Hoe de effecten van een giftige relatie te overwinnen?
Op een bepaald moment in je leven heb je misschien, misschien zelfs zonder het te beseffen, een giftige relatie gehad. Deze term wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de aanwezigheid van onder meer fysiek en verbaal geweld, vernederende grappen en opmerkingen en jaloezie.
Het beëindigen en overwinnen van een giftige relatie kan een uitdaging zijn. Wanneer je echter weer contact met jezelf maakt, zul je je realiseren dat al het harde werk het waard was.
In dit artikel identificeren we de psychologische effecten van dit soort relaties. Daarnaast geven we enkele strategieën om ze te overwinnen, waardoor je sterker en vernieuwd wordt.
Hoe weet je dat je een giftige relatie hebt?
Een giftige relatie verschilt van een gezonde relatie doordat er in de eerste geen voordeel lijkt te zijn voor beide partijen. In feite zijn er in giftige relaties meestal geen gemeenschappelijke en gedeelde doelen. Verder is er geen interesse in persoonlijke groei, noch voor jezelf, noch voor je partner.
Dit resulteert vaak in emotionele afhankelijkheid en ondergeschiktheid, evenals schadelijke praktijken. Bijvoorbeeld manipulatie, slachtofferschap, emotionele chantage, gaslighting en geweld.
Giftige relaties kunnen een directe invloed hebben op je geestelijke gezondheid, symptomen van angst en depressie, eetstoornissen veroorzaken en zelfs leiden tot zelfbeschadigend gedrag. Bovendien hebben ze een negatief effect op zowel je zelfrespect als je zelfvertrouwen om in de toekomst gezonde relaties op te bouwen.
Natuurlijk is de eerste stap om een giftige relatie achter je te laten, te erkennen dat je er echt een hebt. Dit houdt in dat je een realistische visie hebt op de relatie, je partner en al die elementen waarvan je denkt dat ze je schaden.
Om uit een giftige relatie te komen, moet je hulp zoeken, je affectieve netwerken herstellen en steun vinden in je vertrouwde vriendenkring. Je moet ook de breuk plannen. Hierbij hoort ook het hebben van een financieel plan om eventuele tegenslagen te voorkomen die je ervan kunnen weerhouden de uiteindelijke beslissing te nemen.
Tips om de effecten van een giftige relatie te overwinnen
Hier zijn enkele tips om de effecten van een giftige relatie te overwinnen.
1. Zoek ondersteuning
Een van de belangrijkste zaken heeft te maken met het herstellen van je sociale kring. Het is inderdaad heel goed mogelijk dat je tijdens je relatie afstand hebt genomen van veel mensen en een aantal banden hebt verbroken. Een van de kenmerken van giftige relaties is dat ze je eenzaam en geïsoleerd kunnen maken. Dat komt omdat je bang bent om beoordeeld en bekritiseerd te worden over je rol in de relatie.
Om opnieuw te beginnen, moet je dus opnieuw contact maken met je dierbaren, nieuwe vriendschappen smeden en jezelf omringen met mensen met wie je je gevoelens en onzekerheden kunt delen in het licht van de breuk.
2. Zelfzorg
Het is ook zeer waarschijnlijk dat je jezelf tijdens je relatie op de achtergrond hebt gezet en bepaalde aspecten van je welzijn hebt verwaarloosd.
Daarom zou je om te beginnen terug kunnen gaan naar een aantal interesses en hobby’s uit het verleden om je te helpen weer in contact te komen met jezelf. Je kunt ook een sport gaan beoefenen of een verborgen talent ontdekken om facetten van jezelf te ontdekken die je niet kende. Dat zal je helpen in je proces van zelfontdekking.
Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je tijd vrijmaakt voor activiteiten die je leuk vindt. Denk eraan om je gezondheid aan te pakken, zowel fysiek als mentaal. Probeer bijvoorbeeld gewoonten te vermijden die schadelijk voor je kunnen zijn, zoals overmatig drinken, ongezond eten of risicovol seksueel gedrag vertonen.
3. Accepteer en laat los
Naast het bovenstaande, hoewel het normaal is om schuldgevoelens en spijt te voelen, moet je deze emoties accepteren om ze niet langer te ervaren. Inderdaad, het accepteren van het verleden en wat er is gebeurd, is essentieel om waardevolle lessen te leren.
Vergeet de redenen voor het beëindigen van de relatie niet. Deze zijn handig als je merkt dat je op enig moment twijfelt aan je beslissing. Want soms is het maar al te gemakkelijk om alleen de goede tijden te herinneren of te denken dat je niet zonder je partner kunt leven. Deze gedachten zijn echter waarschijnlijk voortgekomen uit de zeer giftige aard van je relatie.
Bovendien ben je misschien gemanipuleerd en heb je een diepe angst voor eenzaamheid en verlatenheid gecultiveerd. Leren om die angsten te identificeren en er doorheen te werken, is van vitaal belang om over het einde van een schadelijke relatie te komen.
4. Versterk je zelfrespect en zelfkennis
Natuurlijk is het herstellen van eigenliefde een belangrijke stap in het overwinnen van de effecten van een giftige relatie. Door standvastig te blijven in je beslissing, kun je je zelfvertrouwen versterken. Dat zal helpen bij het opbouwen van meer positieve banden in de toekomst.
Je kunt ook je eigen gedrag identificeren dat de giftige relatie mogelijk heeft aangewakkerd. Vervolgens kun je proberen deze te transformeren. Dit betekent natuurlijk niet dat je jezelf tot slachtoffer maakt of jezelf de schuld geeft.
In feite betekent het dat je moet erkennen dat je bijvoorbeeld assertiever had kunnen zijn. Dat je je ongemak en ongenoegen op dat moment had kunnen uiten. Of dat je het zelfvertrouwen miste om eerder uit de relatie te stappen.
5. Zoek professionele hulp
Ten slotte zal het resultaat van al deze strategieën verbeteren als je professionele hulp zoekt. In feite zal hand in hand werken met een psycholoog je zeker helpen de effecten van je giftige relatie te overwinnen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Andrade Salazar, J., José, A., Castro, D., Giraldo, L., & Martinez, L. (2013). Relaciones Tóxicas de pareja – Foreign partner Toxic. Psicologia.Com, 17, 15.
- García, C. C., & Gimeno, M. C. M. (2017). Creencias del amor romántico y violencia de género. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1), 47-56.