Hoe jezelf te vergeven en over het verleden heen te komen

Je kent het belang van het vergeven van anderen, maar wat als je jezelf moet vergeven? In dit artikel lees je hoe.
Hoe jezelf te vergeven en over het verleden heen te komen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 september, 2023

Om jezelf te vergeven en het verleden te overwinnen, is delicaat psycho-emotioneel vakmanschap nodig. In feite is de pijn van gisteren waar je je schuldig over voelt als een losse draad in je existentiële weefsel. Als je eraan trekt, heb je het gevoel dat alles zou kunnen gaan rafelen. Het is inderdaad niet goed om te leven met permanente angst, met die innerlijke zwaarte die je gewoon niet in staat stelt om vooruit te komen.

De componist Frédéric Chopin zei altijd dat het zinloos is om terug te gaan naar wat ooit was en nu niet meer is. Dat is waar. In feite weten we allemaal dat het niet gepast is om voortdurend terug te kijken naar een tijd die niet meer bestaat. Onze geest is echter sluw en wrijft graag zout in onze wonden.

Wat kun je in dit soort omstandigheden doen? Ten eerste moet je weigeren om verstrikt te raken in het slopende patroon van zelfbestraffing. Je kunt en moet adequate middelen ontwikkelen om met deze psychologische realiteit om te gaan. We kijken even verder.

Samen met schuld komt daar vaak de emotie schaamte bij. Het wordt zelfs extreem moeilijk om het een van het ander te scheiden. Daarom moet je, als je je verleden onder ogen ziet, weten hoe je met beide dimensies om moet gaan.

Verdrietige vrouw

Sleutels om jezelf te vergeven

Al sinds je een kind was, is je geleerd hoe belangrijk het is om anderen niet te haten en te kunnen vergeven. Vroeg of laat werd je je ervan bewust dat wanneer je stopte met het projecteren van minachting of wrok op anderen, je genas, opluchting voelde en in alle opzichten vooruit kon. Wat niemand je echter ooit heeft geleerd, is dat je ook moet weten hoe je jezelf moet vergeven.

Je zou kunnen denken: waarom zou je jezelf moeten vergeven? Het antwoord is simpel: voor je geestelijke gezondheid. Het is een feit dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven fouten maakt waar hij spijt van heeft. Daarom faal je soms en kwets je anderen met je beslissingen.

Dit leidt tot situaties waar je later spijt van krijgt. Inderdaad, fouten maken is menselijk. Maar jezelf er constant de schuld van geven is krankzinnig.

King’s College London en de Universiteit van Manchester hebben onderzoek (Engelse link) gedaan. Dat beweert dat schuldgevoel in veel gevallen de oorzaak is van een zware depressie.

Daarom is begrijpen hoe je jezelf kunt vergeven en het verleden kunt overwinnen een van de beste middelen om deze stemmingsstoornis te voorkomen.

Acceptatie en verantwoordelijkheid: je bent eigenaar van jezelf, zowel om fouten te maken als om te genezen

Als het gaat om het overwinnen van een traumatisch verleden dat je zo lang achter je hebt meegesleept, onthoud dan altijd één ding. Dat is het feit dat wat er gebeurde weliswaar erg was, maar dat je niet wist dat het zou gebeuren en dat je niet de ervaring had die je nu hebt.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen dat je het recht hebt om fouten te maken, maar dat je ook de plicht hebt om je wonden te helen.

Daarom moet je ophouden je te schamen voor die fout of mislukking. Stop met het voeden van die gevoelens van zelfhaat en kritiek. Probeer in plaats daarvan te begrijpen wat er is gebeurd door het in het juiste referentiekader te plaatsen. Wat zette je aan tot de beslissing die je nam? Wat gebeurde er op dat moment waardoor je zo handelde?

Alles heeft een verklaring. Als je die begrijpt, kun je het vanuit een ander, logischer en niet zo emotioneel perspectief bekijken. Onthoud dat zelfbegrip zelfvergeving vergemakkelijkt.

Je verleden is niet je huidige zelf. Je wist niet wat er ging gebeuren, je had niet je huidige perspectief en ervaring. Vergeef de oude jij. Hierdoor kun je een wijzere en volwassenere jij vormen.

Wees je bewust van je weerstand: het is tijd om het verleden los te laten

Als het gaat om jezelf vergeven en het verleden overwinnen, moet je je bewust worden van je weerstand. Die bestaat uit die mentale obstakels die je ervan weerhouden om vooruit te komen, die fungeren als psychologische ankers. Sommige mensen stoppen bijvoorbeeld nooit met het voeden van hun schuldgevoel, dag na dag. Aan de andere kant kunnen anderen vervallen in verslavend gedrag.

Het maken van een ‘inventaris’ van die gedachten, emoties en gedragingen die je ervan weerhouden om verder te gaan is een prioriteit.

Omarm je kwetsbaarheid en leer van je ervaring

Je hebt het recht om te falen, om zowel kleine als grote fouten te maken. Sterker nog, als onderdeel van het mens zijn, mag je feilbaar en kwetsbaar zijn. Je kunt de wereld zelfs je slechtste kant laten zien, waar je later spijt van krijgt.

Leven is veranderen. Het betekent van het slechtste naar het beste gaan, slim gebruik maken van je sterke en zwakke punten. Door dit toe te laten krijg je leermogelijkheden. Doe er je voordeel mee.

Je verleden helpt je de persoon te vormen die je nu bent. Elke inkeping, barst en kleine oneffenheid spoort een ongewone schoonheid op die je moet waarderen. In feite ben je perfect, dus begin jezelf te vergeven door elke nuance van je vroegere en huidige ervaringen te accepteren.

Als het gaat om jezelf vergeven en het verleden overwinnen, zoek dan naar compensatie

Elke oefening van vergeving vereist een oefening van compensatie. Dit betekent dat als je gelooft dat jouw gedrag iemand pijn heeft gedaan en je je daar schuldig over voelt, stop dan met lijden. Vraag diegene om vergeving.

Ook als je wrok en spijt met je meedraagt, bedenk dan acties waarmee je het op de een of andere manier kunt herstellen. Laat jezelf zien dat je geleerd hebt van de ervaring en dat je jezelf kunt verbeteren.

Als het gaat om jezelf vergeven en het verleden overwinnen, is het ideaal om jezelf te pushen tot nieuw gedrag en nieuwe doelen. Dan zul je ontdekken dat je een beter mens bent dan je denkt.

Vrouw in een veld met gele bloemen

Vier een moment van afscheid, het is tijd om opnieuw te beginnen

Er zijn enkele zeer interessante therapeutische rituelen die zelfvergeving en het begin van een nieuwe fase vergemakkelijken. Een voorbeeld is hardop iets zeggen als ‘Ik vergeef mezelf en ik geef mezelf een nieuwe kans om gelukkig te zijn’. Een korte reis maken of jezelf wat tijd geven om uit te rusten en na te denken helpt in dit soort gevallen meestal ook.

In deze kleine afscheidsceremonie of dit ritueel laat je de oude jij – degene die jezelf de schuld geeft van het verleden – los. Tegelijkertijd verwelkom je de nieuwe – degene die van gisteren heeft geleerd en hoopvol uitkijkt naar morgen. Probeer het eens.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Wohl, M. J. A., Pychyl, T.A., & Bennett, S.H. (2010) I forgive myself, now I can study: How self-forgiveness for procrastinating can reduce future procrastination. Personality and Individual Differences (2010), doi:10.1016/j.paid.2010.01.029
  • Zahn, R., Lythe, K. E., Gethin, J. A., Green, S., Deakin, J. F., Young, A. H., & Moll, J. (2015). The role of self-blame and worthlessness in the psychopathology of major depressive disorder. Journal of affective disorders186, 337–341. https://doi.org/10.1016/j.jad.2015.08.001

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.