Hoe werkt de geest van een corrupt persoon?

In de geest van een corrupt persoon zijn andere mensen ofwel een middel om winst te maken, ofwel een obstakel. Het zijn mensen die zich geen onderdeel van de mensheid voelen, maar die eerder proberen deze mensheid aan te vallen. Dit gedrag is te wijten aan hun egocentrisme en gebrek aan perspectief.
Hoe werkt de geest van een corrupt persoon?

Laatste update: 25 december, 2020

Vreemd genoeg is de geest van een corrupt persoon geen donker, onleesbaar riool. Feiten tonen aan dat veel mensen die wij op alle gebieden ‘succesvol’ achten, van binnen corrupt zijn.

Ze zijn zelfs het soort mensen dat veel bedrijven of politieke partijen in hun raad van bestuur willen, omdat ze ‘dat bepaalde iets’ hebben waardoor ze wegkomen met dingen wat andere mensen niet zou lukken.

Psycholoog Jean Twenge, auteur van het boek Generation Me, zegt dat de geest van corrupte mensen wordt bewoond door een fascinatie voor wie ze zijn. Het zijn mensen die ‘graag zichzelf willen leren kennen’. Ze zijn erg adaptief, vooral vanwege hun gebrek aan ethiek. Daarnaast zijn ze ook gewild in machtsposities, vooral gedurende de laatste 40 jaar of zo.

In de geest van een corrupt persoon zijn de onzekerheden die zoveel andere mensen hebben er gewoon niet. Ze koesteren ook geen pessimisme. Ze triomferen in het bijzonder omdat er de afgelopen decennia een soort zelfcultus is ontstaan. Dit maakt hun egoïsme en gebrek aan gewetensbezwaren enigszins getolereerd.

“Corruptie is een vorm van kanker die steelt van de armen, beleid en morele vezels wegvreet en vertrouwen vernietigt.”

Robert Zoellick

Hoe werkt de geest van een corrupt persoon

Natuurlijk egoïsme en ethiek

Volgens psycholoog Luis Fernández, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Santiago de Compostela en auteur van het boek Psychology of Corruption and the Corrupt, wordt ieder mens geboren met een zaadje van kwaad.

Hij zegt dat als we de kans krijgen, we zonder problemen de regels zullen breken. En als we een machtspositie bereiken, zullen we die gebruiken voor ons eigen persoonlijk gewin.

Het is echter niet minder waar dat er een afstand bestaat tussen dat soort psychologische economie die ons ertoe brengt de gemakkelijkste paden te zoeken en het gebrek aan scrupules in de geest van een corrupt persoon.

Het is duidelijk dat we zijn geboren zonder ethiek. Of liever gezegd, de enige ‘ethiek’ die bij de geboorte mogelijk is, is om aan onze behoeften en verlangens te voldoen zonder dat er een a priori reden is om anderen niet als louter instrument te gebruiken.

We vormen en cultiveren ethiek in overeenstemming met intelligentie en cultuur. Training leidt tot het inzicht dat we meer bereiken als we ons niet langer egoïstisch gedragen en gaan werken als onderdeel van een team. We leren dit al vroeg in het leven door middel van spelletjes en gezinsinteractie.

Vanaf dat moment is het niet zo dat we niet weten dat sommige acties individueel nuttig zijn. We leren gewoon om andere mensen te beschouwen als onderdeel van het menselijke landschap dat we bewonen.

We begrijpen dat we elkaar nodig hebben. Waarom? Omdat we zonder de hulp van anderen de geboorte niet eens zouden hebben overleefd, en we het ongemak van ziekte, ouderdom of enige andere kwetsbaarheid niet zouden kunnen overleven.

De geest van een corrupt persoon

We leren niet om een constructieve houding aan te nemen ten opzichte van anderen zonder de liefde en toewijding van onvolmaakte volwassenen die genereus en begripvol genoeg zijn om de boodschap van beschaving over te brengen op de mensen om zich heen.

Ethiek is iets dat we in onze geest leren, maar het heeft ook sterke wortels in liefde en genegenheid. In de geest van een corrupt persoon zijn dergelijke verwijzingen er niet. Ze bouwen hun leven op rond vechten voor wat zij als essentieel voor hen beschouwen. Het is als een gevecht tegen de wereld om te overleven.

Het overtreden van de regels is voor hen als een test om hun vaardigheden te bewijzen en ze voelen de behoefte om het keer op keer te doen.  Ze maken er in feite een soort spel van, omdat misbruik maken van anderen een manier is om zichzelf te valideren.

Corrupte mensen zien geen enkel voordeel in het respecteren van andere mensen; ze beschouwen ze als een obstakel. In hun hoofd of hart hebben ze in feite totaal geen benul van andere mensen.

Ze verlangen naar macht en geld omdat dat de illusie wekt dat ze een soort van controle over de wereld uitoefenen. Het maakt ze helemaal niet uit dat ze hielenlikkers achter zich aan hebben in plaats van vrienden of dat ze bezittingen hebben in plaats van een betekenis in het leven. Hun doel is om te zegenvieren, ook al is het op een zinloze manier.

Een voorbijgaande triomf

De geest van een corrupt persoon is zeer flexibel en werkt perfect zolang er een context is waarin ze de normen kunnen overtreden. Ze creëren constante crises voor hun gezin, de bedrijven waar ze werken en de samenleving waarin ze leven. Het kan ze allemaal niet schelen. Maar vroeg of laat maken ze een fout en dat zal hun ondergang zijn.

Corrupte mensen dragen de kiem van hun eigen vernietiging in zich; de overtuiging dat ze onkwetsbaar zijn. Hun egocentrisme belet hen een objectieve evaluatie van de werkelijkheid te maken. Dit wordt vroeg of laat een strategische fout. Op dat moment zullen ze het onderwerp van collectieve minachting worden en hun eenzaamheid zal voor iedereen duidelijk zijn.

De vraag die overblijft is waarom mensen corrupte mensen om hen heen tolereren. De samenleving denkt vaak dat ze er niets aan kan doen. Maar zelfs in deze gevallen kan dit gevoel van hulpeloosheid vroeg of laat omslaan in actieve verontwaardiging die gezamenlijk grenzen kan stellen aan wat dit soort mensen kan bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fores, F. A. S. (2017). Psicología de la corrupción: Balance de estudios realizados en el Perú, alternativas metodológicas de investigación. Yachay-Revista Científico Cultural, 6(01), 214-233.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.