Hoe kun je je gebreken accepteren?

De dingen die je niet leuk vindt aan jezelf, kunnen voortkomen uit onzekerheid en het feit dat je jezelf niet kunt accepteren zoals je bent.
Hoe kun je je gebreken accepteren?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe kun je je gebreken accepteren? Als je mensen vraagt welke dingen ze niet leuk vinden aan zichzelf, weten velen niet hoe ze moeten antwoorden. “Ik heb er zoveel” zeggen ze dan. Anderen, arrogant en overmoedig, zullen zeggen dat ze er geen hebben en dat ze zichzelf accepteren zoals ze zijn. Die mensen liegen waarschijnlijk.

Per slot van rekening heeft bijna iedereen wel iets dat ze niet leuk vinden aan zichzelf en proberen dit te verbergen. Mensen verbergen onder andere verlegenheid, onzekerheid en de angst om niet aardig gevonden te worden.

Het interessante is echter dat mensen hun persoonlijke eigenschappen soms als fouten bestempelen, terwijl er niets mis is met hen. Een prominente neus is bijvoorbeeld geen defect, het is een normale fysieke eigenschap. Een paar kilo extra, sproeten op je gezicht, klein zijn of kaalheid bij mannen moeten niet als gebreken worden beschouwd.

Achter dit negatieve zelfbeeld schuilen onzekerheid en acceptatie. Echte gebreken zijn zelden zichtbaar. Onverantwoordelijkheid, luiheid, egoïsme en trots zijn eigenschappen die een getrainde gevoeligheid vereisen om te veranderen en te verbeteren. Laten we hier verder op ingaan.

Hoe kun je je gebreken accepteren

De sleutels tot het accepteren van je gebreken

Iedereen heeft gebreken en deugden. Het mooie van mens zijn is de combinatie van al deze tegengestelde elementen die je onvolmaakt en uniek maken. Misschien is een van je gebreken dat je een slecht humeur hebt. Na verloop van tijd kun je echter leren om je bewust te worden van je sterke karakter en gebrek aan geduld en deze onder controle te krijgen.

Of misschien heb je de neiging om te veel te praten en laat je iemand anders amper iets zeggen. Nogmaals, het feit dat je het herkent en er verantwoordelijkheid voor neemt, maakt het mogelijk om het te managen. Het maakt deel uit van wat jou definieert en waarschijnlijk soms veroorzaakt. Het betekent echter niet dat je een slecht persoon bent.

De eerste stap om je gebreken te accepteren, is heel eenvoudig. Je moet weten of dat wat je niet prettig vindt aan jezelf, daadwerkelijk een gebrek is.

Pathologiseren van normale kwaliteiten en eigenschappen

Het is heel menselijk om dingen over onszelf te pathologiseren die gewoon deel uitmaken van onze persoonlijkheden of fysieke verschijning. Dingen die echt gewoon zijn, zoals een beetje verlegen, onzeker, nerveus of ongeduldig zijn, zijn op zichzelf geen gebreken. Het zijn gewoon eigenschappen die deel uitmaken van wie je bent.

Hetzelfde geldt voor je fysieke eigenschappen. Gewicht, lengte en huidproblemen zijn geen defecten. Lichamelijke handicaps zijn geen gebreken.

Maar wat is dan een echt gebrek? Een gebrek is een negatieve houding die schadelijk kan zijn voor jezelf en anderen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • jaloezie
  • hebzucht
  • arrogantie
  • pessimisme
  • onverdraagzaamheid
  • narcisme.

Zoals je kunt zien, omvatten deze dimensies gedragingen en attitudes die zelden in balans zijn met deugden. Ze hebben de neiging om elke situatie, gesprek, relatie of omstandigheid te destabiliseren.

Jezelf accepteren is het geheim om meer zelfvertrouwen te hebben

Als je je gebreken, die niet echt gebreken zijn maar een gevolg van je onzekerheid, wil accepteren, werk dan aan zelfacceptatie. Als je denkt dat overgewicht, verlegen zijn of een beetje stotteren gebreken zijn, is het eerste dat je moet doen werken aan je persoonlijke groei.

Zelfacceptatie is krachtiger dan eigenwaarde. Waarom? De laatstgenoemde is niet alleen afhankelijk van een positief zelfbeeld. Wat andere mensen je vertellen en wat je van jezelf vindt, voedt deze psychologische spier. Aan de andere kant vereist zelfacceptatie geen externe versterking.

Daarnaast stelde Albert Ellis (Engelse link), bedenker van rationeel-emotieve gedragstherapie, zelfacceptatie als de hoeksteen van zijn aanpak. Hij zei: “maar je accepteert en respecteert altijd – ja altijd – jezelf, je persoonlijkheid, je wezen, of je nu wel of niet goed presteert en of andere mensen jou en je gedrag goedkeuren of niet.”

Als je leert dat gebied een boost te geven, ga je anders denken over alle dingen die je momenteel als gebreken beschouwt.

Jezelf accepteren is de sleutel

Hoe kan ik mijn gebreken accepteren?

Agressieve communicatie, ongeduld, jaloezie, een onvermogen om andere standpunten te begrijpen… Als je je moeilijkste gebreken wilt accepteren, die problemen veroorzaken in je relaties met andere mensen, is het belangrijkste om te weten hoe je ze kunt identificeren.

Veel mensen hebben niet de nederigheid van karakter om deze duidelijke negatieve eigenschappen te zien en er verantwoordelijkheid voor te nemen. Als je ze eenmaal hebt geïdentificeerd, is de volgende stap niet om ze simpelweg te accepteren. Je wilt deze echte gebreken geen ruimte en duurzaamheid geven. Wat je in plaats daarvan wilt doen, is ze transformeren.

De handeling van transformatie vereist vaak weten wat er achter elk gebrek gebeurt. Jaloezie en afgunst hebben bijvoorbeeld de neiging om een laag zelfbeeld te verbergen.

Agressieve communicatie is een uiting van slecht emotioneel management en een gebrek aan sociale vaardigheden. Als gevolg hiervan is therapie meestal de beste manier om deze gebreken te transformeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.