Ik ben niet koud, ik ben bang om gekwetst te worden

Ik ben niet koud, ik ben bang om gekwetst te worden

Laatste update: 28 januari, 2017

We leven in een maatschappij die het lijkt te ontbreken aan intimiteit. Het is raar als jongens huilen, want huilen is voor meisjes en getuigt van zwakte. Jonge mensen geven de voorkeur aan one night stands zodat ze niet gekwetst worden. Volwassenen hebben relaties met mensen die niet van ze houden. Ouderen leven alleen, omdat ze worden gezien als een overlast. Het is tijd om onze angst om te voelen onder ogen te komen. Waar gaat het heen met de mensheid?

Het is moeilijk om ook maar twee mensen te vinden op straat die elkaar een knuffel geven zonder dat ze een stelletje zijn. Die ‘ik hou van je’ zeggen zonder raar te klinken. Die huilen zonder zich schuldig te voelen of zich te schamen. Het lijkt wel alsof we in een cultuur leven die liever ‘niets voelt’ omdat als we iets voelen of praten over onze gevoelens, we als zwak worden gezien. Dus in plaats van een knuffel die van empathie en genegenheid getuigt, krijgen we grapjes.

De angst om gekwetst te worden

Beeld je in dat je door een bos loopt en dat het donker begint te worden. Plotseling zie je een schaduw, iets beweegt. Je hersenen maken je lichaam al alert nog voordat er vastgesteld is of het om een dier gaat of slechts de wind. Dat we op deze manier reageren komt door ons overlevingsinstinct. In de hersenen hebben we een kleine structuur die de amygdala genoemd wordt en deze verwerkt onze ervaringen met angst.

Angst

De amygdala is een noodknop die geactiveerd wordt als er gevaar schuilt. Een professor in de psychobiologie aan de Luis Carretié Autonomos Universiteit in Madrid stelt dat het systeem in staat is om de reactie al te activeren nog voordat we ons van het gevaar bewust zijn.

Twee studies, in 2010 gepubliceerd in het tijdschrift Nature en uitgevoerd door het team van neurobiologisten van David J. Anderson aan het California Institute of Technology (CalTech) en Professor Andreas Lüthi van het Friedrich Miescher Instituut (FMI), ontcijferden in de praktijk wat ‘de cirkel van angst’ genoemd wordt.

Onderzoeken hebben aangetoond dat er twee typen neuronale cellen aanwezig zijn in de amygdala die om beurten de ‘poorten’ naar angst openen. Carretié stelt dat deze onderzoeken met de nodige voorzichtigheid moeten worden bekeken, omdat er meerdere factoren in mensen aanwezig zijn die aan angst gerelateerd zijn. Angst speelt bijvoorbeeld tevens een belangrijke rol in de prefrontale cortex, die de situatie in een context plaatst en ervoor zorgt dat de reactie niet zo automatisch is, maar enigszins overwogener.

Als iemand ons kwetst, of dit nu een partner, baas of familielid is, en al is het alleen maar met kwetsende woorden, dan activeert de amygdala onze reactie. Het is echter onze prefrontale cortex die alles in een context plaatst en ons ertoe dwingt om even na te denken voordat we handelen, als dit kan tenminste. We moeten echter ook in overweging nemen dat angst voor een groot deel beïnvloed wordt door onze ervaring en dat het onze gevoelens kan blokkeren.

Hoe overwinnen we de angst om gekwetst te worden

Je bent gekwetst, misschien eens, misschien heel vaak, maar dat betekent niet dat het altijd zal gebeuren, noch dat we onze manier van zijn moeten veranderen. We stellen voor dat je in deze situatie de volgende ideeën overweegt als manier om te bezinnen en dat je dat schild afdoet en je gevoelens toont:

Erkennen wat ons angst aanjaagt

De eerste en misschien moeilijkste stap om angst te overwinnen is het erkennen ervan. Wat is er in het verleden gebeurd dat ervoor zorgt dat we angstig zijn? Waar zijn we bang voor en waarom? Hier diep over nadenken zal ons helpen begrijpen wat er aan de hand is en ons in staat stellen om het probleem realistisch te bekijken.

Zorgen

Onze gevoelens kennen

We voelen vanalles en soms kroppen we deze gevoelens op omdat we ons schamen of bang zijn. We doen dit zonder ons te realiseren dat we onszelf alleen maar schade toebrengen door op deze wijze een schild voor te houden. Misschien hebben we de hulp van anderen of een specialist nodig om erover te kunnen praten, maar het is belangrijk dat we onszelf leren kennen en onze gevoelens uitdragen.

Jezelf uitdrukken door middel van kunst

Dansen, schilderen, schrijven en alle andere kunstvormen kunnen ons helpen om onszelf uit te drukken en om moedig en zonder angst te uiten wat we voelen. Het is belangrijk dat we een activiteit vinden die we leuk vinden en dat we onszelf aanmoedigen om onszelf en onze gevoelens te uiten.

Bevrijd jezelf van de pijn van hoge verwachtingen

Veel van de hoge verwachtingen die we hebben zijn ontstaan tijdens onze opvoeding. Heb je echter weleens nagedacht over wat succes voor jou inhoudt? Waar…  Meer »


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.