Vijf emoties die je lichaam beschadigen
Volgens de Chinese geneeskunde is elke emotie gerelateerd aan een orgaan en een functie van het menselijk lichaam. Ze geloven dat de meestvoorkomende oorzaken van ziekte negatieve houdingen en emoties zijn, zoals schuld, wrok, behoefte aan aandacht en angst. Daarom kan elke emotionele onbalans weerspiegeld worden in bepaalde symptomen of ziekten van onze organen.
In feite geloven ze dat ziekte ontstaat om onplezierige situaties te vermijden of om te proberen eraan te ontsnappen. Verder denken ze dat onze gevoelens van ongemak ons diep van binnen vertellen dat we van elkaar moeten houden. Daarom laten we, door van elkaar te houden, ons leven leiden door ons hart en niet door ons ego.
Het leven draait niet om stabiliteit, maar om weten hoe je evenwichtig kunt leven.
Emoties die ziekten veroorzaken volgens de Chinese geneeskunde
De Chinese geneeskunde beweert dat er een aantal emoties zijn die ziekten kunnen uitlokken. Dit zijn:
- Verdriet of Droefheid. Deze gevoelens komen voort uit teleurstelling, scheiding of verlies en hebben vooral invloed op de longen. Verdriet veroorzaakt zwaarte, kortademigheid, vermoeidheid en depressie. Het betekent dat het tijd kost om onze emoties te accepteren en te uiten.
- Voorzichtig. Voorzichtigheid komt voort uit onzekerheid en verzwakt de milt. Voorzichtigheid is gerelateerd aan ziekten in de borst en schouders.
- Angst. Angst wordt geassocieerd met de nieren, de maagkuil en nierdeficiëntie. Deze veranderingen komen voort uit de neiging om te lijden aan irrationele angsten. Onaanvaardbare angst wordt dan overgebracht naar het lichaam en veroorzaakt lever- en hartproblemen.
- Terreur. Dit lijkt op angst, maar is extremer. Het gaat gepaard met fysieke en emotionele problemen. Bovendien kan terreur leiden tot geheugenverlies, desoriëntatie, hartkloppingen, duizeligheid, beven, zweten en flauwvallen.
- Woede. Het kan verschillende vormen aannemen. Bijvoorbeeld prikkelbaarheid, frustratie, afgunst en woede. Woede verandert in hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid en, meer in het bijzonder, leveraandoeningen.
“Hij die in harmonie leeft met zijn eigen zelf, leeft in harmonie met het universum.”
Het verband tussen emoties en ziekten
Het is belangrijk om de betekenis van ziekten te kennen, omdat het een van de manieren is waarop ons lichaam zich uitdrukt. Al onze emoties en gedachten worden geregistreerd in cellen. Daarom zijn ziekten de manifestatie dat er iets niet klopt.
De volgende compilatie is een samenvatting van de betekenis van enkele van de meestvoorkomende ziekten. Ze zijn allemaal gebaseerd op zowel de traditionele Chinese geneeskunde als op andere complementaire oosterse geneeswijzen.
- Allergieën. Ze duiden op diepe angsten. Bijvoorbeeld angst om niet zelfredzaam te zijn en niet in staat te zijn om medeleven, steun en aandacht van anderen te vragen.
- Depressie. De betekenis ervan ligt in het conflict tussen het ideale en het werkelijke. Met andere woorden, tussen wie we zijn en wie we willen zijn, en tussen wat we hebben en wat we willen hebben.
- Artritis. Het gevoel niet in staat te zijn om je aan te passen en mentaal flexibel te zijn. Het wordt geïnterpreteerd als een gebrek aan zelfvertrouwen en een compromisloze levenshouding.
- Zwaarlijvigheid. De betekenis wordt gevonden in een innerlijke leegte, vandaar dat voedsel wordt gebruikt om te compenseren. Verder angst om onszelf bloot te geven aan anderen en kwetsbaar en vatbaar te zijn voor schade.
- Nervositeit. Gebrek aan contact met ons innerlijk. Egocentrisme. Alles wordt gezien vanuit een subjectief gezichtspunt. Gevoelens van onveiligheid en leven met de angst om aangevallen te worden. Ook een onvermogen om egoïstische houdingen los te laten.
Emoties triggeren of accentueren ziekten, maar beïnvloeden ook de gezondheid
Emoties kunnen bepaalde ziekten triggeren of accentueren. We kunnen ze echter ook op zo’n manier gebruiken dat ze onze gezondheid positief beïnvloeden.
Hiervoor hoeven we alleen maar te weten hoe we de emoties die onevenwichtigheden in ons lichaam veroorzaken, kunnen herkennen en transformeren. In de Oosterse geneeskunde wordt speciaal belang gehecht aan de zelfkennis van emoties.
“Spanning is wie je denkt dat je zou moeten zijn. Ontspanning is wie je bent.”
-Chinees gezegde-
Dit is iets waar de westerse psychologie nu ook rekening mee begint te houden. Dat komt omdat men nu inziet dat een complete behandeling een probleem altijd vanuit verschillende perspectieven benadert. Daardoor heeft het een grotere kans om effectief te zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Barra Almagiá, E. (2003). Influencia del estado emocional en la salud física. Ter. psicol, 21(1), 55-60.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional: Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507.
- Shapiro, L. E. (2002). La salud emocional de los niños (Vol. 16). Edaf.