Als er een diepgeworteld conflict is ontstaan
Een conflict begint met een onenigheid of botsing van waarden, overtuigingen of interesses tussen twee of meer mensen. Een meningsverschil is niet per se een conflict. Een diepgeworteld conflict leidt tot het breken met of minimaliseren van onze tegenstander.
Soms is de confrontatie verbaal. Het doel is om de ander over te halen om jouw logica of redenatie te accepteren. In andere gevallen leiden conflicten tot directe actie. Deze acties kunnen geweld omvatten. In alle gevallen is het doel hetzelfde: je wilt winnen van je tegenstander.
Desondanks zijn er omstandigheden waarbij het niemand lukt om te winnen. In die gevallen zijn er drie mogelijke uitkomsten.
De eerste is om het gewoon te laten gaan. Dat wil zeggen dat je de tegenstellingen accepteert en je richt op de dingen waar beide partijen het wel over eens zijn. Een andere variatie is om het probleem op te lossen door een compromis te sluiten.
De tweede mogelijkheid is het stellen van grenzen en afstand te nemen. In dit geval beëindigd het conflict de relatie.
De derde mogelijkheid is om ondanks alles de ruzie voort te zetten. In dit laatste geval blijft het probleem etteren en er ontstaat een diepgeworteld conflict.
“Geweld lost conflicten nooit op, en het vermindert de dramatische gevolgen ook niet.”
Een diepgeworteld conflict
Conflicten blijven etteren als geen van de partijen de ander verslaat. Een manier om het te omschrijven zou zijn dat beide kanten evenredig zijn. Maar in plaats van dat ze de confrontatie loslaten omdat er toch niemand zal winnen, houden ze vol. De situatie verandert niet en blijft onopgelost.
Dit soort scenario gebeurt alleen als er een sterke band is tussen de ruziënde partijen. Als dat niet het geval zou zijn, zou iedereen gewoon afstand van elkaar nemen of een beslissende actie ondernemen.
Een diepgeworteld conflict aan de andere kant omvat een heleboel waarden, overtuigingen en interesses. Er is ook een bepaald aspect van intense confrontatie. Dit soort problemen komen vaak voor in romantische relaties en tussen vrienden en families.
Waar mensen zijn is conflict. Veel conflicten worden nooit opgelost. We kunnen echter wel leren ermee om te gaan. We weren dat iemand het niet met ons eens is als het om een bepaald onderwerp gaat. maar in plaats van olie op het vuur gooien, kunnen we besluiten om er niet teveel belang aan te hechten.
Het is een gezonde en aangepaste manier om met dit soort problemen om te gaan. Wat niet gezond is, is het conflict te voeden en het steeds verder op te drijven.
Is er een oplossing voor een diepgeworteld conflict?
Er zijn oplossingen voor alle soorten menselijke conflicten. Soms moet je wel wat water bij de wijn doen. Zonder dat kunnen zelfs de kleinste meningsverschillen een relatie kapot maken. Het is een diepgeworteld conflict als beide partijen het belangrijker vinden om hun gelijk te halen dan het zoeken naar een oplossing. Ze zijn van mening dat het een verlies is dat ze de ander niet van hun gelijk kunnen overtuigen.
Een groep onderzoekers van de Universiteiten van Tel-Aviv, Jeruzalem en Herzliya hebben iets interessants ontdekt over conflicten. Ze hebben het moment dat een persoon in conflict is verwikkeld onderzocht. In dat geval ziet hij de redenen die zijn tegenstander aandraagt als bedreigingen. Met andere woorden, hij heeft het gevoel dat hij tegen zichzelf ingaat als hij het eens is met die persoon. Hij is bang om zichzelf op te offeren.
Met dit in gedachten, voerden de onderzoekers een test uit. Ze lieten een video zien van een groep fanatieke Israëliërs zien, waarvan de inhoud overeenkwam met hun overtuigingen. Het materiaal ondersteunde hun ideeën over Palestijnen, maar bracht die ook naar nieuwe extremen. Bijvoorbeeld totale eliminatie en zelfs steniging van alle Moslims ter wereld.
De video kwam overeen met de overtuigingen van de onderzoeksonderwerpen. Het was alleen een extreme versie hiervan.
Het resultaat was dat degenen die ernaar keken hun overtuigingen herzagen. Met andere woorden, ze werden kritischer tegenover zichzelf en deden aan zelfreflectie. Het beste was dat de onderzoekers aan konden tonen dat deze verandering van houding bleef.
Psychologen noemen die de gedachtenparadox: de vaardigheid om toe te geven dat twee tegenovergestelde partijen samen kunnen leven. Denk jij dat dit toepasbaar is op jouw persoonlijke leven?