Hoe bereik je autonomie in je relatie?
Het vermijden van emotionele afhankelijkheid is niet gemakkelijk, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Het doorbreken van de ketenen die je aan een ander binden, het stellen van grenzen en het doen van activiteiten alleen voor jezelf zijn strategieën die je helpen om autonomie in je relatie te bereiken.
Het is belangrijk om te vermelden dat het tijdens de eerste maanden van een relatie volkomen normaal is dat je iedere seconde bij iemand wilt zijn en dat je de minuten telt tot je je partner weer ziet.
In het begin willen we altijd zoveel mogelijk tijd met de ander doorbrengen. Dit begint echter minder te worden als de verliefdheidsfase ten einde loopt en in plaats daarvan er een volwassen soort liefde begint te ontstaan.
Het probleem ontstaat wanneer het verlangen om bij de ander te zijn een noodzaak wordt. Het kan er zelfs toe leiden dat iemand zich ongemakkelijk begint te voelen in zijn eentje. Emotionele afhankelijkheid maakt daar een groot deel van uit.
Dat is wanneer de ene partner stopt met zichzelf te zijn om de wensen en verwachtingen van de andere te vervullen. Ze ketenen zichzelf in principe aan hun partner vast totdat ze hun identiteit verliezen. Is het mogelijk om dit te voorkomen? Dat is het zeker. Laten we een aantal van de manieren om dit probleem te bestrijden eens nader bekijken.
Doe verschillende activiteiten om autonomie in je relatie te krijgen
Je kunt het op veel verschillende punten met je partner eens zijn. Er bestaan echter geen twee gelijke personen. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat je bepaalde verschillen en meningsverschillen hebt.
Het is vrijwel onmogelijk om het over alles eens te zijn. Misschien hou jij wel van wandelen en je partner niet. Misschien hou jij wel van harde muziek en geeft je partner de voorkeur aan een rustiger soort muziek. Je snapt wel wat we bedoelen.
Het belangrijkste is om al deze verschillen te respecteren. Een relatie hebben betekent niet dat je je onafhankelijkheid, je smaak, hobby’s of meningen moet opgeven, of dat je altijd samen moet zijn. Een relatie is veel meer dan het met elkaar eens zijn. Het gaat erom dat je elkaar respecteert, zodat je samen kunt groeien.
Degenen die lijden aan emotionele afhankelijkheid en angst om in de steek te worden gelaten of een geliefde te verliezen, kunnen dat echter anders zien. Als hun partner niet betrokken is bij wat ze doen, zijn ze bereid om hun activiteiten en uiteindelijk hun hele wereld te beperken.
Het punt is dat dit, hoewel het op het eerste gezicht ongevaarlijk lijkt, een negatief effect heeft op het gevoel van eigenwaarde. Daarom is het aan te raden om te blijven doen wat je leuk vindt, ongeacht of je partner het leuk vindt of niet.
Daarnaast helpt het hebben van die intieme en persoonlijke ruimte ook om een zeer overheersende overtuiging in de wereld van de liefde te bestrijden. Je hoeft niet te stoppen met de zorg voor je partner om autonomie in je relatie te krijgen. Het is gewoon een kwestie van voor jezelf zorgen en doen wat je gelukkig maakt.
Vrienden met en zonder partner
Als je een relatie hebt is het soms makkelijker om bevriend te raken met mensen die ook een relatie hebben. Dit kan een zeer positieve en verrijkende uitwerking hebben. Hoe zit het dan met vrienden die vrijgezel zijn? Ben je bereid om ze aan de kant te zetten, alleen maar omdat je een partner hebt?
Veel mensen, vooral degenen die emotionele afhankelijkheid ervaren, laten hun vrienden links liggen omdat ze altijd bij hun partner willen zijn. Dit is helemaal niet gezond. In feite zal deze houding op de lange termijn waarschijnlijk zeer negatieve gevolgen hebben.
Geef je opeens niet meer om die vriend die altijd aan je zijde heeft gestaan? Heeft hij je iets aangedaan? Wat gaat er gebeuren als je romantische relatie eindigt?
Denken dat het laatste kan gebeuren is moeilijk, maar het is een mogelijkheid. Je hebt geen garantie dat wat je met de andere persoon hebt voor altijd zal duren (een andere veelvoorkomende overtuiging van romantische liefde).
Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed gaat met je vrienden. Vraag ze af en toe hoe het met ze gaat, ga met ze om en praat met ze. Vriendschappen zijn belangrijk of je nu een romantische relatie hebt of niet.
Bovendien is het altijd prettig om mensen te hebben waarvan je weet dat ze er altijd zullen zijn, wat er ook gebeurt, mensen die genieten van je gezelschap.
De gevaren van denken dat jij en je partner één persoon zijn
Veel overtuigingen en veelvoorkomende misvattingen hebben relaties geschaad. Een van de belangrijkste is de altijd veel gehoorde “we zijn één en dezelfde persoon.”
Dit verwijst naar het doen van wat de ander doet, denken hoe de ander denkt, enzovoort. In een relatie gaat het echter allemaal om teamwork, en teams bestaan uit meer dan één persoon. Dat gezegd hebbende, is elke partner een individu.
Volgens elke overtuiging over romantische liefde, kan deze onschuldig lijken. Toch kan het iets heel gevaarlijks worden. Dat komt omdat de verschillende partners in bepaalde situaties niet weten hoe ze op hun eigenheid moeten reageren. Uiteindelijk kan de relatie gevuld raken met irrationele overtuigingen.
Je moet leren om autonomie in je relatie te bereiken. Veel mensen doen dat al, maar als je om je heen kijkt, zie je hoeveel mensen dat niet doen. Iedereen is anders. Daarom willen we allemaal van liefde op verschillende manieren ervaren. Sommige mensen voelen zich misschien gelukkiger als er geen autonomie is in hun relatie.
We zouden echter toch durven zeggen dat dit niet gezond is. Deze benadering zal nog minder goed zijn voor mensen met een emotionele afhankelijkheid. Het enige dat zal gebeuren is dat ze hun gevoel van eigenwaarde onderweg zullen verliezen.