Hoe je effectief met je emoties om kunt gaan

Hoe je effectief met je emoties om kunt gaan

Laatste update: 21 februari, 2017

Emoties vormen de interactie tussen gedachten en lichamelijke sensaties. Emoties kunnen bij een hoop mensen angst veroorzaken, omdat ze niet goed weten hoe ze met deze emoties om moeten gaan. Hierdoor zijn ze vaak geneigd om terug te vallen op andere strategieën, zoals zichzelf afleiden met andere bezigheden om zich niet te hoeven richten op de huidige kwestie.

Emoties zijn zeer waardevol en je krijgt er vrijwel altijd iets voor terug, maar alleen als je er op een effectieve manier mee om kunt gaan. Door middel van onze emoties kunnen we een hoop leren over onszelf en onze behoeftes. Onze emoties helpen ons om een band op te bouwen met anderen en om grotere doelen te bereiken, zoals met stress om leren gaan. In ruil daarvoor zal ons immuunsysteem altijd helemaal gezond zijn, zullen we niet zo snel en vaak ziek worden en zullen we in staat zijn veel gezondere relaties te onderhouden.

Hoe je je emoties kunt identificeren

Om je emoties te kunnen identificeren, is het belangrijk om eerst goed te begrijpen wat je precies voelt. Kies hierbij uit de vier basisemoties: woede, verdriet, geluk en angst.

  • Als je nadenkt over de toekomst en wat hierin allemaal fout zou kunnen gaan en als deze gedachten gepaard gaan met lichamelijke sensaties als een verhoogde hartslag, gespannen spieren en een verkrampte kaak, dan is het misschien belangrijk om jezelf goed af te vragen waar je nu zo bang voor bent. Dit soort sensaties zijn namelijk direct verbonden aan angst.
  • Wanneer er voortdurend negatieve gedachten over het verleden door je hoofd gaan en je je hierbij moe en uitgeput voelt, met mogelijk de drang om te huilen en een gebrek aan concentratie, dan is het misschien belangrijk om jezelf af te vragen wat je precies verloren bent. Dit zijn namelijk emoties die direct verbonden zijn aan verdriet.
  • Als het aankomt op gedachten over jezelf of wanneer je waarden onder vuur komen te staan en je hierbij lichamelijke sensaties ervaart die soortgelijk zijn als de sensaties die angst veroorzaakt, zoals een verhoogde hartslag en een gespannen lichaam, dan is het belangrijk om jezelf af te vragen op welke manier jij en je waarden volgens jou worden aangevallen. Deze sensaties zijn namelijk direct verbonden aan woede.
  • Wanneer je in gedachten bezig bent met hoe ver je al gekomen bent en je hierbij overvallen wordt door een gevoel van rust en je zelfs gevoelens ervaart als blijdschap en de drang om te lachen, vraag jezelf dan eens af wat je precies verkregen hebt. Deze emoties zijn namelijk direct verbonden aan geluk.

Hoe je met je emoties om kunt gaan

Als je eenmaal al je emoties hebt leren erkennen en begrijpen, alsook de emoties van anderen, dan is het belangrijk om de volgende aspecten eens te overwegen, zodat je beter met je emoties kunt leren omgaan:

  • Probeer de oorsprong van je gevoelens duidelijk aan te wijzen en te begrijpen, of deze oorsprong nu in jezelf of bij een ander ligt.
  • Praat over je eigen gevoelens en de gevoelens van een ander; probeer deze gevoelens niet te ontkennen of terecht te wijzen. Wees direct over wat je op dat moment voelt.
  • Druk je gevoelens uit op een manier die niet confronterend is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een effectieve vorm van communicatie te gebruiken en dingen te zeggen als ‘ik ben boos omdat….’ in plaats van ‘je maakt me boos omdat…’. Druk je gevoelens uit zonder iemand te beschuldigen. Door ‘je maakt me boos’ te zeggen schuif je namelijk de schuld op die andere persoon en zorg je ervoor dat je woorden defensief en vijandig klinken.
  • Zie in dat de gevoelens van die andere persoon oprecht zijn. Zijn gevoelens zijn namelijk net zo echt en geldig als die van jou. Bovendien is dit een geweldige manier om jezelf van deze gevoelens te bevrijden, zodat je je volledig kunt richten op het achterhalen van de kern van het probleem.
  • Ga niet in op emotionele uitbarstingen en probeer ook je eigen gevoelens onder controle te houden; het is belangrijk om te luisteren en om de kracht van de gevoelens van die andere persoon te begrijpen. Probeer echter niet emotioneel te reageren op je eigen gevoelens, anders kan het namelijk heel goed zijn dat de hele situatie escaleert, waardoor er alleen maar meer problemen ontstaan.
  • Probeer rustig te blijven en kies er als het nodig is voor om de kamer even te verlaten, zodat je kunt nadenken en jezelf kunt bedaren. Op die manier kun je nadenken over hoe je zal reageren, in plaats van automatisch te reageren wat ervoor kan zorgen dat het probleem uit de hand loopt.
  • Maak gebruik van symbolische gebaren, zoals een verontschuldiging en zelfs een handdruk. Deze gebaren kunnen namelijk erg behulpzaam zijn om respect te tonen en jezelf los te maken van negatieve emoties.
  • In zeer emotionele conflicten kun je ervoor kiezen om een conflictoplossingsstrategie te gebruiken die bedoeld is om direct met emoties om te gaan, zoals een dialoogproces.

–Afbeelding met dank aan danielito311–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.