Een latrelatie: hoe ze te behouden en te laten werken

Eerlijke communicatie, jaloeziebeheersing en demonstraties van genegenheid, die het gebrek aan lichamelijk contact compenseren, zijn essentieel voor het succes van zo'n band.
Een latrelatie: hoe ze te behouden en te laten werken
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 28 maart, 2024

Schermen, kilometers, tijdsverschil, luchthavens… Een latrelatie hebben met iemand die in een andere stad woont, brengt speciale uitdagingen met zich mee. Desondanks is de ervaring niet altijd zo ontmoedigend als het op het eerste gezicht lijkt.

Verschillende elementen spelen een rol bij het bepalen of een latrelatie wel of niet zal gedijen, waaronder de fase van de relatie en emotionele volwassenheid. In dit verband duiken we hieronder in de sleutels – zoals organisatie, cadeaus en sextingom het te laten werken.

Kan een latrelatie werken?

Een latrelatie is een relatie waarbij de partners ver van elkaar vandaan wonen en elkaar niet vaak kunnen ontmoeten. Deze dynamiek kan om verschillende redenen ontstaan, zoals werkverplichtingen, studieverplichtingen of gewoon verliefd worden op iemand die niet in dezelfde plaats woont.

Latrelaties werken soms wel en soms niet. Er zijn natuurlijk geen garanties in de liefde, maar met de juiste instelling en wederzijdse betrokkenheid kunnen obstakels worden overwonnen.

De resultaten van onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Sex & Marital Therapy zijn zelfs goed. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben stellen op lange afstand niet altijd een slechtere relatie dan stellen die geografisch dichtbij elkaar wonen.

Het succes of falen hangt eerder af van een combinatie van verschillende factoren:

  • Contextuele elementen: weten hoe lang je uit elkaar zult zijn is belangrijk. Een te lange of onbepaalde scheiding kan de zaken bemoeilijken. Daarnaast telt ook de fysieke afstand mee: is er een mogelijkheid om elkaar af en toe te zien en zijn er financiële of juridische obstakels om dat te doen? Deze details beïnvloeden de toekomst van de relatie.
  • Stadium van de relatie: Bij nieuw gevormde stellen, met weinig gedeelde geschiedenis en een zwakke verbintenis, kan er minder bereidheid zijn om moeite te doen om de relatie te koesteren, in tegenstelling tot stellen die al jaren samen leven. Als de liefde echter verslechterd is, is de prognose niet gunstig.
  • Emotionele volwassenheid van elke partner: het vermogen om emoties zoals jaloezie te beheersen en open communicatie te onderhouden zijn essentiële vaardigheden in deze context, omdat ze fundamenteel zijn om de impact van het ver weg zijn te verzachten.

Hoe ga je om met een latrelatie zonder je hoofd te verliezen?

Zoals we kunnen zien, zijn de uitdagingen divers. Het valt niet te ontkennen dat een latrelatie niet alleen je geestelijke gezondheid kan aantasten, maar ook je partner in gevaar kan brengen. Daarom is het, als je een latrelatie hebt, cruciaal dat je stappen onderneemt om voor je emotionele welzijn te zorgen.

Er is geen toverrecept of handleiding, maar er is wel advies. Vanuit het oogpunt van psychologie delen we aanbevelingen die nuttig voor je kunnen zijn om een langeafstandspartner effectief te hebben en maatregelen te nemen als de liefde bekoelt.

1. Praat over jullie zorgen en plannen voor de toekomst

Het is van fundamenteel belang om verwachtingen vast te stellen. Het bespreken van elkaars behoeften, verlangens en grenzen is belangrijk om misverstanden, valse illusies of onnodige frustraties te voorkomen. Wat verwachten jullie van elkaar in deze relatie? Hebben jullie plannen om in de toekomst samen te gaan wonen? Wat het ook is, praat erover.

2. Houd je gevoelens niet voor jezelf

Je hebt al genoeg uitdagingen zonder dat je nog meer last hebt van het verbergen van emoties. Als je ergens bezorgd, verdrietig of blij over bent, deel het dan. Ongeacht de vorm is eerlijke communicatie als koppel het beste middel om een sterke relatie op te bouwen en de obstakels te overwinnen die afstand kan opleveren.

3. Communiceer duidelijk en direct

Het is het beste om dubbele bodems, indirecte boodschappen of toespelingen achterwege te laten. Als oogcontact niet mogelijk is, is het cruciaal om omwegen te vermijden die tot verwarring kunnen leiden.

Een directe en transparante dialoog zal er al voor zorgen dat ze zich veilig en zelfverzekerd voelen.

4. Deel ervaringen ondanks de kilometers

De waarheid is dat fysieke nabijheid niet bepalend is voor emotionele nabijheid. Twee mensen kunnen zich ver van elkaar verwijderd voelen terwijl hun huid elkaar raakt en zich dicht bij elkaar voelen als ze zeeën van elkaar verwijderd zijn. Afstand kan overstegen worden met liefde.

In deze context kunnen videogesprekken voeren, elkaar vaak sms’en, online spelletjes delen of tegelijkertijd naar dezelfde film kijken, de emotionele band aanzienlijk versterken en bewijzen dat deze verder gaat dan geolocatie.

5. Verras elkaar met cadeaus of geschenken

Hombre muestra un regalo a su novia a distancia.
Cadeaus zijn een blijk van genegenheid, die helpen om de vlam in de pan te houden.

Een onverwacht berichtje, een handgeschreven brief of een klein cadeautje kan wonderen doen. Deze tekenen van genegenheid kunnen veel betekenen als kussen en knuffelen onmogelijk zijn.

6. Verken sexting

Een van de aspecten die beperkt is in een latrelatie is seksueel. Dus als jullie je er allebei goed bij voelen, kan het verkennen van positieve sextingpraktijken een manier zijn om het verlangen en de intimiteit in stand te houden.

7. Zorg dat je georganiseerd bent

Hoewel het oppervlakkig lijkt, is een goede logistiek van cruciaal belang. Als frequente bezoekjes in jullie plannen zitten, is het belangrijk om vooruit te plannen en bewust te zijn. Door dit te doen, wordt niet alleen de onzekerheid aanzienlijk verminderd, maar worden verwachtingen ook tastbaarder en concreter voor jullie beiden.

8. Zorg ervoor dat je je persoonlijke leven niet opschort

Weg zijn van je partner is alsof je een deel van je leven op je telefoon hebt staan. Het voelt vreemd. Maar het feit dat je niet op dezelfde plek bent, betekent niet dat je je leven op een laag pitje moet zetten. Deze situatie mag er niet toe leiden dat ze hun activiteiten, doelen en banden verwaarlozen, wat zich vertaalt in een beperking van de kwaliteit van hun dagelijks leven.

De meestvoorkomende problemen van een latrelatie

Vrouw leest op haar mobiel
Meer toezicht op het koppel op sociale netwerken kan problemen in de relatie veroorzaken.

Elke verkering heeft conflicten. Het valt echter niet te ontkennen dat een latrelatie problemen met zich meebrengt die zich niet zouden voordoen als ze dezelfde ruimte zouden delen of binnen een paar minuten van elkaar zouden wonen.

Aan de ene kant is de digitale sfeer een gemeenschappelijke ruimte voor interactie wanneer elkaar face-to-face zien geen optie is. In dit opzicht mag niet uit het oog worden verloren dat sociale netwerken nuttig zijn om een relatie met deze kenmerken in stand te houden.

Volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift  Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking genereren ze echter ook conflicten door meer toezicht en jaloezie in vergelijking met face-to-face banden.

In het algemeen zijn het missen van elkaar, gevoelens van wantrouwen, onzekerheid en onveiligheid, het omgaan met het tijdsverschil en het omgaan met seksuele onthouding – in het geval van een monogame band – gemeenschappelijke uitdagingen.

Als de datum van hereniging onzeker is, zijn deze problemen vaak intenser.

Er zijn echter ook specifieke moeilijkheden die afhangen van het feit of je relatie vanaf het begin op lange afstand tot stand is gekomen, zelfs als je je partner nooit in levende lijve hebt gezien, of dat de afstand pas later in de relatie een rol ging spelen.

Zonder elkaar in levende lijve te ontmoeten

In dit scenario kan het ontbreken van een fysieke band het heel moeilijk maken om elkaar te vertrouwen, en je zelfs doen twijfelen of de relatie echt is of niet. Het is normaal dat er vragen rijzen over de echtheid van de band als alle of de meeste interacties beperkt blijven tot de virtuele wereld.

Ontstaan vanuit een face-to-face relatie

Als de relatie echter is ontstaan vanuit een face-to-face begin, kan het aanpassen aan het ver weg zijn de grootste uitdaging zijn. Overmatige heimwee en nostalgie komen vaak voor bij de overgang van nabijheid naar scheiding. Daarnaast kan het herinneren van gedeelde momenten erg pijnlijk zijn, hoewel het ook troostend kan zijn.

Hoe weet je of het werkt?

Het belangrijkste teken dat een latrelatie werkt , is dat je je er prettig in voelt. Als beide partners zich tevreden en op hun gemak voelen, betekent dit dat de band op de goede weg is. Er zijn echter nog andere elementen om rekening mee te houden, zoals de hieronder genoemde:

  • Ze doen moeite om elkaar te bezoeken.
  • Ze hebben gemeenschappelijke projecten.
  • De communicatie verloopt zonder al te veel moeite.
  • Er is wederzijds respect voor elkaars ruimte en tijd.
  • De afstand leidt niet tot overmatige jaloezie of bezitterigheid.
  • Beiden zijn bereid om conflicten samen aan te pakken en op te lossen.

Ver weg of dichtbij, de sleutel is dialoog en eerlijk zijn tegen jezelf

Als het gaat om koppels, klinkt het belang van dialoog luider dan ooit. Het is in feite het gereedschap dat bruggen bouwt, of het nu gaat om het overbruggen van emotionele of geografische afstanden.

Bovendien helpt het oprecht uiten van emoties en gedachten niet alleen om de problemen van de scheiding op te lossen, maar is het ook de basis van wederzijds vertrouwen.

Als je nu merkt dat de latrelatie niet werkt en je meer leed dan welzijn bezorgt, en je ziet geen oplossing voor dit ongemak, dan is het cruciaal dat je de leiding neemt en er een beslissing over neemt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.