patiënt de rest van zijn leven medicatie moet nemen. De behandeling stopt daar echter niet.

Psychoneuro-immunologie is een prachtig voorbeeld van hoe jezelf informeren over je ziekte, informatie zoeken en actief betrokken zijn bij de behandeling, je situatie kan helpen verbeteren.

Als je iemand met een schildklierdisfunctie vraagt, zelfs als ze de juiste medicatie nemen, zullen ze je waarschijnlijk vertellen dat ze nog steeds symptomen hebben die hun kwaliteit van leven beperken. PNI is echter in staat om kleine veranderingen in gewoonten door te voeren die de symptomen of de handicap die ze veroorzaken aanzienlijk kunnen verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castés M. (2015). Descubre el poder de tu sistema inmunológico y toma el control de tu salud. Psiconeuroinmunología o cómo apropiarte del sistema inmunológico

  • Gómez B., Escobar A., (2002). La Psiconeuroinmunología: bases de la relación entre los sistemas nervioso, endocrino e inmune. Rev FAc Med UNAM, vol 45, n°1, ene-feb.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.