Zes gewoonten van een stressbestendige geest

Een geest die stress kan weerstaan weet zich aan te passen aan veranderingen en ziet kansen waar anderen alleen maar problemen zien. Hier gaan we beschrijven hoe je deze gezonde benadering kunt ontwikkelen.
Zes gewoonten van een stressbestendige geest
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 juli, 2024

Iedereen kan de gewoonten van een stressbestendige geest leren. Bovendien kunnen we dankzij deze dimensies onze emoties beter reguleren en vaardiger reageren op uitdagingen. In een steeds complexer sociaal scenario dat gedomineerd wordt door onzekerheid, is het uiterst nuttig om te weten hoe we deze middelen in de praktijk kunnen brengen.

Zoals duidelijk wordt aangegeven in een onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in Fr ontiers in Human Neuroscience, hebben sommige mensen weliswaar een grotere neurobiologische aanleg voor veerkracht, maar is dit een competentie die altijd kan worden ontwikkeld en verbeterd.

En door dit te doen, hebben we meer kans om complexe realiteiten zoals depressie of angst te voorkomen.

In dit artikel gaan we enkele van de gedragingen en cognitieve benaderingen uitleggen die door de meest bekwame mannen en vrouwen worden toegepast als het gaat om stressbestendigheid.

Het dagelijks leven is onvoorspelbaar en uitdagingen komen altijd wanneer we ze het minst verwachten. Stressbestendig zijn stelt je in staat om innovatieve strategieën te ontwikkelen om met moeilijke momenten om te gaan.

Een stressbestendige geest hebben

Dit concept roept vaak de vraag op of weerstand gelijk staat aan ondoordringbaarheid en ongevoeligheid. Het antwoord is ja. Een voorbeeld wordt belicht in een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Colorado (Verenigde Staten).

Zij beweren dat weerstand tegen stress niet de afwezigheid van een reactie op dit mechanisme inhoudt, maar dat het betekent dat je weet hoe je meer adaptieve reacties kunt toepassen.

Dat is de sleutel. Je moet de uitdagingen of eisen van je omgeving het hoofd bieden zonder je te laten overweldigen door de psychofysiologische staat van stress.

Als je dat doet, voorkom je de negatieve effecten die samenhangen met chronische of acute stress en herstel je sneller van complexe omstandigheden. Je kunt tenslotte niet controleren wat er met je gebeurt, maar je kunt wel de manier waarop je reageert controleren.

Mensen met een stressbestendige geest

Er is een oud gezegde dat luidt: “Het is niet hoe ver je valt, maar hoe hoog je stuitert dat telt.” Mensen met een stressbestendige geest hebben dit vermogen. Ze weten hoe ze moeten reageren als er dingen misgaan.

Bijvoorbeeld werkproblemen, slecht nieuws, relatieproblemen en angst voor de toekomst. Het leven zit vol uitdagingen en we kunnen allemaal leren van degenen die hierin vaardig zijn. Kijk daarom eens naar de volgende dimensies die mensen met een stressbestendige geest definiëren.

1. Ze trainen hun aandacht

Daniel Goleman schreef het boek (Spaanse link) Focus: Aandacht ontwikkelen voor uitmuntendheid (2013). Hij beweert dat mensen die in staat zijn om hun mentale focus te richten op hun innerlijk en uiterlijk, beter navigeren door de wereld om hen heen, contact maken met zichzelf en optimaal reageren.

Bovendien blijkt uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Fr ontiers in Psychology dat het trainen van studenten in aandachtstechnieken hun academische stress vermindert. Als je aan de slag wilt met deze competentie, let dan op de volgende strategieën:

  • Vermijd multitasking.
  • Reguleer het gebruik van je mobiele telefoon.
  • Beoefen mindfulness.
  • Elimineer afleiders in je dagelijks leven.
  • Doe cognitieve trainingsoefeningen.
  • Oefen selectieve aandacht. Als je bijvoorbeeld naar muziek luistert, let dan op slechts één instrument.

2. Ze passen zich op innovatieve manieren aan

Een van de gewoonten van mensen met een stressbestendige geest is hun vermogen om zich aan te passen aan veranderingen. Mensen met goede vaardigheden op dit gebied verwerken de spelingen van het lot niet als bedreigingen. Ze proberen kalm te blijven en bedenken hoe ze die verandering kunnen aangrijpen om een voordeel te behalen. Bijvoorbeeld:

  • Ze tonen minder weerstand tegen verandering. Ze lopen niet vast door ontkenning of niet-acceptatie van nieuwe omstandigheden.
  • Ze zijn vaardiger in het nadenken over mogelijke oplossingen. Bij elke verandering of variatie proberen ze uit te zoeken welke strategieën ze moeten toepassen om die scenario’s te accepteren of het hoofd te bieden.
  • Ze accepteren tegenstrijdigheden en verdragen frustratie. Ze begrijpen dat niet elke dynamiek, persoon of situatie in hun perspectief past en dat de wereld niet altijd kan zijn zoals ze verwachten.
  • Ze hebben een flexibele geest. Deze meer open cognitieve benadering helpt hen om na te denken over oplossingen en niet vast te lopen bij tegenslag. Een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Soochow Universiteit (Taiwan) laat zien hoe cognitieve flexibiliteit een cruciaal hulpmiddel is voor de prestaties van leerlingen.

Stressbestendige mensen zijn niet bang voor verandering en hebben een flexibele en creatieve mentale aanpak.

3. Ze weten hoe ze hun emoties effectief kunnen reguleren

Ben jij bedreven in het omgaan met angst, zorgen of zorgen? Een van de meest opvallende gewoonten van stressbestendige mensen is hun vermogen om hun emoties te reguleren. Dit betekent niet dat ze geen angst, onrust of vrees voelen, maar eerder dat ze weten hoe ze moeten handelen wanneer deze psychofysische toestanden hen in hun greep houden. Bijvoorbeeld:

  • Ze leunen op hun omgeving, ze praten over wat ze voelen.
  • Ze laten zich niet meeslepen door die emotionele toestanden, maar gebruiken strategieën om ze te kanaliseren.
  • Ze gebruiken een rationele mentale benadering om gedachten te reguleren die gedomineerd worden door negativiteit.
  • Ze accepteren elke emotie die ze voelen en maken er ruimte voor. Ze verzetten zich er niet tegen en verdringen ze niet alsof ze er niet zijn.
  • Ze nemen hun toevlucht tot bepaalde strategieën om moeilijke emoties te kanaliseren. Bijvoorbeeld schrijven, sporten of kunst.
  • Ze gebruiken mindfulness om hun emoties beter te reguleren en de impact van stress te verminderen. Dit interessante voordeel wordt gesuggereerd in een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Federale Universiteit van Bahia (Brazilië).

4. Ze zijn creatief en vertrouwen op hun vaardigheden

Creativiteit is een buitengewoon kanaal om stress te reguleren en nieuwe strategieën te vinden bij persoonlijke uitdagingen. Aan de andere kant hebben mensen met een starre cognitieve benadering de neiging om vast te lopen bij elk probleem, hoe klein ook.

Degenen die bedreven zijn in stressbestendigheid, vertrouwen op hun eigen vaardigheden en competenties. Dit geeft hen het vertrouwen in zichzelf om moeilijkheden het hoofd te bieden. Als je dus beter bestand wilt zijn tegen stress, bedenk dan dat je altijd tijd hebt om je creativiteit een boost te geven. Hier zijn enkele nuttige strategieën:

  • Ga aan de slag met een of andere artistieke activiteit. Bijvoorbeeld muziek, schilderen of schrijven.
  • Bekijk wat je omringt vanuit een breder perspectief. Stel je voor, wees nieuwsgierig en onderzoek.
  • Benader alles om je heen kritischer. Kijk verder dan het voor de hand liggende.
  • Deel je tijd met creatieve mensen. Stel je samen met hen open voor nieuwe perspectieven.
  • Ontwikkel je divergent denken. Denk op originele en innovatieve manieren.

5. Ze weten hoe ze steun moeten zoeken

Steun zoeken, hulp accepteren en je angsten en kwetsbaarheden met anderen delen maakt je niet zwak. Integendeel zelfs. Sterker nog, degenen met een stressbestendige geest bezitten deze waardevolle deugd. Het zijn mensen met uitstekende sociaal-emotionele vaardigheden.

  • Ze staan zichzelf toe om kwetsbaar te zijn. Ze aarzelen niet om met anderen te delen wat ze voelen en wat ze nodig hebben.
  • Ze onderdrukken of verbergen hun lijden niet. Ze begrijpen dat door stoom af te blazen bij een vriend, partner of familielid, het leven minder pijn doet.
  • Ze weten wanneer ze het beste kunnen stoppen en accepteren dat ze het niet langer aankunnen. Sterker nog, hun eigen grenzen kennen is een goede strategie om stress te reguleren.

6. Ze zijn duidelijk over hun vitale betekenissen en doelen

Bij tegenslag is niets zo relevant als het herinneren van onze vitale betekenissen en doelen. Denk bijvoorbeeld aan de neuroloog Viktor Frankl en wat hij beweerde in zijn boek Man’s Search for Meaning (1946). We moeten ons aan iets kunnen vasthouden om moeilijke momenten aan te kunnen.

Een artikel(Engelse link) gepubliceerd in Frontiers in Psychology wijst erop dat ons moderne leven ons vaak afleidt van deze dimensies. We hechten er geen belang aan, terwijl in werkelijkheid het hebben van een doel in het leven een van de meest basale menselijke behoeften is. Dit is iets dat de meest mensen met een stressbestendige geest effectief cultiveren.

Aarzel dus niet om jezelf af te vragen wat je zin geeft, wat belangrijk is in je leven en wat je hoop geeft.

Het leven wordt nooit ondraaglijk gemaakt door omstandigheden, maar alleen door gebrek aan betekenis en doelgerichtheid.

Viktor Frankl

Oefen de gewoonten van een stressbestendige geest

Een veerkrachtigere en stressbestendige mentale aanpak ontwikkelen is niet eenvoudig. In feite vergt het tijd, doorzettingsvermogen en wilskracht. We raden je echter aan om met deze gewoonten te beginnen, omdat je geestelijke gezondheid en je welzijn de voordelen zullen merken naarmate de dagen verstrijken.

Onthoud dat sterk zijn niet betekent dat je alles aankunt of alle tegenslagen doorstaat. Het betekent moeilijkheden het hoofd bieden door je aan te passen, de beste strategieën toe te passen en te weten hoe je om hulp moet vragen als je die nodig hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.