Hoe overwin je angst om aan de telefoon te praten

In paniek raken als de telefoon gaat, en verlammende angst ervaren als je moet bellen of een telefoontje moet beantwoorden. Als je herkent in deze gevoelens, leggen wij uit hoe je deze veelvoorkomende fobie kunt overwinnen.
Hoe overwin je angst om aan de telefoon te praten
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn geen exacte gegevens over de incidentie van telefobie (irrationele angst om aan de telefoon te praten), maar het lijkt erop dat veel mensen er last van hebben. Angst bij het horen van het geluid van de mobiele telefoon en paniekgevoelens bij het oppakken van de telefoon en het beginnen van een gesprek kenmerken deze wijdverbreide vorm van angst.

We moeten ons niet voorstellen dat telefobie uniek is voor de 21e eeuw. Sterker nog, Robert Graves, de bekende Britse schrijver, dichter en geleerde, ervoer diepe angst bij de gedachte een telefoongesprek te moeten beantwoorden of voeren. Hij uitte deze gevoelens in 1929.

Tegenwoordig beschikken we over verschillende technologieën die ons in staat stellen te communiceren zonder rechtstreeks met iemand te hoeven spreken. Dit heeft het voor de telefobie gemakkelijker gemaakt om zich verder te ontwikkelen en ook om zich te camoufleren.

Dat komt omdat velen hun dagelijks leven kunnen regelen door e-mails te sturen en hun angst of ongerustheid niet hoeven te tonen. Toch zal het op een gegeven moment gebeuren. Het maakt niet uit of de mobiele telefoon op stil staat, vroeg of laat verschijnt er een inkomende oproep op het scherm of moeten ze iemand bellen.

Is er een mechanisme of strategie om dit soort fobie aan te pakken? Laten we eens een kijkje nemen.

Trieste man
De angst om aan de telefoon te praten komt extreem vaak voor bij mensen die lijden aan sociale angst.

De angst om aan de telefoon te praten

In 2019 werd een onderzoek uitgevoerd (Engelse link) met een grote steekproef van Britse werknemers. Ze ontdekten dat 76 procent van de millennials en 40 procent van de babyboomers last heeft van telefobie.

Hetzelfde gebeurt met Generatie Z, de bevolkingssector die voor het grootste deel duidelijk de voorkeur geeft aan communicatie via andere soorten kanalen in plaats van via de telefoon.

Het is niet moeilijk voor te stellen wat dit soort angst impliceert op persoonlijk en professioneel niveau. Veel mensen verliezen zelfs kansen op een baan door de angst om de telefoon op te moeten nemen. Hoewel WhatsApp-berichten, e-mails en voicemails een groot deel van onze communicatie domineren, is het ontvangen en moeten voeren van telefoongesprekken ook onderdeel van ons dagelijks leven.

Als je dit soort problemen herkent, moet je twee dingen weten. Ten eerste heb je te maken met een soort fobie en dus met een angststoornis. Het is een wijdverspreide vorm van angst. Je bent niet de enige en je bent ook niet een of andere mafkees. Ten tweede kun je het overwinnen.

De symptomen van telefobie

Je voortdurende gebruik van middelen die directe communicatie vervangen, kan soms je telefobie maskeren. Bovendien geef je er misschien niet het belang aan dat het verdient, omdat je altijd je telefoon kunt uitschakelen en je gesprekken op de voicemail kunt laten belanden. Dit is echter niet het juiste om te doen. Je moet je ervan bewust worden of je aan deze stoornis lijdt of niet.

Dit zijn de symptomen:

  • In paniek raken en bevriezen bij het rinkelen of zien van een inkomende oproep.
  • Smoesjes verzinnen om te voorkomen dat mensen je bellen of dat jij ze moet bellen.
  • Gesprekken laten overgaan tot ze worden afgebroken, zodat je ze niet hoeft op te nemen.
  • Hoge stressniveaus voelen wanneer je moet bellen.
  • Zich niet competent voelen wanneer je spreekt tijdens een telefoongesprek.
  • Babbelen of spreken in korte, aarzelende zinnen tijdens telefoongesprekken.
  • Na afloop van het gesprek nog eens mentaal over je gesprek nadenken en je slecht over jezelf voelen.
  • Hartkloppingen en zelfs duizeligheid ervaren wanneer je telefoon overgaat.
  • Niet aan iets anders kunnen denken als je weet dat je gebeld gaat worden.

Wat de meeste angst veroorzaakt bij mensen die bang zijn om aan de telefoon te praten, is de interactie met de persoon aan de andere kant van de lijn. Het feit dat zij zich niet competent voelen en geen controle hebben over de situatie, is voor hen namelijk zeer stressvol.

De oorzaken van telefobie

Als je je angst om aan de telefoon te praten wilt overwinnen, moet je weten wat erachter zit. In feite wordt telefobie bijna altijd verklaard door een sociale angststoornis. De universiteit van Plymouth (VK) heeft onderzoek gedaan(Engelse link) waaruit blijkt dat mensen met dit type psychologische eigenschap altijd de voorkeur geven aan berichten boven telefoongesprekken.

Toch ben je, als je deze fobie hebt, niet bang voor de telefoon, je bent bang voor de interactie. Je bent bang om niet competent te zijn, om het verkeerde te zeggen, om niet te weten wat je moet antwoorden als je iets gevraagd wordt, en vooral om beoordeeld te worden.

Telefoon op tafel
Mensen die aan telefobie lijden, zijn bang om dom of incompetent over te komen tijdens interacties via de telefoon.

Tips om je angst voor telefoneren te overwinnen

De meest geschikte aanpak om je angst voor telefoneren te overwinnen, is cognitieve gedragstherapie (Engelse link) . Meer specifiek, de meest effectieve strategieën zijn cognitieve herstructurering en progressieve blootstelling. Laten we eens kijken.

Maak een hiërarchie van je angsten

De eerste stap in het beheersen van deze fobie is het verduidelijken van die situaties die bij jou de meeste angst opwekken. Begin met de meest intense en zet ze in afnemende volgorde op een rij. Bijvoorbeeld:

  • Angst voor iemand die je belt en met wie je over iets belangrijks moet praten.
  • Iemand moeten bellen die je niet kent om over iets ernstigs te praten.
  • Wachten op een relevant telefoontje en niet weten wanneer dat zal zijn.
  • Je angstig voelen wanneer je je gsm ziet overgaan.
  • Ergens naartoe bellen om een eenvoudige vraag te stellen. Bijvoorbeeld openingstijden.
  • Aan de telefoon praten met een vriend of familielid.
  • Bellen en weten dat een antwoordapparaat je zal antwoorden.

Zie eerst de minst schrijnende situaties onder ogen en ga verder met de meest verlammende.

Het idee is om door de minder stressvolle situaties heen te werken totdat je bij de meest verlammende bent. Om dit te doen, kun je deze strategieën volgen:

  • Oefen telefoongesprekken onder vier ogen en met jezelf. Met rollenspeloefeningen kun je oefenen hoe je oproepen voor werkaanbiedingen of andere situaties die je verlammen, moet beantwoorden.
  • Maak er een gewoonte van om aan de telefoon te praten met mensen die je kent en vertrouwt.
  • Voer eenvoudige gesprekken. Bestel bijvoorbeeld afhaalmaaltijden of vraag naar kantooruren.
  • Vraag een vriend om je onaangekondigd te bellen op elk moment van de dag en met hun nummer verborgen.
  • Beloon jezelf elke keer dat je erin slaagt de telefoon op te nemen en te beantwoorden.
  • Visualiseer uzelf aan de telefoon met een bedrijf. Stel je voor dat je het goed doet en dat je trots bent op jezelf.
  • Oefen diepe ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
  • Bereid scripts voor en breng ze in praktijk. Als je een belangrijk telefoontje verwacht, houd dan het script bij de hand.
  • Neem een ringtone die voor je ontspannend en positief is.
  • Als de telefoon gaat, zeg dan tegen uzelf dat het goed komt, dat je bekwaam bent, en dat je van het gesprek zult genieten.

Slotopmerking

Soms kun je dit soort angst niet alleen overwinnen. In de regel zit er sociale angst achter. Als je merkt dat deze aandoening je leven volledig beperkt en het je zelfs moeilijk maakt om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt, aarzel dan niet om deskundige hulp in te roepen.

Ten slotte is telefobie een echt wijdverbreide aandoening die kan worden overwonnen. Het beste is om een professional te raadplegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Reid DJ, Reid FJ. Text or talk? Social anxiety, loneliness, and divergent preferences for cell phone use. Cyberpsychol Behav. 2007 Jun;10(3):424-35. doi: 10.1089/cpb.2006.9936. PMID: 17594267.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.