Door middel van 5 stappen ophouden met jezelf saboteren

Door middel van 5 stappen ophouden met jezelf saboteren
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Het is niet gemakkelijk om de gewoonte jezelf te saboteren te doorbreken. Vele mensen beginnen te wankelen net vóór ze hun doelstelling halen. Johann Wolfgang von Goethe heeft ooit gezegd “de moeilijkheden worden groter hoe dichter we bij het doel komen.” Niet alle moeilijkheden komen echter van buiten ons. Sommige ervan zijn afkomstig van diep binnenin ons. Door middel van 5 stappen kan je ophouden met jezelf saboteren.

Je probeert veranderingen door te voeren in je persoonlijke, beroepsmatige of sociale leven. Stel dat je beslist om te stoppen met roken, voor een promotie te gaan of je te verzoenen met je familie. Wat jouw doelstelling ook is, let op. Als je gevoelig bent voor zelfsabotage, kijk dan uit voor de valkuilen die je zullen tegenhouden te doen wat je wil doen. En begin bij jezelf.

Waarom saboteer je jezelf?

Het is nooit gemakkelijk om uit je comfortzone te stappen. Het is beangstigend. Je begeeft je dan immers op wegen die je nog nooit gevolgd hebt. Je bent dan ook een persoon die je vroeger nog nooit geweest bent. Dat is de reden dat je uit angst jezelf gaat saboteren.

Een belangrijke reden voor deze reactie is volgens de psychologe en begeleidster Marta Torres jouw zelfbeeld. Hoe zie jij jezelf? Wat denk jij over wie je bent? De manier veranderen waarop jij jezelf waarneemt, is misschien niet eenvoudig. Wat het ook is, als je zelfbeeld niet goed is, dan zal het niet lang duren vóór je jezelf begint te saboteren.

Je gebrek aan vertrouwen en aan geloof in jezelf laat jou geloven dat je niet in staat bent om je doelstellingen te verwezenlijkingen. Je ziet jezelf als middelmatig. Als je jezelf daarentegen zou zien als een waardevol individu met sterke overtuigingen, dan zou je de weg naar succes inslaan.

Ophouden met jezelf saboteren

Door middel van 5 stappen ophouden met jezelf saboteren

Laten we nu eens de praktische tips bekijken waarmee je kan ophouden met jezelf saboteren. Je zoekt excuses om iets niet te doen. Je zegt bijvoorbeeld dat je geen tijd hebt of je stelt belangrijke dingen uit. Als je ooit merkt dat je deze dingen doet, dan is het mogelijk dat je jezelf saboteert. Ga je voor een onmiddellijke beloning en geef je de langetermijnbeloning op? Open dan je ogen! Je bevindt je dan waarschijnlijk middenin een sabotage van jezelf.

Volgens de begeleidster Marta Torres is jezelf goed kennen de eerste stap waarmee je kan ophouden met jezelf saboteren. Het is een uitstekende manier om schadelijke overtuigingen nauwkeurig vast te stellen. Het helpt je om te beginnen met er iets aan te doen.

Weet dat je het kan

Barack Obama maakte de leus “Yes, we can!” (“Ja, we kunnen het!”) beroemd. Daarna maakten andere politieke en sociale bewegingen deze uitspraak tot die van hen. Waarom? Als je wil ophouden met jezelf saboteren, dan is het volgende het eerste waarover duidelijkheid moet bestaan. Je moet weten dat je doelstellingen haalbaar zijn. Dat betekent dus dat je jezelf doelen moet stellen die inderdaad bereikbaar zijn.

Je moet beginnen met negatieve overtuigingen uit je geest te verwijderen en beseffen dat je in staat bent om om het even wat te doen. Alleen dan zal je kunnen ophouden met jezelf saboteren. Onthoud echter wel dat je doelstellingen realistisch en verstandig moeten zijn. Indien dit niet het geval is, dan zal het enige resultaat frustratie zijn.

Raak gemotiveerd

Alleen gemotiveerde mensen zijn in staat te beseffen dat ze hun dromen werkelijkheid kunnen laten worden. Wanneer je jezelf dus een doel stelt, denk dan: Is dit echt wat ik wil? Heb ik nog andere keuzes? Bezit ik voldoende motivatie om het te doen?

Als je niet weet hoe je gemotiveerd kan raken, probeer dan een actieplan op te stellen. Dit plan is samengesteld uit kleine doelstellingen op de weg richting jouw uiteindelijke doel. Hou een dagboek bij over je persoonlijke project. Noteer je vooruitgang. Praat ook over je plannen met mensen die je vertrouwt. Al deze dingen zorgen ervoor dat je je meer betrokken zal voelen.

Wees geduldig en weet dat je het kan

Wees geduldig

Alleen geduldige mensen bereiken hun doelstellingen. Waarom? Omdat ze weten dat de weg lang is. Ze begrijpen dat je kleine stapjes moet nemen en echt van elke stap genieten. Als je je doel niet haalt, dan zal haast voor frustratie zorgen. Waarschijnlijk zal het ook je zelfbeeld nog slechter maken.

Onthoud dat niets gemakkelijk is

Het is ook belangrijk dat je beseft dat als iets de moeite waard is om te doen, het nooit gemakkelijk zal zijn. Je moet dus op elke uitdaging of tegenslag voorbereid zijn die op jouw weg kan komen. Op die manier zal je er klaar voor zijn om met een positieve en opbouwende houding de confrontatie met om het even welk probleem aan te gaan.

Vergeet niet dat evenwicht de sleutel is

Ook stabiliteit is een fundamenteel onderdeel waarmee je de gewoonte jezelf te saboteren kan doorbreken. Wanneer je op alle vlakken, lichamelijk, geestelijk en emotioneel, stabiliteit verwerft, dan zal je de volharding hebben die nodig is om te doen wat je met je leven wil.

Volg deze stappen. Je zal je dan op de goede weg bevinden. Jezelf saboteren zal dan alleen nog deel uitmaken van je verleden. De waarheid is dat het niet zo moeilijk is zodra je een goed zelfbeeld hebt. Met geduld, volharding en vastberadenheid zal geen enkele hindernis je kunnen tegenhouden.

“Wanneer het duidelijk is dat je de doelstellingen niet kan halen, pas dan de doelstellingen niet aan, pas de te ondernemen stappen aan.”

Confucius– 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baldwin, M. (2002). Autosabotaje. Edaf.
  • Bateman, T. (1998). De la idea a la acción o cómo superar el autosabotaje. Harvard Deusto business review, (87), 4-8.
  • Pinillos, I., & Fuster, A. (2012). Guerreros de la mente: Claves para superar las amenazas de nuestro mundo interior. GRIJALBO.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.