Je wilt geen kinderen maar bent bang dat je er spijt van krijgt
De beslissing om al dan niet kinderen te krijgen kan voor veel mensen een moeilijke zijn. Velen neigen naar het idee ze niet te krijgen, maar zijn ook bang voor de mogelijkheid dat ze later, als het te laat zal zijn, het gevoel zullen hebben ze toch te willen. Weet je zeker dat je geen kinderen wilt, maar ben je bang dat je later spijt zult krijgen van je beslissing?
Deze onzekerheid komt voort uit bepaalde zaken waarover meestal niet gesproken wordt. Waarom zou iemand ervoor kiezen geen kinderen te krijgen? Is het een natuurlijke afwijzing van het moederschap of zijn er niet-gerelateerde externe factoren? Hebben sociale kringen invloed als het gaat om angst voor toekomstige spijt?
De verwachting van spijt tegenover de bevrediging van verlangen is een relevante kwestie voor iedereen die naar de toekomst kijkt. Daar gaan we in dit artikel op in.
Waarom je geen kinderen wilt
Jaren geleden bepaalden de sociaaleconomische en gezinsconfiguraties van de westerse wereld dat kinderen krijgen een natuurlijk deel van de levenscyclus was. De meest recente generaties hebben dit echter in twijfel getrokken.
Ze wijzen op enkele van de voordelen die degenen genieten die ervoor gekozen hebben zich niet voort te planten. Dat gezegd hebbende, zoals altijd gebeurt als de vrijheid op welk gebied dan ook uitbreidt, zijn er ook twijfels opgedoken.
Getuigenissen die de angst uitdrukken iemand in een verwoeste wereld te brengen, erfelijke ziekten over te dragen, of zelfs niet in staat te zijn in de toekomst een kind te onderhouden, komen veel voor.
In de meeste gevallen wordt, al was het maar om tegen de stroom in te gaan, altijd diep nagedacht over de beslissing of je wel of geen kinderen wilt krijgen. Als je in zo’n situatie zit, kunnen sommige van deze redenen je bekend in de oren klinken:
- De toestand van je financiën laat het niet toe.
- Je bent bang dat je geen goede ouder zult zijn.
- Het levenstempo dat je leidt is niet verenigbaar met het moederschap.
- Je wordt sociaal onder druk gezet om kinderen te krijgen.
- De sociaaleconomische toekomst van de streek waar je woont is onzeker of onheilspellend.
- Je hebt bepaalde politieke ideeën, zoals de mening dat de menselijke soort zich niet verder moet uitbreiden.
Waarom angst voor toekomstige spijt?
Als je de bovenstaande redenen vanuit een logisch standpunt bekijkt, sta je helemaal in je recht om geen kinderen te willen zonder wroeging te voelen. Het is echter volkomen natuurlijk om zorgen te ervaren over mogelijke latere spijt. Die kunnen verschillende oorsprongen hebben. Enkele ervan zijn:
- Seksistische drogredenen. Twee mythes die tegenover elkaar staan en tegelijk naast elkaar bestaan, zijn de misvatting dat vrouwen een aangeboren neiging hebben om moeder te willen zijn, maar toch ook volledige keuzevrijheid hebben als ze over deze kwestie beslissen.
- Sociale druk. Je kunt druk voelen uit je sociale kring als je hen vertelt dat je geen kinderen wilt. Als ze geconfronteerd worden met de beslissing die je in de loop van de tijd hebt volgehouden, zou je de vraag kunnen krijgen “Wat als je er later spijt van krijgt en je je kans gemist hebt?”
- De idealisering van het moederschap (Spaanse link). Het systeem, en dus ook de maatschappij, zijn gericht op bevolkingsgroei. Daarom wordt de enorme verantwoordelijkheid van het krijgen van een kind vaak voorgesteld als ‘het beste wat een vrouw in haar leven kan overkomen’. Dit zaait de zaden van twijfel. Daardoor zul je gaan geloven dat je wel eens voor altijd iets geweldigs zou kunnen missen.
Weet je zeker dat je geen kinderen wilt, maar ben je bang dat je later spijt zult krijgen?
Als je in deze situatie verkeert, wil je misschien van je angsten af, omdat je ze als vreemd aan je herkent. We raden een oefening van introspectie en bezinning aan.
De beslissing om wel of geen kinderen wilt is aan jou
De aspiraties die je aan je horizon tekent en de middelen die je besluit te gebruiken om ze te bereiken behoren jou toe. Misschien wordt je angst voor toekomstige spijt aangewakkerd door het soort sociale druk. Die suggereert dat je een partner moet hebben en dat je kinderen zou moeten krijgen.
Je angst komt niet alleen van jezelf
De angst om geen kinderen te krijgen en achteraf spijt te voelen komt niet alleen van je onzekerheid over de toekomst zelf, maar van vele andere factoren. Wil je daarom een zo eenvoudig mogelijk antwoord, vraag je dan af wat jij wilt en niet wat anderen willen.
Sommige mensen hebben spijt van het krijgen van kinderen
Het uiten ervan (en er eventueel zelfs aan denken) is een diepgeworteld sociaal taboe. Er zijn ook mensen die tot het moederschap besluiten en er later spijt van krijgen. Er is immers geen weg terug. Vraag je daarom niet zozeer af of je er spijt van zou hebben geen kinderen te krijgen, maar vraag je af of je er later spijt van zou krijgen ze wel te krijgen (Spaanse link).
Waardeer je zelfkennis
Als je je zeker voelt over je keuze in deze kwestie, is dat niet voor niets. Als je geen zin hebt om voor iemand te zorgen, als je denkt dat ze geboren zullen worden in een wereld die hen zal mishandelen, of als je gewoon geen normatief gezin wilt vormen, is dat helemaal prima. Je zult in de toekomst niet per se van gedachten veranderen.
Wat als je spijt krijgt van je beslissing?
Natuurlijk is er altijd een kans dat je in de komende jaren spijt krijgt. Hier komt de emotionele verantwoordelijkheid voor jezelf om de hoek kijken. Het houdt geen verband met het veiligstellen van iets in de toekomst, want dat is niet te controleren.
Het bestaat uit het nemen van beslissingen op basis van je eigen criteria die, voor zover mogelijk, vrij zijn van invloed van buitenaf. Daardoor zou je, als je in de toekomst spijt zou krijgen van je beslissing, tenminste weten dat die beslissing van jou en van jou alleen was.
Tenslotte, wees nooit bang om je uit te spreken tegen de algemene consensus. Het is tenslotte jouw leven en eventuele spijt zal ook de jouwe alleen zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Donath, O. (2016). Madres arrepentidas: una mirada radical a la maternidad y sus falacias sociales. Reservoir Books.
- Muñiz Gallardo, E., & Ramos Tovar, M. E. (2019). Presión social para ser madre hacia mujeres académicas sin hijos. Nóesis. Revista de ciencias sociales, 28(55), 64-87.
- Vicente Serrano, P. (2019). Representaciones sociales de las mujeres en la maternidad y en la no maternidad.