Hoe te handelen na een ruzie met je partner

Ruzies zijn een onvermijdelijk onderdeel van elke relatie, en het op de juiste manier omgaan met deze conflicten is cruciaal voor het behouden van een gezonde verbinding.
Hoe te handelen na een ruzie met je partner

Laatste update: 30 augustus, 2024

Het hebben van een een ruzie met je partner kan ons gekwetst, gefrustreerd en verward achterlaten en niet weten hoe we verder moeten handelen. Maar in plaats van het conflict te laten voortslepen en meer afstand tussen jullie te creëren, is het belangrijk om stappen te ondernemen om de situatie constructief op te lossen.

Uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Current Opinion in Psychology blijkt dat conflicten in romantische relaties vaak erg stressvol zijn en de tevredenheid en duur van de band beïnvloeden. Daarom heeft de manier waarop elke persoon met discussies omgaat, in de loop van de tijd invloed op de kwaliteit en kracht van de verbinding.

De sleutel is leren hoe je dingen effectief kunt aanpakken en een gezonde communicatie kunt bevorderen. Handelen met empathie, zorg en respect helpt niet alleen ongemak te overwinnen, maar versterkt ook de band. Hieronder bespreken we enkele acties die je kunt ondernemen na een gevecht.

1. Pauzeer om je emoties te herkennen

Het accepteren van de emoties die zowel jij als je partner kunnen ervaren, is de eerste stap om er op een gezonde manier mee om te gaan. Ruzies veroorzaken vaak een verscheidenheid aan intense gevoelens, zoals verdriet, woede, frustratie of verwarring. Het erkennen ervan zonder er een oordeel over te hebben, maakt een groot verschil.

2. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen

Geef jezelf wat tijd om te kalmeren voordat je probeert het conflict op te lossen. Dit geeft je de mogelijkheid om na te denken over wat er gebeurt, zonder je te laten meeslepen door intense emoties.

Nadat je ruzie hebt gehad met je partner, is het van cruciaal belang dat je voor jouw emotionele welzijn zorgt. Ruzies kunnen je uitgeput en gestrest achterlaten, dus het is belangrijk om te herstellen en opnieuw contact te maken met jezelf.

Ontspanningstechnieken zoals diep ademhalen, meditatie of zelfs wandelen helpen de spanning te verminderen en je geest leeg te maken.

Prioriteit geven aan zelfzorg komt niet alleen een beter beheer van je emoties ten goede, het stelt je ook in staat conflicten op een constructieve manier het hoofd te bieden en op te lossen.

3. Denk na over de oorzaak van het probleem

Wat leidde tot de discussie? Waren er misverstanden of onjuiste aannames? Deze stap zal je helpen de oorzaak van het conflict beter te begrijpen en soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Bovendien helpt het je om verbeterpunten in de relatie te identificeren en het probleem beter te beheersen.

Aan de andere kant kun je nadenken over mogelijke oplossingen of compromissen die het geschil kunnen oplossen. Hierdoor krijg je meer controle en laat je de ander zien dat je vastbesloten bent om samen tot een oplossing te komen.

4. Identificeer negatieve gedragspatronen

Voordat je jezelf aanmoedigt om met je partner te praten over wat er is gebeurd, is het belangrijk om de negatieve gedragspatronen die tijdens je ruzies worden herhaald, te identificeren en te veranderen. Het kan hierbij gaan om gewoonten als onderbreken, schreeuwen, het onderwerp ontwijken, of toevlucht nemen tot schelden en beschuldigen.

Analyseer hoe jij je gewoonlijk gedraagt tijdens confrontaties en ontdek wat die destructieve patronen zijn. Zodra je ze nodig hebt, probeer ze dan aan te passen.

  • Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om te onderbreken, concentreer je dan op het luisteren en zorg ervoor dat je partner zijn gedachten uitdrukt voordat je reageert.
  • Als je de neiging hebt je stem te verheffen, probeer dan je toon kalm en respectvol te houden.

5. Druk je gevoelens uit in de eerste persoon

Ondanks alle negatieve emoties die de ruzie kunnen hebben uitgelokt, probeer je partner niet de schuld te geven of te bekritiseren als je daarna actie onderneemt. En onthoud dat het altijd beter is om je gevoelens en behoeften in de eerste persoon te uiten om te voorkomen dat hij of zij zich aangevallen voelt. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:

  • ‘Ik wil dat we dit kunnen bespreken, zodat ik me gehoord voel’, in plaats van ‘je negeert me altijd’.
  • ‘Ik wou dat we konden proberen hierover te praten, zodat we ons ongemakkelijk voelen’, in plaats van ‘je vermijdt altijd moeilijke gesprekken ‘.
  • ‘Ik voel me gefrustreerd als we niet kunnen praten over wat er is gebeurd’, in plaats van ‘je houdt nooit rekening met mijn gevoelens’.
  • “Ik heb het gevoel dat we niet op dezelfde lijn zitten als we vermijden om over deze kwesties te praten. Kunnen we proberen het aan te pakken?”, in plaats van “je wilt nooit praten over wat ons zorgen baart.”
Probeer jezelf op dezelfde manier in de schoenen van de ander te verplaatsen en rekening te houden met hun gevoelens. Als je hun perspectief begrijpt, kun je het conflict op een meer empathische manier benaderen en misverstanden voorkomen.

6. Overhaast de oplossing niet

Bedenk dat het niet nodig is om alles meteen op te lossen. Door jullie beiden de ruimte te geven om te kalmeren en jullie emoties te verwerken, zou een constructiever gesprek mogelijk zijn. Deze tijd helpt ook impulsieve reacties te voorkomen die de situatie kunnen verergeren. Probeer dus te kalmeren, denk na over het conflict en zoek naar mogelijke oplossingen.

7. Overweeg om naar relatietherapie te gaan

Als terugkerende ruzies de gezondheid van je relatie aantasten en je er niet in slaagt conflicten effectief op te lossen, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een relatietherapeut biedt een objectief perspectief en biedt nuttige hulpmiddelen om de communicatie te verbeteren en conflicten te beheersen.

Relatietherapie helpt destructieve patronen in de relatiedynamiek te identificeren en leert technieken om deze constructief aan te pakken. Bovendien biedt het een veilige ruimte om emoties en zorgen te verkennen die moeilijk alleen te bespreken zijn.

Wat is het beste moment om te proberen een ruzie op te lossen?

Ruzie

Iedereen verwerkt zijn of haar emoties anders. Het kan meer of minder tijd kosten voordat je met je partner over een ruzie wilt praten. Daarom is het beste moment om te proberen op te lossen wat er is gebeurd , wanneer jullie allebei kalm zijn en bereid zijn te luisteren.

Het is essentieel om het probleem niet aan te pakken als een van jullie of jullie beiden nog steeds erg van streek zijn, omdat dit tot meer confrontatie kan leiden. Als je er op de best mogelijke manier mee omgaat, kunnen meningsverschillen gezondere relaties opbouwen.

Als je klaar bent om te praten, kies dan een rustig moment, zonder afleiding, en zorg ervoor dat jullie allebei in een stabiele emotionele toestand verkeren. Dit zorgt voor een constructiever gesprek en maakt het gemakkelijker om effectieve oplossingen te vinden.

Met betrekking tot de meest heilzame vormen van communicatie tijdens relatieconflicten is gesuggereerd dat directe en oppositionele vormen (dingen duidelijk en krachtig zeggen) nuttig kunnen zijn bij het oplossen van ernsti ge problemen (Engelse link) die verandering behoeven.

Aan de andere kant is het gebruik van indirecte en coöperatieve communicatie, waarbij dingen op een meer subtiele en weloverwogen manier worden gezegd, ideaal voor kleine problemen of wanneer een van de leden zich onzeker voelt. Houd dus, afhankelijk van wat er is gebeurd, deze aanbevelingen in gedachten. Probeer jezelf altijd met respect en empathie uit te drukken.

Welke acties moet ik vermijden na een ruzie van een stel?

Na een grote ruzie met onze partner is het gemakkelijk om ons te laten meeslepen door de intense emoties van het moment. We moeten geen dingen doen of zeggen waar we misschien spijt van krijgen.

En aangezien de manier waarop we communiceren invloed heeft op de oplossing van conflicten en de kwaliteit van de relatie, is het noodzakelijk om te weten wat we voelen en wat we willen zeggen. Om de situatie niet te verergeren, is het belangrijk om de volgende acties te vermijden:

  • Reageer nooit met woede of agressie. Impulsieve reacties verergeren het probleem, maken de oplossing moeilijker en beïnvloeden de kwaliteit van je band.
  • Vermijd beschuldigingen of verwijten. Beschuldig je partner niet en laat hem of haar zich niet schuldig voelen. In plaats van je te concentreren op elkaars fouten, focus je op hoe je je voelt en zoek je samen naar oplossingen.
  • Open oude wonden niet. Vermijd conflicten uit het verleden naar boven te halen die geen verband houden met de huidige discussie. Dit kan het gesprek afleiden en de situatie ingewikkeld maken.
  • Gebruik stilte niet als straf. Negeren of afstandelijk zijn na een gevecht kan de spanning vergroten en de situatie laten escaleren. Het is het beste om de communicatie open te houden, ook al is dat moeilijk.
  • Betrek er geen derden bij. Praat niet met buitenstaanders over wat er gebeurt. Dit kan tot misverstanden leiden en de context verslechteren. Als je met iemand wilt praten, kun je het beste een therapeut of een vertrouwde vriend zoeken.

Wat moet je doen als je partner niet over het probleem wil praten?

Als je partner na een paar dagen nog steeds niet wil praten, moet je hem eerst de ruimte geven. Als je een gesprek forceert, kan de situatie escaleren. Dus spreek je wens uit om het rustig op te lossen en stel een toekomstig tijdstip voor om het te bespreken.

Wanneer dit gebeurt, probeer dan altijd kalm te blijven en je toon en lichaamstaal onder controle te houden, zodat het gesprek niet confronterend wordt.

Luister aandachtig zonder te onderbreken, concentreer je op het specifieke probleem in plaats van hun karakter aan te vallen, en in plaats van een oplossing op te leggen, werk samen om een compromis te vinden dat voor jullie beiden werkt.

Als de oplossing onder druk komt te staan, probeer dan de redenen te begrijpen en overweeg om therapie te zoeken. In deze gevallen kan een gekwalificeerde professional een grote hulp zijn voor je relatie.

Beheer de argumenten van koppels beter en bouw een gezondere relatie op

Ruzie maken met je partner is een normaal onderdeel van elke relatie. Houd er dus rekening mee dat het niet belangrijk is om conflicten ten koste van alles te vermijden, maar om te weten hoe je ze constructief kunt beheren.

Door de betrokken emoties te begrijpen, assertief te communiceren en samen naar oplossingen te zoeken, is het mogelijk meningsverschillen om te zetten in kansen om jullie band te versterken.

Bedenk dat vergeving en verzoening essentieel zijn om emotionele wonden te helen en een solidere en harmonieuzere relatie op te bouwen. Met de juiste aanpak kan elk probleem een kans zijn om je verbinding te laten groeien en verdiepen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.