Je energie beheren maakt je productiever

Hoe vaak is je niet verteld dat je, om productief te zijn, moet weten hoe je je tijd moet beheren? Wat je eigenlijk moet doen is leren op welk moment van de dag je je het meest energiek voelt. Wij leggen uit.
Je energie beheren maakt je productiever
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 oktober, 2022

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet genoeg tijd hebt om alles te doen wat je op een dag moet doen? Dat, hoezeer je je dag ook indeelt, je nog steeds zit met hangende taken, onvervulde verplichtingen en niet bereikte doelen? Hierdoor voel je je gefrustreerd en geïrriteerd door jezelf. Je vraagt je af waarom het zo moeilijk voor je is om productief te zijn en je energie te beheren.

Sommigen zullen je misschien vertellen dat je je verwachtingen te hoog stelt. Anderen zeggen misschien dat je tijdmanagement belabberd is. Ze kunnen gelijk hebben, maar de waarheid is dat er een andere beslissende factor is die je misschien volledig verwaarloost. Het is het feit dat het managen van je energie, niet van je tijd, een enorm verschil kan maken als het gaat om je prestaties.

Jim Loehr, psycholoog, CEO en medeoprichter van het Human Performance Institute, is medeauteur van de bestseller The Power of Full Engagement (2005). Dit werk beweert dat tegenwoordig, met onze bijzondere levensstijl, het organiseren van onze tijd niet meer werkt. In feite is er een andere strategie die we zouden moeten leren.

Onze energie is niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. Soms overschaduwen factoren als stress en zorgen het volledig.

Uitgeputte vrouw
Vaak stellen we doelen zonder ons energieniveau te kennen en zonder te weten wanneer we ons op ons best voelen.

Je energie beheren

De wetenschappelijke literatuur over productiviteit heeft aangetoond dat hoe productief je bent niet afhangt van het aantal uren dat je werkt. Met andere woorden, tien uur hard werken levert het bedrijf waarvoor je werkt niet noodzakelijk meer voordeel op. Sterker nog, soms levert de helft van deze tijd werken meer optimale prestaties op.

Dit suggereert dat krachten ons model van doelbereiking op de verkeerde bron zijn gericht. Het is niet de tijd die je ergens aan besteedt die je in staat stelt succes te bereiken. Het is je energie, je aanleg, je mentale focus en je gemoedstoestand.

Het voortdurend moeten werken is vaak een belemmering, vooral als je moe en gestrest bent. Onderzoek (Engelse link) van een hoogleraar economie, John Pencavel, wijst zelfs op de omgekeerde relatie tussen tijd en productiviteit na een bepaald punt.

Hoe goed kun jij je concentreren?

Stel je voor dat je je voorbereidt op een examen. Je werkt parttime, dus bedenk je dat je het beste elke avond vier uur kunt studeren. Na een paar dagen zijn je mentale uitputting en stress echter immens.

Het eerste wat je moet ophelderen is hoe lang je niveau van aandacht en concentratie aanhoudt. Gemiddeld is de aandacht in het menselijk brein 45 minuten. Dat is de maximale energie die je duurzaam kunt bijdragen. Na dat tijdsinterval wordt altijd een pauze aanbevolen van tussen de 15 en 20 minuten.

Welk moment van de dag ben je het meest productief?

Laten we doorgaan met ons bovenstaande voorbeeld. Zoals we al zeiden, bleef je eerste poging tot studeren beperkt tot vier uur per avond. Laten we desalniettemin zeggen dat je weet dat je geest ‘s morgens beter presteert dan ‘s avonds.

Met dit in gedachten bedenk je een nieuwe strategie. Je besluit een uur eerder op te staan voordat je naar je werk gaat om je te concentreren op je studie. Je weet dat je op dit tijdstip van de dag productiever bent. Vervolgens kun je je avondstudie terugbrengen tot twee intervallen van 45 minuten met hun respectievelijke pauzes.

Je energie beheren vereist ook weten op welk moment van je dag je je lichamelijk en geestelijk meer bereid voelt om te werken.

Het is belangrijk te onthouden dat je energie niet alleen fysiek is. Als het gaat om het bereiken van een doel, moet je je mentale en emotionele energie harmoniseren. Dit vereist alles van goed stressmanagement tot het opladen van batterijen met positieve energie.

Positieve energierituelen om je focus en stemming te reactiveren

Dr. Jim Loehr en Tony Schwartz wijzen er in hun boek, The Power of Full Engagement op dat onze leefstijl potentieel stressvol is. We vullen onze dagen met duizend taken, raken gestrest en overweldigd, en worden al snel gegrepen door ontmoediging en negativiteit.

Je moet bedenken dat je energie niet alleen lichamelijk is, maar ook mentaal en emotioneel. Dit verklaart waarom je vaak, ondanks dat je lichamelijk niet moe bent, niet het gevoel hebt dat je veel energie of motivatie hebt om je op een doel te concentreren.

De sleutel ligt niet in het beheren van je tijd, maar in het plannen van je oplaadpunten. In feite zal iets simpels als rusten, zelfzorg beoefenen en tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt, je in staat stellen om weer op krachten te komen. Je stemming zal weer in evenwicht komen en je voelt je sterker en in staat om aan je doelen te werken.

Vrouw werkt buiten op haar laptop
Als je al weet welk moment van de dag je de meeste energie hebt, maak daar dan optimaal gebruik van door afleiding op dit moment te beperken.

Om je energie te beheren, push je jezelf tot het maximum wanneer je het beste werkt

Je energie beheren vergt inspanning, zowel in planning, uitvoering en toezicht. Alleen jij weet op welk moment van de dag je het meest productief bent. Als je eenmaal je werk- en rusttijden hebt vastgesteld, houd je er dan aan. Productief zijn vereist inspanning en maximale controle over eventuele afleidingen.

Als je eenmaal gewend bent aan dit productiemodel, zul je het veel beter beheersen. Het moet je alleen duidelijk zijn dat acht uur achter een bureau zitten geen betere prestaties betekent. In feite raakt je geest al snel overbelast, je emoties schommelen, en je lichaam raakt uitgeput en gestrest. Het is een feit dat minder soms meer is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Loehr, Jim (2005) The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal. Simon & Schuster
  • Pencavel, J. (2015). THE PRODUCTIVITY OF WORKING HOURS. The Economic Journal, 125(589), 2052–2076. http://www.jstor.org/stable/24738007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.