Hoe je gemotiveerd blijft terwijl je thuiswerkt
In de post-pandemische samenleving is telewerken normaal geworden, vooral in sommige sectoren. Maar gemotiveerd blijven tijdens het thuiswerken kan ingewikkeld zijn als aan bepaalde voorwaarden niet wordt voldaan. In feite is het een manier van werken die op sommige punten nog voor verbetering vatbaar is.
In dit artikel vind je verschillende tips om ervoor te zorgen dat werken op afstand niet te moeilijk voor je wordt en om je motivatie hoog te houden.
Thuiswerken en gemotiveerd blijven
Een paar jaar geleden zouden velen van ons zonder aarzelen de kans hebben gekregen om thuis te werken. Meer dan waarschijnlijk zouden we het hebben gezien als een kans om van een giftige werkomgeving af te komen, tijd en geld aan transportkosten te besparen, en alles bij de hand te hebben wat we nodig hebben. Allemaal schijnbaar gunstige aspecten.
Maar tijdens de COVID-19 pandemie, toen deze werkelijkheid zich plotseling voordeed, ontdekten we dat, hoewel het misschien eenvoudig leek, het dat in werkelijkheid niet was. Inderdaad, in een scenario waarin de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de bevolking achteruit ging, nam de stress van het overschakelen op werken op afstand (en de bijbehorende moeilijkheden) dramatisch toe.
Vanaf dat moment begonnen studies als die van de Antioquia School of Engineering (Spaanse link) zich te vermenigvuldigen. Deze specifieke studie identificeert drie factoren die een negatieve invloed hebben op het motivatieniveau van werknemers. Ze zijn als volgt:
- Toegenomen vraag naar productiviteit. Veel werknemers beweerden dat ze onder druk werden gezet en dat van hen werd geëist dat ze productiever waren omdat ze thuis waren.
- Vermindering of afwezigheid van sociale interacties. Werknemers die genoten van het socialisatie-aspect van hun baan merkten een afname van hun psychologisch welzijn.
- Gebrek aan toezicht en begeleiding. Dit kwam vooral naar voren bij werknemers die net in een nieuwe functie waren begonnen. Zij hadden het gevoel dat hun collega’s en superieuren er niet waren als ze hen nodig hadden.
Hoe gemotiveerd te blijven tijdens het telewerken
Als je thuis werkt, zul je waarschijnlijk wel eens geconfronteerd zijn met bepaalde problemen en die moeten oplossen. In feite kan het lastig zijn om je motivatie hoog te houden. Hier volgen enkele nuttige tips om gemotiveerd te blijven.
1. Vermijd monotonie
Voordat je begon met werken op afstand, vond je waarschijnlijk dat thuiskomen na het werk een welkome afwisseling was. Maar als je thuis werkt, sta je aan het eind van de dag gewoon op van je stoel. Helaas kan het uitvoeren van al je dagelijkse activiteiten op dezelfde plek gevoelens van monotonie oproepen. Dat vermindert dan weer je motivatie.
Probeer daarom je vrije tijd te benutten om buiten je huis iets anders te doen. Het eenvoudigste volstaat. Bijvoorbeeld een wandeling in het park maken, koffie gaan drinken, of familie bezoeken. Gebruik gewoon de tijd die je vroeger besteedde aan die vervelende reis naar je werkplek en doe er iets positiefs mee.
2. Zoek manieren om te socialiseren met je collega’s
Als je vroeger genoot van de tijd na het werk met collega’s of van je gesprekken voor het koffiezetapparaat in de pauze, mis je misschien die socialisatie. Maar, er zijn veel manieren waarop je die kunt hervatten. Je kunt af en toe bijeenkomsten organiseren of zelfs samen virtueel koffie drinken. Er zijn immers genoeg andere mensen in dezelfde situatie als jij.
3. Geef en vraag om feedback
Een van de voordelen van face-to-face werken is het gemak van interactie, gepaard gaande met elementen die empathie en samenwerking bevorderen, zoals een face-to-face dialoog. Aan de andere kant, als je op afstand werkt, kunnen storingen en afleidingen zich vermenigvuldigen.
Of je functie nu meer of minder verantwoordelijkheid inhoudt, vergeet niet de manier waarop je communiceert te beschermen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je morgen de hulp nodig hebt van die collega die vandaag jouw hulp nodig heeft. Houd dit beeld in gedachten en bedenk hoe je behandeld zou willen worden.
4. Respecteer je pauzetijden
Een studie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Industrial Engineering and Management Systems , beweert dat een gebrek aan rust een negatieve invloed heeft op de prestaties. Op dezelfde manier is te veel uren werken (of veel uren achter elkaar doen) schadelijk voor het psychisch welzijn. Daardoor kan je motivatie eronder lijden.
Overwerk is een van de belangrijkste oorzaken van het burn-out syndroom.
Zorg ervoor dat je je roosters respecteert en pauzes neemt. Dit is belangrijk op korte termijn om vermoeidheid te voorkomen. Het is even belangrijk op de lange termijn.
Chronische vermoeidheid en gebrek aan vrije tijd houden namelijk rechtstreeks verband met het burn-out syndroom (Spaanse link), aandoeningen aan het bewegingsapparaat en psychologische aandoeningen zoals gegeneraliseerde angst en depressie.
5. Focus op zelfzorg
Zelfzorg is een beschermende factor voor psychologisch welzijn, zoals een studie (Spaanse link) gepubliceerd in het tijdschrift Desbordes aangeeft. Sterker nog, zelfzorg is de weg of het hulpmiddel met de grootste invloed op je motivatie.
Bovendien ben je in staat het te controleren. Zorg er dus voor dat je afstand houdt van de eisen van het werk. Je moet erkennen dat ze slechts een deel vormen van de veel bredere context van je leven.
Welzijnsplannen op de werkplek en psychologische hulp
Wanneer je tijdens het thuiswerken gemotiveerd moet blijven, zijn er veel maatregelen die je zelf kunt instellen. De rol die het bedrijf waarvoor je werkt speelt is echter net zo relevant.
Ondanks het feit dat onderzoek, zoals de studie (Spaanse link) gepubliceerd in de Revista Colombiana de Psicología, bevestigt dat de productiviteit van werknemers groter is wanneer ze zich in de werkomgeving prettig voelen, blijft dit een onopgeloste kwestie, zowel in het bedrijfsleven als op maatschappelijk niveau.
Vanwege dit feit zou een deel van elke motiverende actie moeten zijn om je bedrijf te vragen welzijnsplannen voor hun werknemers te activeren.
Verder kan de steun en begeleiding van een psycholoog uiterst nuttig zijn. Zij kunnen je helpen je emoties beter te beheersen en psychologische middelen te verwerven om eventuele problemen in je werkomgeving op te lossen.
Vergeet niet dat we leven in een tijd waarin het gewicht van de wereld op de schouders van individuen wordt gelegd. Het wordt minder zwaar als we het met z’n allen bij elkaar houden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Arango Zapata, V. (2022). Análisis de los efectos del teletrabajo sobre la motivación de los empleados en el contexto del Covid19 [tesis de pregrado, Universidad de Escuela de Ingeniería de Antioquia]. Repositorio Institucional EIA. https://repository.eia.edu.co/handle/11190/4569
- Benjumea-Arias, M. L., Villa-Enciso, E. M., & Valencia-Arias, J. (2016). Beneficios e impactos del teletrabajo en el talento humano. Resultados desde una revisión de literatura. Revista Cea, 2(4). https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3519571
- Eléspuru Sernaqué, C. J., & Ipanaqué Rivera, R. E. (2020). Estrategias motivacionales en el teletrabajo [trabajo de investigación teórico, Universidad Nacional de Piura]. Repositorio Institucional UNP. https://repositorio.unp.edu.pe/handle/20.500.12676/2424
- Fretel Porras, C.A., Guillen Marcilla, G. X., Hostos De la Portilla, J., & Espinoza Saavedra, M. (2022). ¿El teletrabajo impacta en la motivación? El rol mediador de las necesidades psicológicas básicas [tesis de maestría, Universidad ESAN]. Repositorio Institucional Universidad ESAN. https://repositorio.esan.edu.pe/handle/20.500.12640/3024
- Polanco-Rico, K., Reyes-López, J. G., García-Bencomo, M. I., Martínez-Ramos, P. J., & Gutiérrez-Diez, M. D. C. (2017). Niveles de motivación y las competencias laborales específicas de los trabajadores a distancia. European Scientific Journal, ESJ, 13(8), 148. https://www.researchgate.net/publication/316034827_Niveles_De_Motivacion_Y_Las_Competencias_Laborales_Especificas_De_Los_Trabajadores_A_Distancia
- Shahraki, S., & Bakar, N. B. A. (2019). The Effects of Rest Problems on Workforce Fatigue and Productivity. Industrial Engineering & Management Systems, 18(4), 845-858. https://www.dbpia.co.kr/Journal/articleDetail?nodeId=NODE09284329
- Guerrero, J., & Puerto Barrios, Y. (2007). Productividad, trabajo y salud: la perspectiva psicosocial. Revista colombiana de psicología, 16, 203-234. https://revistas.unal.edu.co/index.php/psicologia/article/view/1015
- Rodríguez Vallina, I. (2021). Relación entre los factores de burnout y la irritación en el entorno laboral. Repositorio Institucional Universidad Abierta de Cataluña. https://openaccess.uoc.edu/handle/10609/128986
- Suárez-Barros, A. S. (2016). Teletrabajo: Realidad y bienestar. Desbordes, 7, 17-32. https://scholar.googleusercontent.com/scholar?q=cache:KFwHDDKoZwYJ:scholar.google.com/+teletrabajo+autocuidados&hl=es&as_sdt=0,5