Mensen die horen maar niet luisteren

Sommige mensen horen maar luisteren niet. Dit is het soort mensen dat alleen rekening houdt met hun eigen standpunten en geen interesse toont in het begrijpen van anderen. In dit artikel kijken we naar hun motivaties - of het gebrek daaraan - en naar de gevolgen van hun houding.
Mensen die horen maar niet luisteren

Laatste update: 11 mei, 2022

Sommige mensen horen maar luisteren niet. Want horen is niet hetzelfde als luisteren. Om te luisteren moet je ook ontvankelijk zijn, maar niet alleen voor de boodschap zelf. Bovendien moet je gebaren, emoties en alle andere informatie die bij een bericht hoort, ontcijferen.

Soms is het echter moeilijk om een effectief en bevredigend gesprek te voeren met iedereen in je dagelijkse routine.

Er zijn genoeg mensen die drempels opwerpen. Sterker nog, het lijkt erop dat ze geen aandacht willen schenken aan of anderen willen begrijpen. Aan de andere kant lijken sommige mensen misschien dichtbij en toegankelijk, maar je realiseert je al snel dat ze niet oprecht geïnteresseerd zijn.

Niet weten hoe te luisteren, of actief luisteren te oefenen, wekt gevoelens van ontevredenheid op. Op relationeel niveau kunnen de gevolgen zowel problematisch als schadelijk zijn.

Bovendien is goede communicatie in werkomgevingen de sleutel tot het bereiken van doelen en het creëren van het soort klimaat waarin mensen zich tevreden voelen, waardoor ze worden aangemoedigd om het beste uit zichzelf te halen.

Daarom stellen we de vraag: waarom is het zo moeilijk voor ons om naar elkaar te luisteren op de manier die we verdienen?

‘Luister meer dan je praat. Niemand heeft iets geleerd door zichzelf te horen praten.’

Richard Branson

Een gestreste man in een vergadering

Waarom horen mensen wel en luisteren ze niet?

Niets tast je emoties zo erg aan als het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd wanneer je het nodig hebt of wanneer je gewoon met iemand probeert te communiceren. Het zijn inderdaad niet alleen tieners of onverschillige bazen die niet luisteren. In werkelijkheid komt dit fenomeen trouwens vaak voor bij figuren die dicht bij ons staan.

Jean-Paul Sartre zei dat slechte communicatie, evenals niet luisteren, de bron is van alle geweld. In zekere zin is dit eigenlijk het begin van veel van onze problemen. Immers, degenen die niet luisteren, zijn vaak veroordeeld tot onverschilligheid of onenigheid. Dit leidt vaak tot onoverkomelijke afstanden. Laten we eens kijken naar wat er schuilgaat achter deze mensen die horen, maar niet luisteren.

Bevestigingsbias en cognitieve dissonantie

Sommige mensen luisteren alleen naar wat ze willen horen. Ze luisteren bijvoorbeeld alleen als je iets zegt dat bevestigt wat ze al weten, geloven of vanzelfsprekend vinden. Alles wat ze niet leuk vinden of niet in overeenstemming zijn met hun eigen overtuigingen, wordt echter genegeerd.

Cognitieve dissonantie is ook een veelvoorkomend fenomeen bij communicatiefalen. Het komt vaak voor in je relaties. Als je bijvoorbeeld boos bent op iemand, maakt het niet uit of ze gelijk hebben in wat ze je vertellen, je geest verwerpt deze dissonante gegevens en probeert trouw te blijven aan zijn eigen gevoelens. Daarom heb je het gevoel dat, terwijl je boos op ze bent, niets van wat ze zeggen ook maar waar kan zijn.

Narcisten, mensen die alleen naar zichzelf luisteren

Narcisten horen niet omdat ze alleen naar zichzelf luisteren. Inderdaad, de narcistische persoonlijkheid ligt achter veel van je frustrerende situaties als het gaat om communiceren. Deze mensen letten nooit op de perspectieven van anderen. Ze zien alleen hun eigen waarheid. Bovendien is elk gesprek waarin zij niet centraal staan, voor hen niet interessant.

Stel maakt ruzie

Opgekropte woede

Opgekropte woede zorgt ervoor dat mensen niet meer luisteren. Een van de redenen waarom je in jouw communicatieprocessen zou kunnen falen, kan namelijk te wijten zijn aan verborgen woede. Soms hoef je niet eens boos te zijn op de persoon voor je. Een slechte dag op het werk kan bijvoorbeeld betekenen dat je stopt met actief luisteren met de mensen om je heen. Dit is een realiteit die je in gedachten moet houden.

De controle over het gesprek willen nemen

Je bent waarschijnlijk mensen tegengekomen die maar niet stoppen met praten. Dit is heel gebruikelijk, maar ook frustrerend. Dit zijn het soort mensen die je horen, die recht voor je staan, maar niet naar je luisteren. Dat komt omdat ze nadenken over wat ze nu gaan zeggen. In feite is hun enige wens om de controle over het gesprek te krijgen. Wat jij zegt, interesseert hen helemaal niets.

Wat kun je doen met degenen die niet luisteren?

Of je het nu leuk vindt of niet, er zullen altijd mensen zijn die horen maar niet luisteren. Je kunt ze overal tegenkomen. Het is echter heel moeilijk om geconfronteerd te worden met iemand die niet in staat is empathisch en gevoelig te zijn. Dat komt omdat goede communicatie de belangrijkste voedingsstof is van samenleven. Zonder dat stroomt niets en werkt niets in je eigen voordeel.

Daarom moet je degenen die niet de minste moeite doen om oprecht en actief naar je te luisteren, dit hen laten weten. Maak het hen duidelijk dat je het verdient om begrepen te worden. Als ze niet veranderen, kun je ze het beste laten gaan in het belang van je eigen welzijn en gezondheid. Omdat emotionele doofheid in communicatie ernstige gevolgen heeft. Je moet jezelf ertegen beschermen.

Probeer elke dag te werken aan het onderhouden van adequate en bevredigende communicatie in al je sociale contacten. Probeer het beste voorbeeld te zijn. Promoot een empathische dialoog en stel grenzen voor degenen die niet naar je willen luisteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.