Leugens op sociale netwerken

Leugens op sociale netwerken

Laatste update: 28 juli, 2019

Leugens op sociale netwerken, zoals in andere delen van ons leven, bereiken ons constant. In feite zijn er verschillende takken van de wetenschap die het effect van leugens in communicatie verklaren.

Sociologen, antropologen, psychologen, natuurkundigen en wiskundigen hebben allemaal leugens bestudeerd vanuit hun perspectief. Concreet probeerden ze te begrijpen wat het doel is van liegen op sociale media en hoe deze leugens ons beïnvloeden. Bovendien bestudeerden ze de delen van de hersenen die deelnemen aan liegen.

Wiskunde en leugens op sociale netwerken

Rafael A. Barrio van het Institute of Physics van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) heeft een interessante studie uitgevoerd. Deze onthulde dat mensen net zo vaak op sociale netwerken liegen als elders.

Dit was een internationale studie. De onderzoekers pasten een dynamisch opiniemodel toe via een groot telefoonnetwerk dat de gehele Europese Economische Gemeenschap bereikte. Deze studie wilde met name de rol van leugens op sociale netwerken onderzoeken.

Leugens op sociale netwerken is iets dat we bijna gewend zijn. Met dit nieuwe wiskundige model is het echter mogelijk om te bepalen waarom we liegen.

leugens op sociale media jongeren

Deze studie, die de interacties tussen mensen analyseerde, werd uitgevoerd via een oproepsysteem dat zeven miljoen telefoons bereikte. De studie benadrukte dat leugens wezenlijke elementen zijn die de essentie van de meeste relaties tussen mensen behouden.

Hoewel ons als kind wordt geleerd dat liegen slecht is en dat we eerlijk moeten zijn, leren we toch om te liegen. Soms op gesofisticeerde manieren, maar we doen het constant. Daarnaast is het iets dat andere primaten, zoals chimpansees, ook doen.” zei Barrio.

Soorten leugens op sociale netwerken

In hun artikel “Effecten van misleiding op sociale netwerken” (Engelse studie) hebben de auteurs van deze studie verklaard dat er twee soorten leugens zijn op sociale netwerken:

  • Witte of prosociale leugens
  • Zwarte of asociale leugens

Studies uitgevoerd in de Verenigde Staten onthulden dat mensen tot negen keer kunnen liegen in een gesprek van een half uur.

Zoals de meeste mensen al zullen begrijpen, hebben witte leugens een positieve en onschuldige connotatie. Zwarte leugens hebben echter een schadelijke en aanstootgevende connotatie.

We zeggen meestal een witte leugen om een goede reden en niet om de andere nadelig te beïnvloeden. Aan de andere kant hebben zwarte leugens perverse bedoelingen. Als conclusies gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, ontdekten de onderzoekers dat:

  • Witte (of prosociale) leugens op sociale netwerken, waar de ontvanger baat heeft bij de ontbrekende waarheid kunnen: samenlevingen in evenwicht en samen brengen, een verscheidenheid aan meningen aan de groep in het algemeen bieden en tenslotte helpen om brede, sociale relaties te onderhouden.
  • Zwarte (of asociale) leugens op sociale netwerken zijn echter egoïstisch en alleen nuttig voor de verspreider, en ze kunnen banden verbreken omdat ze wantrouwen aanmoedigen. Ze zijn in het bijzonder schadelijk omdat ze een gevoel van misleiding veroorzaken dat het hele netwerk kan verstoren en relaties kan verbreken.

Waarom liegen we op sociale media?

Met het sociale aspect komt ook bedrog. Onze hersenen kunnen door leugens meer relaties met anderen aan. Als we de hele tijd eerlijk zijn, zouden onze banden met anderen niet zo sterk zijn. Het is met andere woorden een techniek die we gebruiken om tegelijkertijd met meer mensen een relatie te hebben.

Naarmate de tijd verstrijkt en het netwerk de vorm aanneemt van een gebalanceerde gemeenschapsstructuur, liegen mensen niet minder. Integendeel, ze liegen nog meer. Het is echter nog steeds waar dat het aantal asociale leugens die nadelig zijn, afnemen.

leugens op sociale media vrouw

Als ik lieg raak ik niet geïsoleerd

Mensen die altijd eerlijk zijn, riskeren geïsoleerd te raken, omdat ze geneigd zijn om anderen te kwetsen met de waarheid. Deze mensen worden in het bijzonder gekenmerkt doordat ze teruggetrokken zijn uit de maatschappij en niet veel vrienden hebben. Dit komt omdat ze de neiging hebben om zonder angst, precies te zeggen wat ze denken.

Veel mensen denken bovendien dat de opmerkingen van deze mensen ongepast of ongemakkelijk zijn. Eerlijk zijn is daarom niet altijd het beste idee vanuit een sociaal standpunt. Eerlijke mensen hebben echter respect en vertrouwen van andere mensen, en dat maakt het ook een deugd.

We kunnen niet zeggen dat mensen leugenaars zijn. Eerder, we liegen soms omdat het handig is. De reden waarom we liegen is omdat we sociale wezens zijn. Onze samenlevingen bestaan uit vele groepen mensen met wie we voortdurend omgaan. We willen bovendien zoveel mogelijk profiteren van deze groepen op zowel sociaal als emotioneel niveau.

Sociale netwerken hebben veel voor- en nadelen. Het ergste aan hen is dat we zoveel van ons ware zelf verbergen dat we uiteindelijk valse ervaringen creëren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.