Hoe kun je stoppen een gevangene van je eigen pijn te zijn?
Ze zeggen dat pijn iets is dat inherent is aan de mens. Misschien is het de prijs van het leven of een test van ons vermogen om kracht te putten uit zwakte en vooruit te komen. Niemand weet het echt. Wat we echter wel weten, is dat het bestaat.
Lichamelijke pijn, existentiële pijn… het is moeilijk om te weten welke het meest intens is. Soms gaan ze zelfs hand in hand.
Depressie stort de patiënt vaak in intense spier- en skeletpijn die deze aandoening verder verergert. Dan is er fibromyalgie waarbij volgens deskundigen zowel fysieke als psychische dimensies naast elkaar verschijnen.
Niemand is een vreemde voor pijn. Bovendien kan het op elk moment en om een groot aantal redenen gebeuren.
Het is interessant om te zien hoe verschillende mensen op verschillende manieren met pijn omgaan. Sommigen slagen er bijvoorbeeld in om een adequate kwaliteit van leven te behouden en het lijden te verlichten van die onzichtbare ketens die soms zo immobiliserend kunnen blijken te zijn. Laten we eens kijken naar enkele richtlijnen voor het beheersen van lijden.
Hoe kun je stoppen een gevangene van je eigen pijn te zijn?
1. Het duurt niet eeuwig
Artsen leggen dit feit vaak uit. In feite heeft pijn zelf een doel. Het vertelt je dat er iets mis is.
Bijvoorbeeld, die pijn die je arm immobiliseert, kan erop wijzen dat je op het punt staat een hartaanval te krijgen. Of je bonzende hoofd waarschuwt je voor het feit dat je moe en gestrest bent.
Pijn is inderdaad een indicator, maar het zal niet noodzakelijk voortdurend aanhouden. Als de oorsprong fysiek is, sturen je hersenen pijn meestal in fasen van verschillende intensiteit.
In het geval dat de aandoening echter psychisch is, hangt het grotendeels van jou af om het te verzwakken. Je moet de oorsprong ervan onder ogen zien.
2. Houding ten opzichte van lijden
Een van de beste manieren om aandacht te besteden aan de realiteit van lijden is zonder twijfel de oorsprong ervan te begrijpen en te geloven dat er eindelijk verlichting zal komen. Inderdaad, de houding waarmee je ermee omgaat, is de sleutel.
Het kan in deze tijden moeilijk zijn om optimistisch te denken. Desalniettemin zijn er veel voorbeelden geweest waarin de wilskracht van een persoon het mogelijk heeft gemaakt dat een ziekte veel korter duurt dan verwacht, of zelfs zichzelf oplost.
Ontmoediging, negativiteit en depressie hebben invloed op pijn. Ze kunnen het zelfs zo verergeren dat je jouw toevlucht neemt tot pijnstillers.
Je moet echter zoeken naar een doel, een doel, een droom. Want of het nu gaat om depressie, migraine of een tijd van wanhoop en verdriet, alles kan maar beter met een dosis optimisme worden geconfronteerd.
Een goed versterkt gevoel van eigenwaarde en de wens om je dagen enthousiast te blijven leven, zullen veel meer voor je doen dan welke vitamine of pijnstiller dan ook.
3. Sociale steun
Je begrepen en verzorgd voelen helpt je ook om uit je gevangenis van lijden te ontsnappen. Naarmate elke dag verstrijkt, wordt je pijn zwakker en kun je een veelbelovende horizon voor je zien.
In staat zijn om je realiteit en lijden te delen, zal je ongetwijfeld helpen om pijn te verlichten.
Soms wordt de realiteit van pijn niet goed begrepen en worden veel mensen ondergedompeld in gevoelens van eenzaamheid. Familieleden die verwijten “Wat is er nu met je aan de hand?” Of: “Zo erg zal het niet zijn,” vergroten je persoonlijk lijden nog meer. Dit is een zeer veelvoorkomend verschijnsel.
Daarom moet je weten hoe je adequate ondersteuning kunt zoeken. Vind mensen die je echt kunnen begrijpen, omdat ze hetzelfde hebben meegemaakt of omdat ze dicht bij je staan.
Onthoud dat pijn een tijdelijke toestand is die je vertelt dat er iets mis is met je lichaam of in je leven. Het verlichten van pijn kost tijd en veel hulp, zowel medisch als persoonlijk. Verder heb je wilskracht nodig.