Lichaamsbeweging maakt ons gelukkiger dan geld, beweert de wetenschap
Wat is het verband tussen lichaamsbeweging en welzijn? Denk je dat sport je geluk brengt? Sterker nog, als je nu gevraagd zou worden, wat denk je dat je gelukkiger maakt, geld of lichaamsbeweging? Wat zou je antwoord zijn?
Onderzoek van de universiteiten van Yale en Oxford heeft geprobeerd licht te werpen op deze vraag door middel van een cross-sectionele studie met een steekproef van 1,2 miljoen Amerikaanse deelnemers.
De studie beweert dat regelmatig sporten een positiever effect heeft op mensen dan een goede economische positie. Laten we eens wat meer leren over dit interessante onderzoek.
Lichaamsbeweging maakt ons gelukkiger dan geld
Sport maakt ons gelukkiger dan geld. Zoals we hierboven al zeiden, is dit bevestigd door een onderzoek (Engelse link) dat is uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten van Yale en Oxford en dat is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Psychiatry. Bij het onderzoek, waarbij de geestelijke gezondheid van deelnemers tussen 2011 en 2015 werd bekeken, waren meer dan een miljoen Amerikanen betrokken.
Meer specifiek was het onderzoek bedoeld om de relatie tussen geestelijke gezondheid en lichaamsbeweging te analyseren. In het onderzoek telden de deelnemers hoe vaak ze zich de afgelopen maand emotioneel slecht hadden gevoeld, door stress of emotionele problemen.
Uit het onderzoek bleek dat bij mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging deden, het aantal keren dat ze zich slecht voelden significant lager was, vergeleken met mensen die niet aan sport deden. Bovendien voelden deze mensen zich gelukkiger dan mensen met meer inkomen, maar die geen lichaamsbeweging beoefenden.
Een ander gegeven volgens de bevindingen van het onderzoek was dat het geluksniveau niet evenredig was met de hoeveelheid sport die werd beoefend.
Lees ook dit artikel: Wetenschap: lichaamsbeweging helpt bij genereren van nieuwe neuronen
Geluk gebaseerd op sport
De onderzoekers kwamen ook tot andere conclusies. Ze ontdekten dat, afhankelijk van de sport, de impact op de geestelijke gezondheid varieert. Ze ontdekten zelfs dat bij populaire teamsporten, of sporten waarbij gezelligheid vereist is, de impact nog groter is.
Na teamsporten zijn andere soorten sporten die meer welzijn opleveren fietsen, aerobe activiteiten en fitnessactiviteiten.
Welzijn op basis van inkomen
De onderzoekers vergeleken de mate van welzijn die de deelnemers rapporteerden op basis van hun inkomen. Ze kwamen tot de conclusie dat lichamelijk actieve mensen zich net zo goed voelen als mensen die niet sporten. Deze mensen verdienen echter wel 25.000 dollar per jaar meer.
Zoals je kunt zien is de relatie tussen geld, lichaamsbeweging en welzijn geenszins lineair.
Lichaamsbeweging en welzijn: het belang van gematigd sporten
Een andere conclusie van de onderzoekers was dat sport goed is voor onze geestelijke gezondheid en ons een goede dosis geluk en welzijn biedt. Het moet echter wel gematigd zijn. Daarom zou overmatige lichaamsbeweging contraproductief zijn.
Dit blijkt uit hun bevindingen. De deelnemers die overmatig aan lichaamsbeweging deden (meer dan aanbevolen) voelden zich namelijk net zo ongelukkig als degenen die helemaal niet aan sport deden. Volgens de studie zou het “ideaal” voor onze geestelijke gezondheid zijn om drie tot vijf keer per week te sporten Dit in sessies van 30 tot 60 minuten elk.
Langs dezelfde lijnen vinden we een andere studie (Engelse link), geleid door Bastien Blain en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology in 2019. Hierin staat dat overmatige lichaamsbeweging cognitieve vermoeidheid induceert die vergelijkbaar is met die van overmatig intellectueel werk.
Emotionele voordelen van lichaamsbeweging
Je hebt gezien hoe lichaamsbeweging en welzijn met elkaar samenhangen, en dat het eerste kan leiden tot het laatste doordat het ons gelukkiger maakt. Maar, meer specifiek, wat is het voordeel van sport op mentaal of emotioneel niveau? Een van de grote voordelen van het beoefenen van sport voor de emotionele gezondheid is dat sport het volgende bereikt:
- Voorkomt en vermindert angst en stress.
- Ontspanning teweegbrengt.
- Steltons in staat om ons gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen door zelfkennis.
- Zorgt voor routine en organisatie.
- Helpt ons indirect te werken aan onze cognitieve vaardigheden zoals aandacht en geheugen.
- Verhoogt onze discipline. Hierdoor kunnen we uitdagingen en obstakels overwinnen.
Daarnaast moet je niet vergeten dat als je sport, je endorfine, neurotransmitters, hormonen en verschillende chemische stoffen vrijmaakt die een staat van ontspanning en plezier opwekken.
Daarom is sport zo heilzaam bij het voorkomen (en aanpakken) van angst en stress. Het bestrijdt ook apathische toestanden die typisch zijn voor depressie. Dit komt omdat sport ons zowel lichamelijk als geestelijk activeert.
Sport helpt ons de verbinding te verbreken
Zoals je ziet zijn lichaamsbeweging en welzijn twee concepten die hand in hand gaan. Ongeacht of sport ons meer of minder voldoening of welzijn brengt dan geld, wat onbetwistbaar is, is het feit dat sport ons helpt om de verbinding te verbreken en te zorgen voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
“Een sporter kan niet rennen met geld in zijn zakken. Hij moet rennen met hoop in zijn hart en dromen in zijn hoofd.”
Daarom, als je je angstig of overmatig gestrest voelt, of als je wilt vechten tegen apathie, kies dan voor sport! Je hoeft geen veeleisende routine aan te nemen. Je kunt zelfs gewoon beginnen met één keer per week een stevige wandeling en je activiteit geleidelijk opvoeren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Blain, B. et al. (2019). Neuro-computational Impact of Physical Training Overload on Economic Decision-Making. Current Biology, 29(19): 3289-3297. DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2019.08.054
- Chekroud, S. et al. (2018). Association between physical exercise and mental health in 1·2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. The Lancet Psychiatry, 5(9): 739-746.