Muziek en lichaamsbeweging - een geweldig paar

Dankzij de analyse van 139 beschikbare studies kunnen we vandaag bevestigen dat muziek de lichaamsbeweging kan verbeteren door de prestaties te optimaliseren, het gevoel van vermoeidheid uit te stellen en de lichaamsbeweging veel aangenamer te maken.
Muziek en lichaamsbeweging - een geweldig paar

Laatste update: 08 september, 2021

Muziek en lichaamsbeweging gaan als het ware hand in hand, wat betekent dat de combinatie ervan veel plezier kan opleveren. Sommige vormen van lichaamsbeweging, zoals dansen, zijn bekend, maar andere blijven onopgemerkt omdat ze in specifieke situaties worden toegepast.

Het artikel van vandaag gaat dus over een van die laatste. Om precies te zijn, het effect van muziek op je fysieke prestaties. Een groep wetenschappers, onder leiding van Peter Terry, heeft een studie uitgevoerd waarbij rekening werd gehouden met informatie die meer dan een eeuw bestrijkt.

De studie over de voordelen van muziek bij lichaamsbeweging werd uitgevoerd door Terry, van de University of Southern Queensland, in Australië, samen met professor Costas Karageorghis en zijn team.

Hun conclusies werden onlangs opgenomen in een artikel met als titel Effects of music in exercise and sport: a meta-analytical review (Engelse link). Daarin wordt overtuigend bewijs gedeeld over de voordelen van muziek bij het vergemakkelijken van lichaamsbeweging en het aangenamer maken van elke vorm van lichaamsbeweging.

Als woorden tekort schieten, spreekt muziek.”

Hans Christian Andersen

Twee mensen rennen met lachende gezichten door een park

De studie van muziek en lichaamsbeweging

Peter Terry, samen met Costas Karageorghis en hun respectievelijke teams, analyseerden 139 beschikbare onderzoeken over dit onderwerp. Ze liepen van 1911 tot 2017, dus bestrijken ze meer dan een eeuw. Het doel was om een volledige en betrouwbare samenvatting te maken van de voordelen van muziek bij lichaamsbeweging.

Bewegen terwijl je naar muziek luistert, maakt deze activiteit makkelijker en aangenamer. Op basis van een zeer grote steekproef van gegevens van duizenden deelnemers stelden de onderzoekers vast dat muziek in de eerste plaats fysiologische voordelen oplevert. Ten tweede heeft muziek een “ergogeen” effect. Met andere woorden, het verbetert de prestaties. Er zijn nog andere voordelen.

1. Muziek en lichaamsbeweging – een positieve stemming

Een van de bevindingen van de onderzoekers is dat muziek je goede humeur verhoogt tijdens lichamelijke activiteit. Dit komt omdat het een dissociatief effect heeft door iemand te helpen zijn huidige situatie te vergeten. Zo roepen ze relevante en belangrijke situaties uit hun verleden of hun dromen voor de toekomst op.

Dit gebeurt wanneer je luistert naar muziek van je persoonlijke playlists. Met andere woorden, het is niet genoeg om alleen maar toegang te hebben tot een liedje. In feite kun je het effect vooral zien wanneer iemand de liedjes uit zijn persoonlijke voorkeuren om de een of andere reden hoort.

2. Muziek verhoogt de fysieke prestaties

De verbetering van de fysieke prestaties is wat wetenschappers kennen als het “ergogene effect.” Het komt overeen met de spontane toename van je activiteit. Als je bijvoorbeeld normaal dertig buikspieroefeningen doet, kun je er meer doen met dezelfde perceptie van inspanning terwijl je naar muziek luistert.

Dit geldt vooral voor repetitieve aerobe oefeningen. Het effect treedt op wanneer de activiteit is afgestemd op het ritme van een liedje. De onderzoekers wijzen erop dat muziek een goede referentie kan zijn om een constant ritme aan te houden.

3. Muziek en lichaamsbeweging – verminderde waargenomen inspanning

Een ander interessant voordeel van muziek is dat het de perceptie van de inspanning die je levert wijzigt. Met andere woorden, het helpt je het gevoel te geven dat de oefening minder moeilijk en zwaar is. Dit betekent dat het gevoel van opoffering of pijn aanzienlijk vermindert wanneer je aan lichaamsbeweging doet.

In andere studies, uitgevoerd aan de Universiteit van Jyväskylä in Finland, stelden onderzoekers vast dat, in het algemeen, levendige en dansbare ritmes de sensatie van waargenomen inspanning verminderen. Dat effect heeft echter alles te maken met de persoonlijke ervaringen van mensen.

Een vrouw aan het sporten

4. Het verbetert de fysiologische efficiëntie

Terry en Karageorghis ontdekten dat de fysiologische efficiëntie toeneemt wanneer je traint terwijl je naar muziek luistert. Dit betekent dat er een optimalisatie is in het gebruik van je zuurstof. De activiteit verhoogt dus de bloeddoorstroming, maar vermindert de hoeveelheid zuurstof die nodig is om die toename te compenseren.

Alles wijst erop dat de opgewekte stemming, gevoegd bij het wiegen van je lichaam tijdens het luisteren naar de verschillende ritmes, je ademhaling harmonieuzer maakt. Daarom verbetert je je ademhaling. Uiteindelijk voel je je pas later moe.

Tenslotte is het waar dat muziek een zeer interessant effect heeft op je hersenen. Het opvallende is dat je met deze studie kunt zien in welke mate dit effect je kan helpen om activiteiten uit te voeren die in principe als zwaar aanvoelen. Muziek is dus een geweldige bondgenoot om meer uit je bewegingsroutines te halen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Valdayo, Á. C. (2017). La influencia de la música y el ejercicio físico en la preparación física y psicológica. Revista de Educación, Motricidad e Investigación, (6), 3-18.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.