Een optimistische partner kan je helpen langer te leven

Als je een gelukkige en positieve partner hebt, die alles makkelijk voor je maakt, verbetert je psychologische welzijn. Sterker nog, volgens de wetenschap zou het je zelfs kunnen helpen langer te leven.
Een optimistische partner kan je helpen langer te leven

Laatste update: 27 mei, 2022

Het hebben van een optimistische partner, die oplossingen ziet voor elk probleem en je laat glimlachen bij al je moeilijkheden, is meer dan alleen een geschenk. De wetenschap beweert zelfs dat je er langer door kunt leven. Dat komt omdat wanneer iemand je aanmoedigt en voedt met positieve emoties, je doordrenkt bent van geluk. Je hebt de wil om elke moeilijkheid aan te gaan.

Tijdens je levensreis word je geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Er zullen dagen zijn dat je je down voelt of dat je gezondheid het laat afweten. Maar de steun hebben van iemand die de realiteit op een hoopvolle en goedgehumeurde manier bekijkt, maakt alles gemakkelijker. Zij zijn het soort mensen dat geneest, zij die licht brengen wanneer je alleen maar duisternis ziet.

De wetenschap dat het hebben van een positieve partner ons langer kan doen leven is een nogal interessant idee. We leven in een steeds ouder wordende samenleving en het is fascinerend om te denken dat de manier om de herfst van ons leven in goede gezondheid te bereiken is door een optimistische partner te hebben.

Het lijkt er namelijk op dat het soort mensen dat het glas altijd als halfvol ziet en de pot met goud aan het eind van elke regenboog ziet, ons in staat stelt beter met stress om te gaan.

Bovendien beweren wetenschappers dat het hebben van een optimistische partner ons in staat stelt ons risico op cognitieve achteruitgang te verminderen. Laten we eens een kijkje nemen.

Blij koppel
Wanneer je een partner hebt die je altijd aanmoedigt en positief stemt, verbetert je fysieke en mentale welzijn.

Het hebben van een optimistische partner verbetert de levensduur, het welzijn en de cognitieve efficiëntie

Het hebben van een optimistische partner betekent niet dat je je leven doorbrengt met iemand die door een roze bril naar het leven kijkt. Er komt veel meer bij kijken. De optimistische persoonlijkheid past een constructieve houding toe en richt zich op kansen. Hij of zij ziet oplossingen voor elke uitdaging en geeft anderen vertrouwen en levensvreugde.

Dat gezegd hebbende, is het niet gemakkelijk om zo optimistisch te zijn. Het is nog minder makkelijk om door deze eigenschap en karaktertrek gedefinieerd te worden. Toch kennen we allemaal zulke mensen. Het kunnen vrienden zijn, collega’s, ouders…

Het zijn mannen en vrouwen die gemaakt zijn van bijzonder materiaal. Ze bieden praktische oplossingen voor elk probleem en maken het leven gemakkelijk voor de mensen om hen heen.

We weten ook dat deze profielen worden gekenmerkt door hogere niveaus van subjectief welzijn in tijden van tegenspoed (Carver et al., 2010).

Bovendien hebben ze minder kans om stemmingsstoornissen te ontwikkelen en ervaren ze een betere gezondheid dan de rest van ons. Nu is de wetenschap nog een stap verder gegaan en stelt dat het hebben van een positieve partner ons zelfs in staat stelt om langer te leven.

Gelukkige en positieve mensen maken het gemakkelijker voor hun partners om een beter leven te hebben

In 2017 voerde de Michigan State University een interessante studie uit (Engelse link). Daarin beweerde men dat het hebben van een optimistische en gelukkige partner ons doordrenkt met diezelfde positieve valentie-emoties. Dit beïnvloedt onze eigen gezondheid. De correlatie wordt ook gerechtvaardigd door meerdere variabelen. Bijvoorbeeld:

 • Optimistische mannen en vrouwen hebben over het algemeen een goed netwerk van vrienden. Het zijn uiterst sociale figuren die niet aarzelen om steun te zoeken wanneer ze die nodig hebben, en die steun te bieden wanneer anderen daarom vragen. Dit betekent dat hun partners ook ondergedompeld zijn in deze verrijkende dynamiek.
 • Bovendien worden ze meestal gekenmerkt door gezondere levensgewoonten. Ze zijn bijvoorbeeld actief en staan open voor ervaringen en sociale interactie, enz. Dit heeft een positief effect op hun fysieke en emotionele gezondheid.
 • Optimisme houdt ook verband met het gezamenlijk oplossen van problemen en effectievere communicatie. Het vermindert de impact van stress en angst.

Het hebben van een optimistische partner vermindert het risico op cognitieve achteruitgang

In de loop der tijd is de levensverwachting aanzienlijk toegenomen. In geavanceerde landen is het zelfs gebruikelijk dat mensen de 80 of zelfs de 90 bereiken. We willen er echter voor zorgen dat we deze leeftijden in goede gezondheid bereiken, en met onze volle vermogens. Op die manier we kunnen blijven genieten, leren en experimenteren.

In 2020 voerde de Universiteit van Michigan een ander onderzoek uit (Engelse link). Daarin beweerde men dat het hebben van een optimistische partner beschermt tegen cognitieve achteruitgang.

In feite kan het ons risico op het ontwikkelen van dementie verminderen. De reden? Omdat het delen van tijd met een stimulerend iemand, die ons alleen maar positieve emoties, steun, genegenheid en positiviteit geeft, werkt als een voedingsstof voor onze hersengezondheid.

Hands symbolizing the happiness of having an optimistic partner
Optimistische partners zijn degenen die weten hoe ze steun moeten geven en met wie je minder conflicten hebt.

Partners met wie het samenleven eenvoudig en magisch is

Optimistische partners maken samenleven gemakkelijk. Dit betekent niet dat er geen meningsverschillen zijn en dat er niet af en toe ruzies zullen zijn. Die zullen er zijn. Ze zijn echter in staat om meningsverschillen in korte tijd op te lossen. Ze richten zich niet op wat jullie scheidt, maar op wat jullie bindt.

Deze partners maken alles gemakkelijk, herinneren je aan je sterke punten en injecteren hoop in je leven en magie in je relatie. Momenten van stress zijn van korte duur, zorgen worden opgelost, en ze vinden altijd een uitweg uit elke moeilijkheid.

Hun optimisme is niet naïef, maar constructief en praktisch. Ze zijn een bondgenoot op je reis door het leven en hun enthousiasme heeft een positieve invloed op zowel je fysieke als mentale welzijn. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je jouw niveau van optimisme verhogen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe kun je jouw niveau van optimisme verhogen?

Het bereiken van je doelen, het aangaan van uitdagingen en het overwinnen van mislukkingen hangt grotendeels af van jouw niveau van optimisme.  • Carver, C. S., Scheier, M. F., & Segerstrom, S. C. (2010). Optimism. Clinical Psychology Review, 30(7), 879-889.
  • Chopik WJ, O’Brien E. Happy you, healthy me? Having a happy partner is independently associated with better health in oneself. Health Psychol. 2017 Jan;36(1):21-30. doi: 10.1037/hea0000432. Epub 2016 Sep 19. PMID: 27642761.
  • Scheier, M. F., & Carver, C. S. (1992). Effects of optimism on psychological and physical well-being: Theoretical overview and empirical update. Cognitive Therapy and Research, 16(2), 201-228.
  • Oh, J., Chopik, W. J., & Kim, E. S. (2020). The association between actor/partner optimism and cognitive functioning among older couples. Journal of personality, 88(4), 822–832. https://doi.org/10.1111/jopy.12529