Kun je iemand vertrouwen die je net hebt ontmoet?
Het niet vertrouwen van mensen heeft veel negatieve gevolgen. Je isoleert jezelf uiteindelijk van de wereld en je kunt gemakkelijk paranoïde worden. Beslissen om iemand te vertrouwen die je net hebt ontmoet is echter ook niet het beste idee. Je zou namelijk iemand in je leven kunnen toelaten die het niet verdient om daar te zijn.
Het probleem van iemand vertrouwen die je net hebt ontmoet is relevanter dan ooit, nu technologie en en sociale media het zo gemakkelijk maken om nieuwe mensen te ontmoeten.
In de virtuele wereld is iemand die informatie met je deelt, nog steeds een ware vreemdeling, meer nog dan in welke andere omgeving dan ook. Er is geen manier om zeker te weten of wat hij of zij zegt ook waar is.
In de echte wereld is het ook mogelijk dat een relatie met een nieuw onbekend persoon snel intiem wordt. Soms is het het begin van een mooie vriendschap of een romantische relatie. Helaas kan dit ook het begin zijn van een nachtmerrie. De vraag is, hoe weet je of je degene die je net hebt ontmoet moet vertrouwen of niet.
“Vertrouwen is als bloeddruk. Het is stil, van vitaal belang voor een goede gezondheid en als het wordt misbruikt kan het dodelijk zijn.”
-Frank Sonneberg-
Je kunt niet altijd op je instinct vertrouwen
Volgens een studie van onderzoekers van Universiteit van New York en het Dartmouth College, hebben de hersenen slechts drie seconden nodig om te beslissen of iemand betrouwbaar is of niet.
De parameters die je hersenen gebruiken om te beslissen zijn echter puur fysiek. Mensen met bijvoorbeeld prominente jukbeenderen en hoge wenkbrauwen worden als betrouwbaarder beschouwd.
Het gebied van de hersenen dat deze beslissing neemt is archaïsch. Onder prehistorische mensen betekenden ingevallen wangen waarschijnlijk honger en een hongerig persoon was minder betrouwbaar. Deze parameters hebben weinig nut in de moderne wereld.
Ook tonen onderzoeken aan dat mensen de neiging hebben iemand te vertrouwen die ze net hebben ontmoet als ze fysiek lijken op iemand die ze al kennen. Dit is echter ook een zwakke en mogelijk misleidende referentie.
Zoals je kunt zien heeft je onderbuikgevoel enkele ernstige beperkingen. intuïtie alleen is niet voldoende om een goede beslissing te nemen of iemand te vertrouwen is of niet. Het is echter ook waar dat ervaring de neiging heeft om instincten te vormen. Hoewel het niet alle fouten volledig wegneemt, helpt het zeker.
Iemand vertrouwen is een proces, niet een onmiddellijke openbaring
Op zoek naar het goede in iedereen en het beste van mensen geloven, is op zich een goede manier om de wereld te benaderen. Het is echter iets heel anders om de sleutel tot je hart aan een vreemdeling die je net hebt ontmoet te geven. Vertrouwen is iets dat je in de loop van tijd moet opbouwen. Het is niet iets wat onmiddellijk gebeurt.
Over het algemeen zetten mensen aan beide kanten van het spectrum niet tot vertrouwen aan. We hebben het over mensen die weinig over zichzelf delen en degenen die een open boek zijn vanaf het eerste moment dat je hen ontmoet. Mensen die vanaf het begin overdreven interesse tonen en die te hard hun best doen om aardig gevonden te worden, zijn ook moeilijker te vertrouwen.
Dit kunnen allemaal geldige redenen zijn om iemand te vertrouwen of niet. Context is echter ook belangrijk. Het evalueren en observeren van hun gedrag in een vacuüm helpt je niet om erachter te komen of ze betrouwbaar zijn of niet. In plaats daarvan moet je hun vrienden, collega’s en familie leren kennen. Dat geeft je een veel realistischer idee over degene die voor je staat.
Waar moet je op letten?
Als je niet zeker weet of je iemand moet vertrouwen of niet, probeer dan het gedrag van de persoon in kwestie vanuit de meest neutrale positie te observeren. Deze oefening in geduld en voorzichtigheid geeft je waarschijnlijk de informatie die je nodig hebt om een beslissing te nemen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:
- Complimenten en cadeaus. Deze zijn geweldig als ze afkomstig zijn van iemand met wie je al een relatie hebt. Als ze afkomstig zijn van iemand die je niet kent, kunnen ze een manier zijn om je te leren kennen, maar het kan ook een poging zijn om je te manipuleren.
- Vertrouwen ze andere mensen? Over het algemeen zijn mensen die anderen vertrouwen betrouwbaarder, omdat wat je in anderen ziet vaak een projectie van jezelf is. Let dus op hoe ze anderen beoordelen.
- Charme. Manipulatoren en psychopaten zijn vaak erg charmant.
- Hoe gaan ze om met frustratie? Mensen hebben de neiging om veel van hunzelf bloot te geven als ze met frustratie te maken hebben. Besteed aandacht aan hoe de persoon reageert wanneer dingen niet gaan zoals ze willen.
Concluderend, om je bedenkingen over iemand die je net hebt ontmoet te hebben is heel gezond. Het best wat je kunt doen is de tijd te werk laten gaan.
Als de informatie die je krijgt positief is, zal de relatie groeien en zal het wederzijdse vertrouwen zich vanzelf ontwikkelen. Er is geen haast bij. Goede dingen zijn tenslotte het wachten waard.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Herreros Vázquez, F. (2004). ¿Por qué confiar? Formas de creación de confianza social. Revista mexicana de sociología, 66(4), 605-626.