Het is moeilijk 'hallo' te zeggen als je eigenlijk 'ik hou van je' wilt schreeuwen
Robert Grimes voerde in het Verenigd Koninkrijk een studie uit. In deze studie werd gezegd dat als de theorie dat de hele maanlanding nep was en we als mensen dus nooit op de maan zijn geweest waar zou zijn, dit al aan het licht zou zijn gekomen. Simpelweg alleen al door de hoeveelheid mensen die erbij betrokken waren. Als het echter aankomt op ons hart en het uitspreken van de woordjes ‘ik hou van je’, dan steekt de vork heel anders in de steel. In dit soort kwesties is het heel goed mogelijk dat we zeer intieme gevoelens voor iemand hebben, maar we die niet laten zien of niet tot uiting laten komen. Wellicht doen we dit uit angst.
Misschien is je relatie net verbroken en houd je eigenlijk nog steeds van je ex. Misschien spreek je na lange tijd weer met iemand af en realiseer je je dat je gevoelens hebt voor deze persoon. Of misschien merk je plotseling dat je diepe gevoelens hebt ontwikkeld voor een zeer goede vriend.
Dit zijn voorbeelden van situatie waarin we gewoon ‘hallo’ zeggen, terwijl we eigenlijk keihard ‘ik hou van je’ uit willen schreeuwen. We willen de persoon waar we gevoelens voor hebben omhelzen, zoenen, met hem lachen en tijd met hem door brengen. We willen gewoon genietend naar hem zitten kijken, maar durven dit om allerlei verschillende redenen niet.
“Liefde is een zeer zwak woord om te omschrijven wat ik voel. Ik houk van jou, weet je, ik hoaud van jou. Ik hooud van jou! Met twee o’s. Ik moet zelf een woord verzinnen om het te omschrijven.”
-Woody Allen, Annie Hall-
Het onvermogen om onze gevoelens te tonen
Soms durven we vanuit angst geen ‘ik hou van je’ te zeggen, of gewoon omdat we ons geblokkeerd voelen. Misschien hebben onze vorige relaties ons gekwetst en hebben ze ervoor gezorgd dat we een schild om ons heen hebben gebouwd. Er bestaan zelfs gevallen die nog extremer zijn, waarin iemand last heeft van een stoornis die ook wel alexithymie genoemd wordt.
Alexithymie is een neurologische stoornis die ervoor zorgt dat degene die er last van heeft zijn emoties niet kan identificeren of verbaal kan uitdrukken. Deze stoornis kan zich in meerdere schalen voordoen. In de eerste schaal zijn de neurologische structuren die verbonden zijn aan emoties beschadigd geraakt. In de tweede schaal is de stoornis het gevolg van een emotioneel trauma of een emotionele ontwikkelingsstoornis.
“Er bestaat geen erger afscheid dan het afscheid dat je nooit gepland hebt.”
-Leunam-
Mensen die last hebben van alexithymie zijn niet in staat om ‘ik hou van je’ of ‘sorry’ te zeggen. Ze voelen enorm veel minachting voor zichzelf. Omdat ze zich bewust zijn van hun onvermogen om hun ware gevoelens uit te drukken naar andere mensen, waardoor ze zich nutteloos voelen.
Waarom het belangrijk is om je gevoelens te tonen
Onze hedendaagse maatschappij is het uitdrukken van gevoelens en emoties langzaamaan gaan verachten. Toch kan het niet uitdrukken van je emoties vrij negatieve gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om met betrekking tot elk deel van je leven te leren om je gevoelens goed uit te drukken.
Veel mensen hebben van jongs af aan geleerd om hun emoties verborgen te houden. Om niet in het openbaar te huilen, omdat dit een teken van zwakte zou zijn. Om problemen uit de weg te gaan door zichzelf in conflicten onderdanig op te stellen. Dat wil zeggen, veel mensen hebben geleerd om zich in zichzelf terug te trekken.
Het is echter belangrijk om niet te vergeten dat opgekropte en onuitgesproken gevoelens verschillende negatieve gevolgen kunnen hebben voor zowel ons lichaam als onze hersenen. Dit zijn gevolgen als stress, angst, hoofdpijn, maagzweren, astma… Een gevoel dat niet wordt uitgedrukt, is als een bom die op de een of andere manier ooit toch zal moeten ontploffen. Als we dit gevoel dus niet uitdrukken, zal dit uiteindelijk een bepaalde invloed op ons leven hebben.
Vijf manieren om ‘ik hou van je’ te zeggen
‘Te amo’, ‘I love you’, ‘Je t’aime’, ‘Ich liebe dich’, of ‘T’estim’. Liefde is een universeel gevoel. We voelen allemaal weleens de behoefte om deze woorden uit te spreken. Er bestaat echter een taal waarin het niet mogelijk is om dit gevoel op een semantische manier uit te drukken. In het Vietnamees is het onmogelijk om ‘ik hou van je’ te zeggen. Niet omdat Vietnamezen geen gevoelens hebben, maar eerder omdat ze er de juiste woorden niet voor kunnen vinden.
Gelukkig bestaan er echter genoeg manieren om ‘ik hou van je’ te zeggen zonder hiervoor woorden te hoeven gebruiken. Het gaat namelijk niet alleen om de woorden, maar om het laten zien dat je van iemand houdt, om je liefde door middel van je handelingen duidelijk te maken. Daarom delen we hieronder vijf manieren om ‘ik hou van je’ te zeggen zonder ook maar een woord uit te spreken:
1. Zorg ervoor dat je partner elke dag opnieuw op je verliefd wordt
Het maakt niet uit hoeveel tijd er al voorbij is gegaan; tussen twee geliefden hoort altijd een bepaalde vonk aanwezig te zijn. Iets waardoor die ander eraan herinnerd wordt dat je echt van hem houdt. Zet bijvoorbeeld eens een kopje koffie of thee voor je partner en breng het naar hem toe terwijl hij nog in bed ligt. Schrijf een lief berichtje voor hem zodat hij dit berichtje leest wanneer hij net wakker wordt. Het gaat niet om grote gebaren of dure cadeau’s. Het gaat erom dat je een manier vindt om je gevoelens te laten zien.
“Ik hou van je, zonder te weten hoe, of wanneer, of waar. Ik hou direct van je, zonder problemen met mijn trots. Dat is de manier waarop ik van jou hou, omdat ik niet weet hoe ik op een andere manier lief kan hebben.”
-Pablo Neruda-
2. Zorg ervoor dat je goed gehumeurd blijft
Word niet onnodig boos. Zet een glimlach op en adem even diep in en uit. Vat dingen licht op en breng dit humeur en deze humor over op je partner. Speel met je haar, maak grapjes, lach. Je hoeft heus niet de hele dag door moppen te vertellen. We bedoelen gewoon dat je probeert om het leven op een andere manier te bekijken, vanuit een goed humeur.
3. Knuffel en kus je partner
Wanneer heb je voor het laatst iemand geknuffeld en gekust? We hebben allemaal weleens behoefte aan een knuffel en gelukkig kunnen we ze daarom zelf altijd aan anderen geven. Deel vrijblijvend kusjes en knuffels uit, gebruik je armen en lippen om ‘ik hou van je’ te zeggen.
4. Respecteer de persoonlijke ruimte van je partner
Je partner zijn eigen persoonlijke ruimte gunnen is ook een manier om ‘ik hou van je’ te zeggen. Gun je partner soms een momentje voor zichzelf om zijn eigen ding te doen. Van iemand houden betekent dat jullie bepaalde dingen met elkaar gemeen hebben, maar dat jullie tegelijkertijd ook jullie individuele ruimte behouden. En deze ruimtes zouden eerlijk en oprecht gerespecteerd moeten worden.
5. Blijf contact leggen
Een ‘goedemorgen’, een kus of een ‘hoe gaat het?’ zijn van essentieel belang om je interesse te tonen. Aan dit soort dingen kan je partner merken dat je werkelijk om hem geeft. Je hoeft helemaal niet miljoenen berichtjes per dag te versturen. Zorg er gewoon voor dat je partner weet dat je er voor hem bent en dat je van hem houdt.