Het auto-ongeluk dat je leven veranderde
Elke keer dat je in je auto rijdt, loop je het risico om een auto-ongeluk te krijgen. Hoe langer je je rijbewijs hebt, hoe groter ook de kans is dat je betrokken raakt bij een ongeluk. En natuurlijk, hoe meer tijd je aan het rijden bent, hoe meer je je blootstelt aan ongevallen.
Hoewel het waar is dat deze factoren de kans op een auto-ongeluk vergroten, zijn het niet de enige factoren. Onervaren zijn, trage reflexen hebben of gewoon ongeduldig zijn zij omstandigheden die ook een rol spelen.
Wat het geval ook is, het is altijd de moeite waard om te wijzen op het belang van bewust te zijn van de ernst van roekeloos rijden, vanwege de schade die je jezelf en anderen er door kunt toebrengen.
Het auto-ongeluk dat mijn leven veranderde
Voor degenen die een levensveranderend auto-ongeluk hebben meegemaakt, markeert die dag een ‘voor’ en ‘na’, hetzij omdat ze het slachtoffer zijn geworden of omdat ze er getuige van zijn geweest.
Op een dag sta je op en niets is meer hetzelfde. Het gebeurde, je was het slachtoffer van een auto-ongeluk. Misschien was je de bestuurder of een passagier, maar er is geen weg terug: je leven is veranderd. Nu word je wakker in een ziekenhuis zonder volledig te weten wat er gebeurt en wat er zal komen. Je kunt ook niet begrijpen waarom het jou is overkomen en waarom het zo is gebeurd. Nu moet je leven met de gevolgen.
Een ongeval kan een traumatische ervaring worden
Het slachtoffer zijn (link naar Engels artikel) van een ernstig auto-ongeluk kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn, zowel fysiek als psychisch. Het gaat dan niet langer alleen om het slachtoffer, maar ook om hun families en geliefden. Deze mensen moeten nu accepteren wat er is gebeurd.
Het rouwproces begint en je moet afscheid nemen van het leven dat je tot nu toe hebt geleefd. Je moet je aanpassen aan een nieuw leven, met mogelijke beperkingen.
Verandering en verdriet hebben tijd nodig. Je gaat mogelijk door verschillende fasen, waaronder ontkenning en depressie. Het is waarschijnlijk dat je soms het gevoel hebt dat je dromen zijn afgebrokkeld en dat je onmogelijk je oude routine kunt volgen. Het is heel gewoon om een miljoen emoties te ervaren omdat je door een traumatische ervaring gaat.
Houd er dus rekening mee dat je misschien eerst verschillende emotionele fasen doorloopt voordat je weer een emotioneel evenwicht bereikt. Vergeet ook niet dat iedereen op zijn eigen manier met trauma omgaat, dus je moet je eigen individuele reis terug naar welzijn omarmen.
Onthoud dat, hoewel alles soms donker lijkt, je er sterker en veerkrachtiger uitkomt, met meer energie om vooruit te gaan.
Geen afleiding achter het stuur
Volgens de statistiekdienst van het SNVO, waren in 2017 102.333 mensen betrokken bij een auto-ongeluk, waaronder gewonden die in het ziekenhuis opgenomen werden, overledenen, voetgangers die de straat overstaken, autopassagiers met iemand anders als bestuurder en gewonden die niet opgenomen hoefden te worden (link voor informatie over Nederlandse cijfers).
30% van de afleidingen op de weg is te wijten aan het gebruik van mobiele telefoons. Dit komt omdat mensen vaak denken “Dit zal mij niet overkomen,” “Ik ben een goede bestuurder” of “Het is oké om even naar mijn telefoon te kijken.”
Maar wat gebeurt er als er in die ene seconde een aanrijding plaatsvindt? Een aanrijding die voor altijd je leven verandert en ook dat van andere mensen die bij je in de buurt waren?
Onthoud dat het van fundamenteel belang is om verantwoord auto te rijden. Dit is de enige manier om de kans te verkleinen dat je slachtoffer wordt van een auto-ongeluk. Wegen moeten veilige plekken zijn voor iedereen. Daarom is het noodzakelijk dat mensen de verkeersregels respecteren om de veiligheid waar te borgen.