Als je innerlijke rust ervaart, dan heb je de juiste keuze gemaakt
Dat gevoel van innerlijke rust dat je nu ervaart, is een teken dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Misschien zullen velen het er niet mee eens zijn dat dit de juiste of meest logische keuze was die je kon maken. Wellicht was het niet eens de beste keuze die je kon maken. Wat dit gevoel jou echter duidelijk maakt, is dat de optie waar je voor gekozen hebt, jou blij maakt en in overeenstemming is met je waarden, essentie en gevoel…
Sigmund Freud zei dat het maken van een keuze hetzelfde is als paardrijden. Het dier zou dan staan voor onze emotionele kant, instinctief, bijna bedroefd. En de persoon die het dier berijdt – hij is degene die de teugels van de rede in handen houdt en het dier de weg wijst, tot halt roept en stuurt. Welke van de twee wint uiteindelijk de strijd? In de meeste gevallen is het onze fascinerende emotionele kant die uiteindelijk sterker is wanneer we keuzes moeten maken, en het is juist daar waar dagelijks honderden racen worden gelopen…
Jij bent niemands ‘optie’, jij bent de prioriteit, en daarom is het bij het maken van keuzes belangrijk om te luisteren naar je hart. Er is namelijk geen juiste weg, er zijn alleen wegen die jou gelukkig maken.
Het leven zit vol keuzes. Het is zelfs zo dat we eigenlijk de hele tijd door de kunst van het kiezen beoefenen: koffie of thee, lift of trap, bellen of niet bellen, die trein proberen te halen of wachten op de volgende… Een keuze moeten maken kan ons hetzelfde gevoel bezorgen als het gevoel dat we krijgen wanneer we op het punt staan om van een grote hoogte naar benen te springen, in een grote leegte. En wanneer er dan ook niets anders op zit dan de knoop doorhakken, hebben we hier een grote dosis moed en verantwoordelijkheidsgevoel voor nodig.
Lees verder om meer te weten te komen…
De juiste keuze bestaat niet, alleen de drang naar geluk
Henry James schreef ooit een buitengewoon verhaal dat hij ‘The Jolly Corner’ noemde. In dit verhaal worden we geïntroduceerd aan Spencer Brydon, een jonge man die na het behalen van succes en rijkdom in de Verenigde Staten, terugkeert naar zijn geboorteland Engeland.
In de eenzaamheid van zijn nu lege huis, begint hij zich af te vragen of hij wel de juiste keuze had gemaakt toen hij zijn wortels en familie achterliet. Te midden van al deze twijfels, komt ineens zijn alter ego naar de oppervlakte, zijn andere ‘zelf’, en laat deze hem, beetje bij beetje, zien wat er van hem was geworden als hij Engeland nooit had verlaten.
De vraag of we wel of niet de juiste keuze hebben gemaakt, is iets dat altijd bij ons zal blijven. Zoals Henry James ons in zijn geweldige verhaal leert, maken we om een keuze te maken allereerst gebruik van ons hart, maar dit gevoel wordt al snel gevolgd door onze verantwoordelijkheid. We gebruiken eerst onze emoties, dan onze rede en dan onze taak om zelf de architecten te zijn van de wegen die we willen bewandelen.
Er zal niet altijd een duidelijke juiste keuze of weg voor ons liggen, met neonlichten erboven die ons de weg naar geluk wijzen. De beste keuze die we kunnen maken, is de keuze die ons innerlijke rust biedt, de keuze die hand in hand gaat met ons geweten en er daardoor voor zorgt dat we voortdurend samenhangende keuzes maken, op basis van deze elementen.
De kunst om wijze keuzes vanuit het hart te maken
We weten al dat wanneer we moeten kiezen tussen twee opties, de emoties net als sterren zijn die boven een oceaan van twijfels hangen. Het is ook handig om te weten dat het deel van de hersenen waar we in dit proces het meeste aan hebben, de amygdala is.
Een verlangen verandert niets, maar een keuze zet alles in werking.
De amygdala heeft honderden verbindingen door de hersenen; het is een fijn afgestemde en fascinerende structuur die zich gedraagt als een soort waker, in staat om elke stimulus te evalueren, bewuste of onbewuste gedachten, ervaringen of gebeurtenissen. Na deze analyse, velt de amygdala een oordeel, een keuze die op een later moment voorzichtig geanalyseerd zal worden door onze frontale cortex.
Aangezien we inmiddels weten dat een groot deel van onze keuzes gemaakt wordt middels onze emoties, zullen we nu kijken hoe we onze keuzes iets wijzer, accurater en verantwoordelijker kunnen maken.
Tips om betere keuzes te maken
Om gelukkig te kunnen zijn, is het belangrijk dat je in staat bent om keuzes te maken en de barrière van angst te overstijgen. Het is inderdaad zo dat dit voor velen van ons zeer moeilijk kan zijn, omdat we door voor een optie te kiezen, ons er tegelijkertijd natuurlijk van bewust zijn dat we andere opties moeten laten liggen.
- Wanneer ons hart van ons vraagt om ergens voor te gaan en we plots worden overvallen door angst, dan moeten we deze angst zien te rationaliseren en het proberen te begrijpen. Nadat dit gevoel van angst is op komen dagen, keren we ons tot onze rede, omdat het de logica en de bewuste gedachte zijn die van ons zullen vragen om dapper te zijn en de muren van angst af te breken.
- Wanneer jouw emoties je in de richting van een bepaalde weg duwen, vraag jezelf dan eens af of je wel realistisch bezig bent. Het is een vraag die jij jezelf moet stellen, en niemand anders. Als je denkt dat de keuze uitvoerbaar zal zijn, als je er gelukkig van wordt en je het mogelijk acht, laat dan niets of niemand je in de weg staan.
- Accepteer de mogelijkheid op mislukking. Accepteer en kom in het reine met het gegeven dat je keuze wellicht niet helemaal goed zal uitpakken, maar begrijp tegelijkertijd dat om de weg naar geluk te vinden, één optie niet genoeg zal zijn. Deze optie is slechts een deur waarachter meerdere mogelijke wegen schuilen.
De kunst om gelukkig te zijn houdt in dat je weet hoe je dagelijks keuzes moet maken, dat je in staat bent om oprecht naar de stem van je hart te luisteren, dat je het gegeven accepteert dat we allemaal fouten maken en zo geleidelijk aan de weg vinden die het beste is voor ons, onze weg naar innerlijke vrede.