Marketing en het gebruik van psychologische strategieën
In de marketing gebruikt men verschillende psychologische strategieën om producten aantrekkelijker te maken voor de consument.
Kopen of niet kopen, dat is de vraag. Grote merken kunnen consumenten niet te veel bewegingsruimte geven. Meestal laten grote bedrijven niet toe dat er te veel willekeurige variabelen hen in de weg staan.
Als het van hen zou afhangen, zouden er eigenlijk helemaal geen variabelen zijn. Hun marketingcampagnes zijn zorgvuldig uitgedacht. Het doel is bij jou de wens op te wekken om hun producten te kopen.
Om ervoor te zorgen dat jij koopt wat zij aanbieden, moeten ze weten wat jij wil, wat jij nodig hebt en hoe je het wil. Ze bestuderen dus de consument. Op het gebied van de marketing gaan ze ook psychologie toepassen.
De psychologische strategieën in marketing
In het aankoopproces is een aanzet iets uitermate belangrijk. Chase, Gallup and Harris Interactive hebben hierover een onderzoek uitgevoerd. In deze studie stelden ze een reeks psychologische strategieën vast die grote adverteerders in marketing gebruiken.
Onze hersenen maken verbindingen om impulsieve beslissingen te nemen. Misschien maak je plannen om iets te kopen of heb je zin om het te kopen. Op het moment zelf zal je echter altijd signalen vinden als “Nu kopen!” of “Word nu lid!” Denk je dat dit toeval is? Denk dan maar nog eens na.
Studies over de psychologie van marketing (of neuromarketing) leveren het bewijs. Onze instinctieve eisen spelen een belangrijke rol wanneer onze hersenen redenen zoeken om het ene of het andere product te kopen. Ons instinct laat ons met andere woorden kiezen en snel kiezen.
Deskundigen weten dit. Dat is ook de reden waarom ze vaak met onze “angst om een goede deal te missen” spelen. Hier hebben we het over die angst die optreedt wanneer ze ons zeggen dat ze slechts nog een paar producten overblijven.
Grote en kleine adverteerders vertrouwen op hun kennis van onze geest (ze proberen om de consumenten minder te laten nadenken).
Deze kennis gebruiken ze om hun campagnes op te starten of ons een bepaald product te laten zien. Ze weten dat emoties een fundamentele rol spelen in de meeste beslissingen die we nemen. We zijn immers emotionele wezens die denken.
Het gebruik van beelden
Weinig reclamebureaus zien het visuele aspect over het hoofd. Onze hersenen verwerken beelden immers sneller dan tekst. Dat is de reden waarom ze heel belangrijk zijn in het aankoopproces.
Een beeld van een hoge kwaliteit is een fantastische bondgenoot wanneer we het over reclame hebben. Adverteerders proberen een krachtige visuele impact te hebben. Die indruk moet mogelijke consumenten laten denken dat ze gelukkiger, succesvoller of eleganter zullen zijn als hun product of hun dienst kopen.
Het gebruik van kleur
Jij denkt dus dat de kleuren in een marketingcampagne in een willekeurig zijn. Misschien denk je ook dat ze gebruikt worden omdat ze er “mooi” uitzien. De waarheid is dat er achter de keuze van de kleuren zoveel meer zit.
Heb je al gemerkt hoeveel blauw je vindt op platformen als Twitter, Facebook, Paypal of Microsoft? Dat is duidelijk niet zomaar. Studies in de psychologie van kleuren tonen aan dat blauw er betrouwbaar uitziet. Het inspireert de gebruiker om in contact te komen met het product. Dat komt omdat ze het gevoel hebben dat het veilig is om dat te doen.
Dit is dan ook de reden waarom de meeste adverteerders eerst blauw proberen wanneer ze hun psychologische strategieën in marketing ontwerpen. We hebben het al vermeld. De keuze van de kleur is totaal niet willekeurig. Het heeft te maken met cultuur, ervaring en een combinatie van de twee.
De eerste “ja” is de belangrijkste
Dit is één van de strategieën in marketing die veel voorkomt. Na verloop van tijd laat men de prijs van een dienst geleidelijk stijgen. Misschien vinden we het moeilijk om 100 euro te betalen voor een dienst.
Het is echter niet zo moeilijk als we reeds 90 euro betaalden. De sleutel is de prijs beetje bij beetje te laten stijgen. Op die manier overweegt de consument immers niet om naar de concurrent over te stappen.
Zodra je jouw eerste “ja” tegen een product gezegd hebt, is de kans groter dat je het in de toekomst zal blijven kopen. Deze strategie is gebaseerd op het winnen van het vertrouwen van de consument. Men noemt dit inbound marketing.
Veel grote merken richten zich niet langer op het creëren van een krachtige en precieze impact. Het doel is nu voor velen die eerste “ja” van de consument. Het is immers een fantastische kans om het vertrouwen van de consument te verdienen. Langzaam bieden ze de klanten inhoud tot ze hun product willen kopen.
“Maak een klant, geen verkoop.”
-Katherine Barchetti-
Het verankeringseffect
Ook al wil je meerdere versies van een specifiek product bekijken, toch zullen de eerste jouw referentiepunt zijn om te zeggen of de ene goedkoper of duurder zijn. In sommige winkels zullen de verkopers ons bijvoorbeeld over hun producten vertellen door de duurste te tonen.
Samen met het verankeringseffect willen adverteerders ook dat die eerste producten jouw aandacht trekken. Onze hersenen hebben immers de neiging om de eerste en de laatste elementen van een lijst gemakkelijker te onthouden.
Ze proberen dus van dit effect te profiteren. Daarom plaatsen ze de producten die ze jou willen laten kopen, aan het begin of op het einde van een reclameboodschap.
Emoties
Vele van de voornaamste strategieën die men in marketing gebruikt, doen een beroep op onze emotionele kant. De neurowetenschap bewijst dat een aankoop op het laatste moment nog steeds een impulsieve aankoop is.
Dat is de manier waarom de goeroes van de marketing proberen om ons hun campagnes te laten opmerken. Om elke dag steeds doeltreffender te zijn bestuderen ze de markt, de trends, de neigingen en de motivaties. Wij zijn die markt. En wij zullen altijd hun doelwit zijn!