Fibromyalgie en probiotica: hoe zijn ze gerelateerd?

Fibromyalgie en probiotica: hoe zijn ze gerelateerd?

Laatste update: 02 december, 2018

Een studie van de Universiteit van Almería analyseerde de relatie tussen fibromyalgie en probiotica. Hun onderzoek toonde aan dat patiënten met fibromyalgie die bepaalde bacteriën gebruiken hun kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren.

Fibromyalgie is een chronische ziekte van onbekende etiologie die wordt gekenmerkt door gegeneraliseerde en verspreide musculoskeletale pijn. Dus, naast fysieke kwalen, ervaren mensen met fibromyalgie psychische en emotionele problemen. Naar schatting is de wereldwijde prevalentie van deze ziekte 2,7%.

Psychologische therapie en praktijken zoals meditatie helpen mensen met fibromyalgie. Hierdoor kunnen ze onder andere verschillende soorten problemen die ze ervaren beheersen en aanpakken. Volgens de laatste gegevens lijkt probiotica echter ook een alternatief. In dit artikel zullen we hun relatie met fibromyalgie bestuderen.

Probiotica verbeteren complexe cognitieve functies

Probiotica zijn levende bacteriën die ons lichaam ten goede komen. Deze voordelen omvatten het in balans houden van onze darmflora, het verbeteren van ons immuunsysteem en ons helpen een betere spijsvertering te krijgen.

De studie uitgevoerd door een onderzoeksgroep van de Universiteit van Almería slaagde erin de effecten te isoleren die worden veroorzaakt door vier probiotische stammen bij personen die lijden aan deze pathologie.

Wetenschappers voerden klinische onderzoeken uit. Ze ontdekten dat deze probiotische verbindingen, in voldoende hoeveelheden toegediend, de complexe cognitieve functies verbeterden.

Patiënten met fibromyalgie lijden meestal aan een wijziging van deze functies. Dit onderzoek is een uitstekende aanvulling op andere onderzoeken met betrekking tot eetgedrag bij mensen met fibromyalgie.

probiotica

Experts werkten met de aanvankelijke hypothese om aan deze probiotica een aantal voordelen toe te kennen. De meeste van hen waren gerelateerd aan de mentale functies van de patiënt en fysieke en emotionele gebieden.

Volgens Pablo Román, een van de onderzoekers van de Universiteit van Almería, wilden ze bij aanvang van het onderzoek nagaan of bacteriën bijdroegen aan het verminderen van zowel de pijnintensiteit als de angst en depressie waar patiënten met fibromyalgie last van hebben. Daarnaast wilden ze zien of er sprake was van cognitieve verbetering bij de patiënten.

Om dit te onderzoeken, gebruikten de onderzoekers vragenlijsten en experimentele taken die patiënten moesten voltooien als zelfevaluatie.

Ze verzamelden nuttige informatie door middel van indicatoren zoals pijnniveau, kwaliteit van leven en slaap, de incidentie en ernst van fibromyalgie symptomen, evenals de emotionele symptomen en angst van mensen die door de ziekte zijn getroffen.

De resultaten van de studie

De resultaten gaven onder andere aan dat de inname van probiotica geen invloed heeft op het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor motorische functies.

Aan de andere kant heeft het wel degelijk invloed op het deel dat de leiding heeft over het vermogen van de patiënt om zich aan een bepaalde taak aan te passen.  Bovendien gebeurt dit zonder dat de patiënten tekenen van vermoeidheid vertonen.

De onderzoekers merkten namelijk op dat de groep patiënten die probiotische verbindingen gebruikte minder impulsief handelde en minder tijd nodig had om beslissingen te nemen.

Het placebo-effect in de studie van fibromyalgie en probiotica

Experts voerden klinische onderzoeken uit met ongeveer 60 fibromyalgiepatiënten. Hierna konden ze conclusies trekken over de relatie tussen fibromyalgie en probiotica.  De individuen waren voornamelijk vrouwen, omdat deze ziekte vooral vrouwen treft.

Ten eerste evalueerden onderzoekers elk individu voorafgaand aan de behandeling. In de evaluatie registreerden ze, door middel van verschillende vragenlijsten en taken, hun cognitieve vermogen, naast andere factoren die gerelateerd zijn aan hun fysieke en emotionele toestand.

Ze maten de pijn die ze gedurende twee dagen hadden geleden. Ze maten ook angst of andere depressieve symptomen.

fibromyalgie en probiotica

Placebo’s

De groep werd in tweeën verdeeld. De eerste groep nam vervolgens orale probiotica gedurende acht weken, terwijl de tweede groep patiënten een placebo innam gedurende dezelfde periode. Onderzoekers verstrekten een dosering van vier pillen per dag.

Zowel de probiotische capsules als degenen met een onschadelijke stof waren identiek qua uiterlijk, smaak en geur.

Na de behandeling hebben de onderzoekers de patiënten vervolgens opnieuw geïnterviewd. Zo konden ze namelijk de resultaten in de pre- en post-behandelingsstadia evalueren en vergelijken. De patiënten die de placebo consumeerden, noteerden geen vooruitgang.

Aan de andere kant lieten degenen die probiotica gebruikten in verschillende impulsiviteitstests zien dat hun cognitieve flexibiliteit enigszins groter was dan de flexibiliteit die ze vóór het experiment toonden. Daarom was het placebo-effect uitgesloten in dit type behandeling.

Na deze eerste fase zal het multidisciplinaire team blijven werken aan nieuw onderzoek met probiotica die andere ziekten kunnen verbeteren. Het team bestaat uit verpleegkundigen, fysiotherapeuten, psychologen en neurowetenschappers.

Dit doen ze met financiering van de Universiteit van Almeria.  Voor nu lijken de positieve effecten van de relatie tussen fibromyalgie en probiotica aangetoond te zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.