Enkele merkwaardige feiten over kleur

Vrouwen en mannen nemen kleur verschillend waar. Dit is grotendeels te wijten aan het X chromosoom. Omdat vrouwen er twee hebben, schijnt het dat ze in staat zijn om bepaalde verschillen in tonaliteit op te vangen die door mannen onopgemerkt blijven. Laten we eens kijken naar nog een paar merkwaardige feiten over kleur.
Enkele merkwaardige feiten over kleur

Laatste update: 05 september, 2022

Kleur is een fysisch verschijnsel dat verschillende psychologische effecten kan veroorzaken. In strikte zin is het een schepping van de hersenen, want het menselijk oog ziet maar drie kleuren: rood, blauw en groen. Alle andere tonen zijn een geraffineerd mengsel dat op de een of andere manier door het zenuwstelsel wordt voortgebracht.

Newton en zijn klassieke studie van de ontleding van licht vormden een mijlpaal in onze kennis van kleur. Onze fascinatie voor kleur begon echter al veel eerder. Toen kleurstoffen bijvoorbeeld schaars waren, betaalde de adel astronomische bedragen om gekleurde kledingstukken te verkrijgen, want die waren een symbool van macht. Ze werden goedkoper met de ontdekking van Amerika.

Tegenwoordig weten we dat kleur een enorme invloed heeft op onze emotionele toestand. Zozeer zelfs dat er tegenwoordig een kennisgebied is dat bekend staat als kleurenpsychologie. Het is essentieel in bepaalde beroepen, zoals binnenhuisdecoratie.

Een van de opvallendste punten in verband met kleur is de moeilijkheid die we hebben om ze te definiëren. Bijvoorbeeld, hoe zou je de kleur violet beschrijven aan een blinde? Inderdaad, hoe kun je het begrip kleur overbrengen? Het is een van die werkelijkheden waartoe we toegang krijgen door ervaring, niet door abstracte kennis. In dit artikel ontdekken we een paar merkwaardige feiten over kleur.

Op een morgen had een van ons geen zwart meer, het was de geboorte van het impressionisme .

Pierre-Auguste Renoir

Enkele merkwaardige feiten over kleur

Zoals we al gezegd hebben, vangt het menselijk oog (Spaanse link) maar drie kleuren op. De andere zijn een constructie van de hersenen. Als het waarneemt dat er veel rood en groen is, maar weinig blauw, dan interpreteert het dat als geel, enzovoort.

Sommige mensen hebben een genetische mutatie die van nature vier kleuren opvangt. Dat heet tetrachromie, en wie deze aandoening heeft ziet 100 meer kleuren dan andere mensen.

Lange tijd geloofde men dat de kleur wit het zuiverste was. Vandaar dat veel heilige elementen uit verschillende religies die tint gebruikten. Isaac Newton ontdekte echter dat wit eigenlijk het minst zuiver is, omdat het bestaat uit de som van alle andere. Overigens was Newton de eerste die een kleurenwiel maakte, een palet dat alle kleuren bevatte die we kunnen zien.

Over wit gesproken, lange tijd was dit een kleur die geassocieerd werd met de rijkste mensen. Stoffen waren in die tijd, in hun oorspronkelijke kleur, wat gelig.  Om ze wit te maken moesten ze geverfd worden. Daardoor werden ze duurder.

Bovendien weerhield de werkende mens zich ervan deze kleur te dragen, want eventueel zweet of vuil zou gemakkelijk te zien zijn. Daarom gebruikten alleen de rijken het. In feite wordt in Engelssprekende landen zelfs nu nog de uitdrukking “white collar worker” gebruikt.

Enkele merkwaardige feiten over de kleur rood

Net zoals de kleur wit bepaalde merkwaardigheden heeft, hebben ook de andere tinten die van hen. Een van de meest opvallende is rood. Om te beginnen is het de eerste toon die de mens onderscheidt.

Dat komt omdat hij een langere golflengte heeft en dat maakt het voor de pasgeboren hersenen gemakkelijker om hem te verwerken. Men denkt dat baby’s al vanaf twee weken oud de kleur rood kunnen herkennen.

Er is ook een verband tussen rood en eetlust. Inderdaad, rood maakt hongerig, net als geel. Dat is de reden waarom de meeste reclame voor voedsel deze tinten gebruikt. Rood verhoogt ook de ademhalingsfrequentie en de bloeddruk. Je zou het in een rode kamer niet lang uithouden zonder onrustig te worden.

Rood brengt men  ook in verband met het gewelddadige en het erotische. In het eerste geval kan dat komen door het directe verband met de kleur van bloed. In het tweede is het verband indirect. Het heeft de neiging in verband gebracht te worden met verhoogde temperatuur en seksuele blozen.

Andere merkwaardige feiten

Kleur heeft de kracht om ons verlangen te activeren, en niet alleen op seksueel gebied. Daarom voegde men eeuwenlang kleurstof toe aan traditionele voedingsmiddelen.

Dit deed men met de bedoeling om ze smakelijker te maken. Het wordt nog steeds gedaan, maar in vervlogen tijden werd dit middel misbruikt. Men gebruikte zelfs verfstoffen op basis van lood en kwik om voedsel een aantrekkelijke tint te geven.

Het beroemde blauwe bloed bestaat niet, zoals we nu allemaal weten. Desalniettemin is er groen bloed gevonden. Het werd ontdekt bij een Canadees burger die zijn leven lang een enorme hoeveelheid drugs met een hoog zwavelgehalte had geconsumeerd. Daardoor veranderde zijn bloed van kleur.

Kleur maakt voorwerpen en ruimten aantrekkelijker en aanlokkelijker. Bepaalde kleuren bevorderen bepaalde stemmingen. Het is een fantastisch verschijnsel dat een speciaal tintje geeft aan alles wat we zien. In feite maakt het onze werkelijkheid interessanter.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Byrne, A., & Hilbert, D. R. (2003). Color realism and color science. Behavioral and brain sciences, 26(1), 3-21.
  • León MD. Software educativo: Morfofisiología del ojo humano. Rev. Ciencias Médicas. 2014;18(5):878-892.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.