Hoe waardevol is jouw woord?

Hoe waardevol is jouw woord?

Laatste update: 04 juni, 2017

‘Dat is echt een man van zijn woord.’

Dat hoor je niet vaak meer de laatste tijd, toch? De waarheid is dat mannen en vrouwen van hun woord tegenwoordig zeldzaam zijn. Heb je er wel eens over nagedacht wat jouw woord eigenlijk waard is?

Veel mensen geloven dat het noodzakelijk is om te liegen, de waarheid te verdoezelen, contacten te verbreken en mensen te laten gissen om in deze concurrerende wereld te overleven. Ze geven niet om het houden van hun woord, het nakomen van hun beloftes, en sinds de smoesjes de kop begonnen op te steken heeft iedereen de kans om er goed uit te zien.

Maar de mensen die op die manier redeneren zijn erg gelimiteerd in hun manier van denken. Op de lange duur  zullen deze gewoontes je de reputatie geven van iemand die onverantwoordelijk en ongevoelig is, en een bedriegerDe waarheid is dat dit je uiteindelijk op geen enkel gebied van je leven zal helpen, of het nu op zakelijk, sociaal of familie gebied is.

Jouw woord zegt wie je bent

Er is niets dat een persoon meer waardigheid geeft dan eerlijkheid.

Veel gebroken beloftes komen voort uit situaties waarin je je gedwongen voelt om ja te zeggen. De eerste stap naar eerlijkheid is om nee te leren zeggen. Hoe bereik je dit? Het kan zijn dat je je schaamt om toe te geven dat je iets niet begrijpt, of dat je weinig kennis hebt van een bepaald onderwerp, of een bepaalde deadline niet kunt halen.

Maar zelfs als dit niet is wat je baas, cliënt of collega wil horen, zullen ze het toch meer waarderen dan wanneer je zegt iets te zullen doen en het dan vervolgens niet doet.

En als je je aan je woord houdt, zullen ze ook een positief beeld van je hebben. Veel mensen en bedrijven bieden cursussen aan, of ze kunnen je een andere deadline geven zodat je meer tijd hebt, zolang ze maar weten dat ze met een betrouwbaar persoon te maken hebben.

Ze huren je misschien niet in voor een bepaald evenement, maar in de toekomst zullen ze wel aan jou denken als ze op zoek zijn naar iemand die ze kunnen vertrouwen. Maar om dit te bereiken heb je nog twee waarden nodig die ook zeer zeldzaam zijn: nederigheid en bescheidenheid.

Nederigheid

Niemand weet alles, dus waarom voel je de druk om met autoriteit over bepaalde onderwerpen te praten, terwijl je er in werkelijkheid maar weinig over weet? We schamen ons zelfs om vragen te stellen of om hulp te vragen. De bron van dit gedrag is mogelijk een gebrek aan zelfvertrouwen. Als we ons onzeker voelen over hoe anderen ons zien, voelen we ons onder druk gezet om onze vaardigheden te overdrijven.

Maar denk hier eens over na: heb jij niet heel veel talenten en vaardigheden? En ben jij echt minder waard omdat je één bepaald gebied niet volledig beheerst? Natuurlijk niet!

En denk eraan dat als je je twijfel niet uitdrukt, je niets zal leren. Als je duidelijk maakt dat dit de eerste keer is dat je dit soort inspanning levert, hebben de mensen om je heen realistische verwachtingen. In plaats van te denken: ‘oh, ik dacht dat we een deskundige hadden ingehuurd’ zullen ze denken: ‘wow, wat goed voor iemand die dit voor de eerste keer doet!’

Bescheidenheid

Bescheidenheid is ons bewust zijn van onze grenzen. Een bescheiden persoon weet wat hij kan bereiken en hoe lang het zal duren. Ieder persoon functioneert in zijn eigen ritme en heeft verschillende maten van energie. Dus als je het vaak moeilijk vindt om je beloftes na te komen, is het een teken dat je jezelf niet goed genoeg kent.

Een bescheiden persoon zegt bijvoorbeeld niet dat hij er over een half uur zal zijn als hij een report moeten afmaken, twee e-mails moeten beantwoorden en door de stad moeten reizen tijdens de spits. Vermijd dit soort situaties door erover na te denken voordat je iets zegt.

Dus voordat je je neef belooft dat je hem wel zult helpen verhuizen op zaterdag, is het belangrijk om goed na te denken over de week die daarop volgt. Of je daar realistisch gezien wel om zes uur ‘s ochtends kunt zijn, of na de lunch, of dat je het helaas helemaal niet redt deze keer. Je kunt iets zeggen zoals: ‘ik bel je op vrijdag als ik een beter beeld heb van mijn beschikbaarheid.’

De waarheid is dat zogenaamde ‘leugentjes om bestwil’, overdrijvingen en niet nagekomen beloftes je integriteit beschadigen. Aan de andere kant zullen bescheidenheid en nederigheid ervoor zorgen dat je een integer persoon wordt in verschillende gebieden van je leven.

Afbeelding van Pablo Fernandez


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.