Waarom houden we ons niet aan onze goede voornemens?
Wat zijn goede voornemens nou echt? Waarom creëren we goede voornemens wanneer we aan iets nieuws beginnen? Hoelang blijft onze motivatie om ons eraan te houden overeind?
Het lijkt erop dat het begin van een nieuwe fase ons in het bijzonder motiveert om na te denken over wat we willen veranderen. Welke goede voornemens heb jij zelf bedacht voor dit komende jaar?
Het is niet ongebruikelijk voor mensen om populaire doelen na te streven. Deze gaan vaak om gewichtsverlies of het stoppen met roken. Toch bestaan er ook andere doelen, zoals je zelf wel zult weten! Deze kunnen nog persoonlijker zijn en een diepere betekenis voor je hebben.
Je goede voornemens visualiseren
Iets dat een grote bijdrage kan leveren aan het behalen van je goede voornemens, is het visualiseren hiervan. Schrijf het bijvoorbeeld op een poster of in je notitieboek dat je elke dag gebruikt. Maak je doel in ieder geval zichtbaar!
Zorg ervoor dat je je resolutie het hele jaar door regelmatig ziet en zet het om in concrete handelingen. In andere woorden: je zult naast je doel ook de benodigde stappen om dit te behalen moeten opschrijven.
Het omzetten van wensen in concrete handelingen verleent belang en consistentie aan onze goede voornemens. Dat helpt op zijn beurt weer het doel te laten transformeren van geplante zaadjes tot de vruchten die we willen plukken.
In deze zin zal onze blootstelling aan onze doelen ons helpen ze niet te vergeten. Bovendien zal het ervoor zorgen dat ze niet naar de bodem van onze prioriteitenlijst zakken!
De University of Scranton in Pennsylvania heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek de 92% van de populatie het niet lukte om hun goede voornemens te behalen. Een aantal redenen waarom dit gebeurt hebben we zojuist besproken.
Het komt er in ieder geval op neer dat algemeen plannen zonder concrete handelingen en een tekort aan heldere visualisatie ons dwarsbomen bij het nastreven van onze doelen.
Motivatie: de drijfveer achter onze goede voornemens
Waar ligt een van de geheimen tot het behalen van wat je wil? In motivatie — en het vasthouden hieraan! Wil je namelijk echt wat je jezelf voorgesteld hebt? Heb je de middelen om het te bereiken? Is het bereiken hiervan afhankelijk van jou? Zie je de mogelijkheden om dit te bereiken voor je?
Een belangrijk onderdeel van het in staat zijn om deze vragen te beantwoorden, is motivatie. Je zult voelen dat je beloond wordt voor alle moeite die je stopt in het overwinnen van de obstakels die je onderweg zult tegen komen.
Dat zal van toepassing zijn wanneer je achter datgene aan zit dat je wil, als je kunt inbeelden dat je je doelen behaalt, als elke dag gepland wordt op basis van kleine doelen en als je dagelijks vooruitgang kunt zien, hoe klein dan ook.
Intrinsieke motivatie geeft je de nodige energie om dichterbij je doelen te komen. Door een lijstje te maken waarin je je tijd en je hoop investeert alleen om deze vervolgens kwijt te raken, veroorzaakt alleen maar frustratie. Het kan zo ook je zelfvertrouwen beschadigen.
Andere belangrijke elementen om te voorkomen dat je goede voornemens slechts decoraties aan je huiskamerwand worden of verdwijnen in een lade, is interne coherentie, een realiteit die aangepast is aan je mogelijkheden en beschikbare middelen en een dieper, overkoepelend doel dat alles samen brengt.
Laten we het nu eens hebben over persoonlijke groei.
Welke goede voornemens heb ik dit jaar?
Een tip: laat alles dat je al geprobeerd en niet gehaald hebt achterwege. Misschien is het je niet gelukt die goede voornemens te behalen omdat je een tekort aan kracht of verlangen had, of omdat je je doelen niet concreet en tastbaar genoeg hebt gemaakt.
Misschien lukte het niet omdat je goede voornemens te globaal gesteld waren en je vergat dat ze toch raakvlakken met de realiteit moeten delen om ze haalbaar te maken.
Wij stellen je voor iets te vinden waar je elke dag een lach uit kunt halen, in plaats van iets wat je ‘gelukkiger zal maken.’ We stellen voor dat je niet als doel stelt dat je x-aantal kilo’s kwijtraakt, maar dat je bijvoorbeeld alleen in de weekends mag snacken en je per week op 3 vaste momenten lichamelijk actief bent.
Doe dit jaar eens iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan. Het hoeft niet iets groots te zijn. Je hoeft niet uit een vliegtuig te springen, een grote berg te beklimmen of minstens één land op elk continent te bezoeken.
Het is al ruim voldoende om iets te proberen dat je nog nooit eerder hebt geprobeerd, eten te proeven dat je nog niet kent, tegen nieuwe mensen te praten, nieuwe paden te bewandelen of films te kijken die je voorheen nooit een kans wilde geven.
De magie is dat ze ons uitnodigen om betere mensen te worden en uitdagingen aan te gaan. Dus, wat zijn jouw goede voornemens voor dit nieuwe jaar?