Moeten jij en je partner jullie seksuele verleden delen?
Beslissen of jij en je partner jullie seksuele verleden moeten delen is echt een persoonlijke beslissing. Het hangt af van de dynamiek en het gevoel van vertrouwen in jullie relatie. Er is geen eenduidige of universeel toepasbare optie, omdat verschillende stellen verschillende waarden, overtuigingen en niveaus van openheid hebben met betrekking tot hun eerdere intieme ervaringen.
Sommige mensen vinden het voordelen om hun ervaringen openlijk te delen, omdat ze geloven dat het vertrouwen opbouwt, eerlijke communicatie bevordert en een groter wederzijds begrip bevordert. Ze kunnen het nuttig vinden om zorgen aan te pakken, voorkeuren te bespreken, grenzen te stellen en een sterke basis te leggen in zowel intimiteit als emotionele verbondenheid.
Aan de andere kant beweren sommigen dat praten over hun seksuele verleden een manier kan zijn om onzekerheden of conflicten uit te lokken. Sterker nog, in plaats van de verbondenheid te bevorderen, zien zij het als een onderwerp dat vaak afstand schept.
Daarom moet je, voordat je de beslissing neemt om dit onderwerp aan te snijden, zorgvuldig de kenmerken afwegen, zowel van je relatie als van je partner.
“Alles in de wereld gaat over seks, behalve seks. Seks gaat over macht.”
– Oscar Wilde –
Praten over jullie seksuele verleden
Voordat jij en je partner besluiten om details over jullie seksuele verleden te delen, zijn er bepaalde factoren waar jullie rekening mee moeten houden. Ten eerste de mate van comfort van jullie allebei als het gaat om dit soort gesprekken. Als een van jullie zich er niet klaar voor voelt of bedenkingen heeft, is het belangrijk om die grenzen te respecteren en te wachten tot jullie je allebei zekerder voelen.
Een ander element is intentie. Is het seksuele verleden van jou of je partner belangrijk? Is het je bedoeling om een beter begrip en toenadering op te bouwen of om jullie seksuele verleden te beoordelen of te vergelijken?
Het beantwoorden van deze vragen geeft waardevolle aanwijzingen over hoe gepast het is om het onderwerp aan te snijden. Het belangrijkste is om na te denken over de context waarin het gesprek zal plaatsvinden en de intentie die erachter zit.
Je moet ook overwegen of jullie allebei respectvol over dit onderwerp kunnen praten. We hebben tenslotte allemaal ons eigen seksuele verleden. Deze gebeurtenissen mogen nooit tegen ons gebruikt worden op een kleinerende of veroordelende manier of om onzekerheden op te wekken.
Hoewel open communicatie belangrijk is, is het ook goed om dingen uit het verleden privé te houden. Iedereen heeft het recht om te kiezen.
De voor- en nadelen van het delen van je seksuele verleden
Zoals vaak het geval is in de menselijke wereld, zijn er voor- en nadelen aan het delen van details over elkaars seksuele verleden. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen.
Voordelen
Beter begrip en verbinding
Het delen van jullie seksuele ervaringen uit het verleden kan jullie helpen om elkaar beter te begrijpen, een grotere emotionele intimiteit op te bouwen en jullie relatie te versterken.
Informatie over gezondheid
Als je het seksuele verleden van je partner kent, krijg je informatie over hun gezondheid. Volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Sex Research verhoogt dit zowel de intimiteit tussen jullie als de kennis die je van hen hebt.
Verwachtingen op elkaar afstemmen
Weten van elkaars eerdere seksuele ervaringen is handig om jullie seksuele verwachtingen in de relatie op elkaar af te stemmen. Dit kan gaan over jullie voorkeuren, fantasieën, grenzen en andere aspecten die bijdragen aan een bevredigend seksleven voor jullie beiden.
Verhoogt de tevredenheid
Je partner kan onthullingen doen die gunstig kunnen zijn voor jullie relatie. Onderzoeken naar seksuele zelfonthulling wijzen zelfs op een toename in seksuele en relationele tevredenheid (Byers & Demmons, 1999).
Verhoogt de cohesie in de relatie
Je zou voordelen kunnen ervaren op het gebied van tevredenheid, aanpassing, cohesie, affectieve expressie en dyadische consensus, volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships over tevredenheid met seksuele communicatie.
Verbetert de communicatie
Het moedigt open en eerlijke communicatie aan. Dit maximaliseert het vertrouwen en de transparantie tussen jullie en creëert een veilige ruimte om je seksuele verlangens, behoeften en zorgen te uiten. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Canadian Psychology stelt dat effectieve seksuele communicatie een positief effect heeft op seksueel welzijn op de lange termijn.
Vergroot de kennis over seksuele voorkeuren
Het delen van details over jullie seksuele verleden kan jullie helpen om elkaar beter te leren kennen. Het kan ook helpen om jullie voorkeuren te identificeren. Uit een onderzoek bleek dat het onthullen van seksuele voorkeuren het begrip voor de smaak van de partner vergroot. Dit maakt het seksuele leven van het koppel meer de moeite waard (MacNeil & Byers, 2009).
Nadelen
Emotionele overbelasting
Het bespreken van deze onderwerpen kan emotioneel uitdagend zijn. Dit kan schaamte, schuld of verdriet oproepen.
Ontgoocheling of teleurstelling
Het kennen van specifieke details over het seksuele verleden van je partner kan je een teleurgesteld gevoel geven als je verwachtingen niet overeenkomen met de werkelijkheid.
Negatieve beoordelingen
Als je partner veel seksuele ontmoetingen heeft gehad, kun je hem of haar negatief gaan beoordelen. Hij of zij kan minder begeerlijk voor je worden. Dit wordt gesuggereerd in onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Sex Roles.
Vergelijkingen en jaloezie
Praten over het seksuele verleden van je partner kan leiden tot vergelijkingen die gevoelens van onzekerheid of jaloezie opwekken. Het is belangrijk om deze gevoelens met begrip en empathie te benaderen.
Verlies van interesse of aantrekkingskracht
Als je erachter komt dat je partner een uitgebreid seksueel verleden heeft gehad, kan dat invloed hebben op je interesse in de relatie (Stewart-Williams et al., 2017).
Oordelen en stereotypen
Deze kwesties kunnen ertoe leiden dat je vooroordelen of stereotypen over je partner creëert. Volgens een analyse (Engelse link) gepubliceerd in The Journal of Sex Research kan een partner die geen seksueel verleden heeft zich gestigmatiseerd voelen. Bijvoorbeeld door hun gebrek aan ervaring en zelfs minder gewenst worden voor hun partner.
Vermoedens of twijfels over trouw nemen toe
Op basis van andere onderzoeken stellen de auteurs van het eerder genoemde artikel, gepubliceerd in The Journal of Sex Research, dat een partner met een groter seksueel verleden kan worden gezien als minder trouw met minder capaciteit voor een langdurige verbintenis. Deze ideeën beïnvloeden de relatie en de interpretatie van het gedrag van de partner.
Wat gebeurt er als jij en je partner besluiten om jullie seksuele verleden niet te delen?
We moeten duidelijk maken dat er niets ergs gebeurt als jullie besluiten om dit gesprek niet te hebben. Je kunt op een andere manier dezelfde voordelen behalen. Het overslaan van dit gesprek is echter geen garantie dat je vrij zult zijn van de eerder genoemde nadelen. Probeer je dus geen zorgen te maken over die voor- en nadelen als je ervoor kiest om het onderwerp niet aan te snijden.
Bedenk dat elke relatie uniek is. De positieve en negatieve kanten van praten over elkaars seksuele verleden zullen dus verschillen. Om op een gezonde en constructieve manier met deze kwesties om te gaan, heb je open communicatie, respect en wederzijds inlevingsvermogen nodig.
Als je het gevoel hebt dat deze gesprekken moeilijkheden of stress veroorzaken, overweeg dan om een gesprek aan te gaan met een relatietherapeut voor extra ondersteuning.
Slotoverwegingen
De keuze om met je partner te praten over elkaars seksuele verleden is echt een persoonlijke beslissing. Het hangt af van de dynamiek van jullie relatie en het vertrouwen dat jullie erin hebben. Hoewel sommige stellen het heilzaam vinden om dit te doen, kan het voor anderen onzekerheden en conflicten veroorzaken.
Elkaars seksuele verleden inzien is niet essentieel voor het hebben van een bevredigende relatie. Als je er liever over praat, is het belangrijk dat je zowel de voordelen als de nadelen kent. Bovendien moet je rekening houden met factoren zoals de mate van comfort, intentie, respect en assertiviteit.
Uiteindelijk is het het belangrijkst dat jij en je partner zich richten op de huidige situatie. Concentreer je op het samenwerken aan een gezonde relatie en een groter emotioneel welzijn, ongeacht wat er gebeurd is voordat jullie bij elkaar kwamen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Anderson, M., Kunkel, A., & Dennis, M. R. (2011). “Let’s (not) talk about that”: Bridging the past sexual experiences taboo to build healthy romantic relationships. Journal of sex research, 48(4), 381-391. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2010.482215
- Byers, E. S., & Demmons, S. (1999). Sexual satisfaction and sexual self‐disclosure within dating relationships. Journal of Sex Research, 36(2), 180-189. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499909551983
- Byers, E. S. (2011). Beyond the birds and the bees and was it good for you?: Thirty years of research on sexual communication. Canadian Psychology/Psychologie Canadienne, 52(1), 20-28. https://psycnet.apa.org/record/2011-04299-003
- Cupach, W. R., & Comstock, J. (1990). Satisfaction with sexual communication in marriage: Links to sexual satisfaction and dyadic adjustment. Journal of Social and Personal Relationships, 7(2), 179-186. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407590072002?journalCode=spra
- Gesselman, A. N., Webster, G. D., & Garcia, J. R. (2017). Has virginity lost its virtue? Relationship stigma associated with being a sexually inexperienced adult. The Journal of Sex Research, 54(2), 202-213. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2016.1144042
- MacNeil, S., & Byers, E. S. (2009). Role of sexual self-disclosure in the sexual satisfaction of long-term heterosexual couples. Journal of Sex Research, 46(1), 3-14. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224490802398399
- O’Sullivan, L. F. (1995). Less is more: The effects of sexual experience on judgments of men’s and women’s personality characteristics and relationship desirability. Sex Roles, 33, 159-181. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01544609
- Stewart-Williams, S., Butler, C. A., & Thomas, A. G. (2017). Sexual history and present attractiveness: People want a mate with a bit of a past, but not too much. The Journal of Sex Research, 54(9), 1097-1105. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27805420/