Kom er in dit artikel achter wat midorexia precies inhoudt
De leeftijd en onze perceptie van de leeftijd beïnvloeden hoe we denken en hoe we ons gedragen. Het maakt niet uit of we ons ouder of jonger voelen dan we eigenlijk zijn. Midorexia komt tot uiting als een crisis van het zelfvertrouwen waardoor een persoon probeert om zijn of haar jeugd te bewaren.
Volgens Daniela Carrasco, professor aan de Diego Portales universiteit, treedt midorexia niet op een geïsoleerde manier op. Het duikt juist op in een omgeving die het aanmoedigt.
De westerse maatschappij is van nature heel veroordelend. Het gevolg is dat deze stoornis hier vaker optreedt bij vrouwen tussen 40 en 50 jaar oud. Ze proberen dan hun jeugd een tweede keer te beleven. Daarom besteden ze meer aandacht aan hoe ze eruitzien.
Midorexia en vrijetijdsactiviteiten
Midorexia zorgt ervoor dat een persoon zijn jeugdigheid zoveel mogelijk probeert te behouden. Deze houding moedigt hen aan om veranderingen in hun leven door te voeren die verder gaan dan hun uiterlijk.
Mensen met midorexia kunnen dus hun tijd besteden aan plannen maken waarbij jongere mensen betrokken zijn. Dit kan inhouden dat ze naar specifieke bars en restaurants gaan of dat ze een uitstap plannen vol willekeurige activiteiten.
De positieve kant van midorexia
Midorexia lijkt misschien iets negatiefs of een stoornis waarbij mensen hun leeftijd niet aanvaarden of zich verzetten tegen verouderen. Het kan echter ook enkele goede “neveneffecten” hebben.
Midorexia kan ervoor zorgen dat een persoon zijn jeugd een tweede keer beleeft. Ze laten dan niet toe dat leeftijd een excuus is om op te houden met van het leven te genieten. Ons inspannen om een jeugdige levensstijl te onderhouden kan ons helpen om te voorkomen dat we vast komen te zitten in een verschrikkelijk en eentonig leven.
Midorexia kan ons eigenlijk helpen om de psychologische moeilijkheden te overwinnen die verbonden zijn met ouder worden. Het moedigt ons aan om ervaringen te beleven die we voordien zelfs niet in overweging zouden genomen hebben omdat we dachten dat we te oud waren.
We kunnen bijvoorbeeld genieten van exotische plekken. Of we beoefenen extreme sporten zonder ons te veel zorgen te maken of het wel of niet geschikt is voor onze leeftijd.
Nog een ander interessant voordeel van deze stoornis is bovendien de mogelijkheid om vrienden te worden met jongere mensen. Hun gewoonten volgen kan ons namelijk helpen om te ontdekken wat we gemeenschappelijk hebben met een andere generatie. Dit zal ons ook toelaten om de jongere leden van onze familie beter te begrijpen: onze kinderen, neven en nichten, en kleinkinderen.
De voordelen van midorexia voor senioren
Wanneer oudere mensen zich jonger willen voelen, dan beginnen ze meestal met het beoefenen van één of andere sport. Uiteraard heeft dit geweldige voordelen te bieden voor de gezondheid.
Veel oudere mensen hebben de neiging om een zittend leven te gaan leiden. Dit verhoogt dan hun lichamelijke beperkingen. Het zorgt er ook voor dat ze kwetsbaarder zijn voor ziekten.
Andere personen proberen om een “digitale” transformatie door te maken en leren nieuwe technologieën gebruiken.
Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van onze leeftijd. Toch is het dus ook belangrijk dat we leeftijd als iets subjectiefs beschouwen. Verouderen veroorzaakt lichamelijke beperkingen. Met uitzondering van die beperkingen zou de leeftijd van 50 of 60 jaar geen belemmering mogen zijn om van het leven te genieten.
Bovendien moeten we ook onthouden dat de levensverwachting de laatste jaren aanzienlijk gestegen is. Dat is de reden waarom we moeten proberen om een jeugdige geest te behouden zolang als we kunnen.
Midorexia kan dus meer positieve dan negatieve elementen in ons leven brengen. Het laat ons genieten van de aantrekkelijkheid van de jeugd en leeftijdsgrenzen overstijgen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Jacques, E. (1965). Death and the mid-life crisis. International Journal of Psychoanalysis. https://doi.org/10.1016/j.matdes.2014.06.049
- Houtz, J. C., & Krug, D. (1995). Assessment of creativity: Resolving a mid-life crisis. Educational Psychology Review. https://doi.org/10.1007/BF02213374
- French, S. (1995). Mid-life crisis. New Statesman & Society. https://doi.org/Article