Praten met vreemden is goed voor je hersenen

Praten met vreemden is goed voor je hersenen en je gezondheid. Het is een eenvoudige manier om angst te verlichten en je vrij te voelen.
Praten met vreemden is goed voor je hersenen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

“Praat nooit met vreemden.” Deze zin brengt je ongetwijfeld terug naar de titel van die enge film uit de jaren ’90. Deze woorden hebben je ouders je ook geleerd toen je klein was. Om deze reden is het op zijn zachtst gezegd opvallend om te horen dat de wetenschap nu beweert dat praten met vreemden goed is voor je hersenen.

Het is echter gemakkelijk om iets te vergeten dat vrij duidelijk is. Het feit dat veel van degenen die nu je vrienden zijn, zelfs je partner, niet lang geleden volslagen vreemden voor je waren. Bovendien hoef je niet eens een diepgaande band op te bouwen om je hersenen de vruchten te laten plukken van het praten met vreemden.

Inderdaad, ontmoetingen met figuren buiten je sociale kring zullen je vaak betrekken bij momenten van verbondenheid die je gevoelens van welzijn vergroten.

Het maakt niet eens uit als je die mensen niet meer ziet. Als het maar een korte dialoog is en je wisselt niet eens telefoonnummers uit. Omdat die korte, soms schijnbaar verwaarloosbare uitwisseling bouwt wat experts zwakke banden noemen. Sterker nog, ze hebben genezende krachten. Laten we eens kijken waarom.

“Onbekend is wat het is. Accepteer dat het onbekend is en dat het van een leien dakje gaat.”

John Lennon

Praten met vreemden is goed voor je hersenen

Waarom praten met vreemden goed is voor je hersenen

Praten met vreemden is goed voor je hersenen. Het nadeel is echter dat je het steeds minder doet. Dat komt omdat onze wereld steeds meer wordt geregeerd door het digitale universum.

Het is zelfs niet eenvoudig om van het scherm op te kijken en je te laten vangen door het onverwachte. Door die persoon die naast je zit in de metro, of die persoon die je passeert om de weg te vragen.

Tegenwoordig vraag je bijna niets meer aan iemand. Omdat alle antwoorden op je mobiel staan. Wat meer is, volgens een Georgetown University studie (Engelse link) , mensen niet meer lachen naar vreemden.

Dat komt omdat je meer kans hebt om naar je mobiel te kijken dan naar anderen als je over straat loopt. Daarom is je interactie met vreemden drastisch verminderd.

Dit is zo jammer. Omdat het zo bevredigend kan zijn om verstrikt te raken in die toevallige ontmoetingen, in dialogen met iemand die je niet kent in de bus, in een winkel, een park of een café.

Bovendien wijzen experts erop dat zelfs de meest introverte persoonlijkheden genieten van en profiteren van dit soort situaties. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Een gesprek met een vreemde is meer verrijkend dan eenzaamheid

Als je van huis gaat en de metro, bus neemt of gewoon koffie gaat drinken, wil je meestal alleen zijn. Wel deed de University of Chicago (VS) een onderzoek (Engelse link) onder mensen die gebruik maakten van het openbaar vervoer. De meesten van hen concludeerden iets dat zowel interessant als curieus tegelijk was:

  • Toen ze in het openbaar vervoer stapten, hoopten ze eerst de reis alleen te maken. De kans om een gesprek aan te gaan met vreemden stoorde hen echter niet. In feite was het volledig het tegenovergestelde.
  • De meest introverte en zelfs de meest verlegen mensen vonden het positief om met vreemden te praten. Niet alle situaties waren even comfortabel. Maar vaak maakten die vluchtige dialogen hun reis gelukkiger.

De kracht van zwakke banden

We hebben allemaal een sterk sociaal netwerk van vrienden, familie en collega’s. Het zijn figuren die je vaak ziet en met wie je een emotionele of hartelijke band hebt.

Het vakgebied van de sociale psychologie noemt deze ‘zwakke banden’. Het verwijst naar specifieke sociale contacten waarmee u geen bijzonder intieme of significante band onderhoudt.

Daarom, als we zeggen dat praten met vreemden goed is voor je hersenen, is dat te wijten aan een bewezen feit. Sterker nog, je waagt je vaak voorbij je ‘sterke banden’.

Je kletst bijvoorbeeld met de persoon die je brood verkoopt, met het meisje van de supermarkt, met de postbode, of met de jongen die een van je buren is en die je heel af en toe ziet, enz. Deze interacties zijn altijd prettig.

Zwakke banden stellen je in staat om andere soorten meer ontspannen dialogen te voeren die nog steeds stimulerend en belonend zijn. In feite zijn het niet alleen positieve ervaringen, maar ze zijn ook noodzakelijk voor je welzijn

“Er zijn hier geen vreemden; alleen vrienden die je nog niet hebt ontmoet.”

William Yeats

Man en vrouw in gesprek

Praten met vreemden is goed voor je hersenen omdat je een sociaal wezen bent

Als mensen zijn we allemaal sociale wezens. In feite zijn onze hersenen het resultaat van een evolutie die is begonnen vanuit de verbinding tussen mensen onderling.

Mensen vormen groepen om samen te leven, zichzelf te beschermen, informatie, emoties en ervaringen uit te wisselen. Om deze reden is het gebruikelijk om, wanneer we het hebben over ‘verbinding’, onmiddellijk familie, vrienden, partners, enz. te visualiseren.

Als je echter even contact maakt met vreemden, wordt je hersenstructuur ook omgekeerd. Soms voel je je zelfs vrijer en comfortabeler om over bepaalde dingen te praten met iemand die geen deel uitmaakt van je omgeving. Deze korte momenten zijn louterend omdat ze stress loslaten.

Er is nog een ander aspect. De nieuwigheidsfactor. Sommige vreemden fungeren inderdaad als prikkels voor je geest. Plotseling voel je je gehoord, verzorgd, zelfs begrepen. Je beleeft deze nieuwe ervaring op een extreem intense manier en je dag verbetert opmerkelijk.

Last but not least, er is nog iets anders waar u rekening mee moet houden. Het feit dat elke “vreemdeling” kan veranderen in een belangrijk persoon in je leven… 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • . (2021) Some Things Aren’t Better Left Unsaid: Interpersonal Barriers to Gratitude Expression and Prosocial Engagement. Current Opinion in Psychology 17
  • Epley N, Schroeder J. Mistakenly seeking solitude. J Exp Psychol Gen. 2014 Oct;143(5):1980-99. doi: 10.1037/a0037323. Epub 2014 Jul 14. PMID: 25019381.
  • Kushlev, Kostadin & Hunter, John & Proulx, Jason & Pressman, Sarah & Dunn, Elizabeth. (2018). Smartphones reduce smiles between strangers. Computers in Human Behavior. 91. 10.1016/j.chb.2018.09.023.
  • Sandstrom GM, Dunn EW. Social Interactions and Well-Being: The Surprising Power of Weak Ties. Pers Soc Psychol Bull. 2014 Jul;40(7):910-922. doi: 10.1177/0146167214529799. Epub 2014 Apr 25. PMID: 24769739.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.