Hoe krijg je het gevoel dat je leeft?
Doe het nu. Pluk de dag en die van morgen ook. Vind troost in het kleine gebaar van een knuffel om je groter te voelen. Probeer zo nu en dan even aan alles te ontsnappen. Streef dat doel na waarvan je ooit dacht dat het verloren was. Rust uit. Droom vandaag alsof er geen morgen is… Al deze dingen geven je het gevoel dat je leeft en ze zijn onbetaalbaar.
Leven is niet hetzelfde als het gevoel hebben dat je leeft. Dit gevoel is echter niet altijd makkelijk om te bereiken. Het houdt in dat al je zenuwen wakker worden. Je zintuigen zijn volledig afgestemd op het moment. Alles is zinvol en harmonieus. Het is moeilijk om oprecht het gevoel te hebben dat je leeft in een wereld die ons aanmoedigt om een passieve en zelfspottende houding aan te nemen.
We leven in een omgeving waarin we constant het gevoel hebben dat er iets ontbreekt. En dit maakt ons alleen maar hongerige consumenten. We zijn geneigd om onze leegtes te vullen met materiële dingen. Er is namelijk altijd wel iets waar we naar verlangen, een ander product, een andere baan, een betere relatie, een reis naar een exotisch land … We denken dat deze dingen ons het gevoel zullen geven vervuld te zijn.
We proberen een vierkant te laten passen in een rondje. De focus ligt te veel op onze omgeving. We willen erbij horen, maar we vergeten dat geluk vanuit een heel specifieke plek komt. Het is de plek die net onder onze huid leeft: onszelf. We hebben de gewoonte ontwikkeld om hetgeen ons werkelijk het gevoel kan geven dat we leven, gewoon te negeren: namelijk, passie.
Leven betekent betrokken raken
Een van de voornaamste dingen die ons ervan weerhouden gelukkig te zijn, is passief door het leven gaan. We laten ons meeslepen door onze omstandigheden. We beperken onszelf tot gewoon ‘bestaan’, zonder te voelen. Vaak gaan we zo ver op in onze verplichtingen dat ook het leven zelf weer een verplichting wordt. We zien nergens hoop en ons leven wordt doelloos.
Laten we over één ding duidelijk zijn: leven betekent betrokken raken. Het betekent dat je risico’s neemt en handelt, zelfs als je bang bent. Het betekent dat je niet één, maar tientallen redenen moet vinden om ‘s ochtends uit bed te komen. Soms kiezen we echter voor de makkelijke weg: inschikkelijkheid.
We worden inschikkelijk en nemen genoegen met wat we al hebben, zelfs als het niet bij ons past of ons geen geluk brengt. We doen dit omdat we denken dat één vogel in de hand beter is dan tien in de lucht. Als we echter onze handen zouden openen, zouden we zien dat er niet eens een vogel in zit, alleen veren. Er is slechts een treurige glimp van wat ooit een belofte leek, maar eigenlijk niets voorstelde.
Het was maar een droom. Een vals gevoel van veiligheid.
Je krijgt niet het gevoel dat je leeft door een pad te bewandelen dat anderen voor je hebben uitgestippeld. En ook niet door altijd maar in je comfortzones te blijven. Om die levendigheid en dat geluk te ervaren dat alles betekenis geeft, moet je passie hebben.
Denk niet langer na in voorwaardelijke termen (als ik dat had gedaan, als dit zo was, als hij dat deed…). Handel in het hier en nu. Neem verantwoordelijkheid voor de stappen die je nu zet, in je directe heden. Verken je realiteit en word zelf de architect van je dromen.
Zo krijg je het gevoel dat je leeft
Durf te falen. Probeer het nog een keer, probeer het nog tien of twaalf keer en ja, bereik zo uiteindelijk succes. Maak midden op de dag een wandeling, om nieuwe ideeën tot leven te laten komen. Beoefen een sport. Voel hoe bevredigend het kan zijn om iets goed af te ronden. Hoeveel je kunt hebben aan een uitgestoken hand. Een moment van eenzaamheid. Het gezelschap van vrienden.
Bouw iets op met je partner. Zoek naar een hobby en iets waar je plezier aan beleeft. Luister naar het gelach van een kind. Sluit de ene fase af en begin aan een nieuwe fase, met meer passie en meer angst, maar ook meer kracht.
Deze dingen geven je het gevoel dat je leeft. Het zijn dingen die je ziel aanwakkeren. Ze leggen de basis van ons wezen, geven betekenis aan onze projecten, zijn de redenen achter ons gedrag en geven ons de energie om te groeien. Dit zijn fundamentele dingen die altijd aanwezig zouden moeten zijn in ons leven, anders begint ons psychologische weefsel namelijk te ontrafelen.
En als dit gebeurt, wordt er plaatsgemaakt voor iets zeer gevaarlijks: een leeg gevoel en het idee dat het leven geen zin heeft.
Dit gevoel van leegte is het tegenovergestelde van het gevoel dat je leeft. We moeten daarom in staat zijn om dat gevoel van leegte te bestrijden wanneer het zich voordoet. En dit kunnen we doen door elk hoekje en gaatje in onze gedachten te vullen met zinvolle dingen.
De vader van de logotherapie en overlever van meerdere concentratiekampen, Viktor Frankl, leerde ons in zijn boeken dat het onze missie als mens is om een doel te vinden. We moeten verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en voor de mensheid als geheel, om ons volledig, vervuld en vrij te voelen.
Dus…
De dingen die ons het gevoel geven dat we leven, bestaan uit iets dat van onschatbare waarde is: enthousiasme. Ieder van ons moet zijn eigen doel vinden en moedig genoeg zijn om dit doel na te streven en het zijn authentieke dagelijkse passie te maken. Zoals Helen Keller ooit zei: als je wilt vliegen, moet je niet blijven kruipen alleen omdat anderen het doen.