De dwaasheid van multitasking: te veel dingen tegelijk
We leven in een wereld die voortdurend op hoog tempo beweegt. Het vervoer en de communicatie tussen mensen en plaatsen is op zo’n manier geëvolueerd, dat we zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek kunnen bewegen.
We raken steeds meer gewend aan een leven dat vol schermen, berichten, geluiden en gesprekken zit die allemaal door elkaar heen plaatsvinden. Deze dingen maken de afstand tussen mensen kleiner, maar vertragen ons tegelijkertijd ook door de vele afleidingen, taken en bezigheden die ermee gepaard gaan.
Wat zijn dan de consequenties van multitasking? Wat gebeurt er met ons wanneer we veel te veel tegelijk proberen te doen?
Multitasking: wat gebeurt er wanneer we te veel dingen te gelijk doen?
Multitasking houdt in dat je meerdere taken tegelijkertijd probeert uit te voeren. Dit kan er echter juist voor zorgen dat je minder productief bent dan je zou kunnen zijn. Wanneer we multitasken, zijn we niet in staat onze concentratie te richten op één taak en deze taak volledig te volbrengen.
In een maatschappij die steeds directer wordt, hebben we antwoorden en resultaten nodig die snel en kloppend zijn. In deze zee van informatie moeten we bepalen welke taken het meest relevant zijn en onze aandacht hier op richten.
Het menselijke brein, dat orgaan dat zo geweldig en mysterieus is, kent ook zo zijn grenzen. Het lijkt erop dat we in elkaar storten wanneer we een grote hoeveelheid informatie moeten beheren en dat dit ervoor zorgt dat we alleen maar meer fouten maken bij alles wat we proberen te doen.
Het resultaat hiervan is dat we aan het eind van de dag gaan zitten, nadat we al de hele dag hebben gezeten, en het gevoel kunnen hebben dat we eigenlijk de hele dag niks hebben gedaan en toch uitgeput zijn.
Kwaliteit boven kwantiteit
Om te vermijden dat we het gevoel hebben alsof we continu van hot naar her worden getrokken, moeten we onze dag duidelijk indelen en realistische doelen voor onszelf stellen. Deze doelen zouden duidelijk en niet al te moeilijk moeten zijn.
Om dit effectief uit te kunnen voeren, is het altijd handig om een agenda of dagplanner bij de hand te hebben waarin je een lijstje kunt maken van alles wat je die dag moet doen en door kunt strepen wat je al gedaan hebt, waardoor je een duidelijk overzicht hebt van wat er nog gedaan moet worden.
Het kan ook handig zijn om deze dagelijkse taken en bezigheden te categoriseren. Bijvoorbeeld:
- Werk: realistische taken die je moet volbrengen op je werk.
- Sociaal: berichten aan familie en vrienden, afspraken, het updaten van je sociale netwerken.
- Vrije tijd: sport, dansen, muziek, meditatie etc…
Door dit te doen, zorg je ervoor dat je een concreet beeld krijgt van je dag en je taken. Hierdoor zal je in staat zijn om jezelf efficiënter te ordenen, zodat je je productiviteit kunt verbeteren en nooit het gevoel hoeft te hebben alsof je achterloopt of iets zal vergeten.
Wanneer we alles willen doen, doen we uiteindelijk helemaal niets
We kunnen nu eenmaal niet alles doen. Dit is een realiteit die we allemaal moeten accepteren. Soms stellen we te veel doelen voor onszelf die we denken allemaal in één dag af te kunnen krijgen. Deze planning kan echter onrealistisch zijn en in dit geval zullen we het nooit allemaal af kunnen krijgen.
Dit is het punt waarop we teleurgesteld raken. In plaats van ons voldaan te voelen over wat we hebben behaald, gaan er juist gedachtes door ons hoofd als: ‘Ik heb het niet af kunnen krijgen…’, ‘Ik heb mijn tijd verspild…’, ‘Ik kan helemaal niks…’
Het is beter om te bepalen om minder te doen en daardoor in te staat zijn alles goed te doen. Daarnaast is het belangrijk om ‘nee’ te zeggen tegen de dingen waarvan we weten dat we niet in staat zullen zijn om ze te doen. Dit houdt ook in dat we verstandig omgaan met de plannen en beloftes die we maken met en aan de mensen om ons heen.
Hoewel er tijden zijn waarin we er moeten zijn voor anderen, zijn er ook tijden waarin het het beste is om gewoon een oprechte verklaring te geven waarom je er niet kunt zijn en om een realistischer alternatief te bieden.
Focus jezelf op elke stap
Om het einde van het pad te kunnen bereiken, moeten we genieten van elke stap die we tijdens de reis zetten. We moeten ons best doen om van elke emotie waar we doorheen moeten om ons doel te behalen te genieten, zonder al te veel na te denken over het toekomstige resultaat. Dat is het geheim om iets goed uit te kunnen voeren.
Natuurlijk moeten we onze hoop niet verliezen, maar vaak zijn we juist voorbereid op mislukking. In plaats van ons te helpen, kan dit ons juist verlammen en ons ervan weerhouden überhaupt een poging te wagen.
Het gevolg van multitasking is dat we de taken die we onszelf geven maar voor de helft volbrengen en dat we een hoop vragen onbeantwoord laten. Wanneer dit gebeurt, kunnen we last krijgen van angst en het gevoel alsof er van alles boven ons hoofd hangt dat nog gedaan moet worden.
Wanneer deze dingen zich op beginnen te stapelen, kunnen we overweldigd raken door een combinatie van gedachten als ‘Ik had dit moeten doen…’, ‘Ik weet niet hoe ik dit aan moet pakken…’ en ‘Ik ga dit nooit af kunnen krijgen…’’, waardoor we het gevoel krijgen minder efficiënt te zijn. Deze gedachten kunnen er ook voor zorgen dat onze perceptie verandert en dat we het gevoel hebben alsof we meer, en te veel, tijd besteden aan één specifiek ding. Deze neerwaartse spiraal kan krankzinnige en inefficiënte multitasking veroorzaken.
Herpak je rust
In deze wereld vol stimuli lijkt het soms alsof we compleet vergeten zijn wat stilte is. Stilte is een geweldige kans om je vrij te voelen.
Auto’s, alarmen, het nieuws, meldingen etc. overspoelen stuk voor stuk ons dagelijkse leven, waardoor onze hersenen hun focus elke seconde op iets anders richten, zodat ze alles dat hun aandacht vraagt aan kunnen pakken.
Stilte is echter niet alleen behulpzaam om onze oren te ontspannen, maar ook om onszelf te verwijderen van beelden, geluiden en geuren uit de stad en ons drukke leven. Door volledig op te gaan in stilte kunnen we afstand creëren tussen onszelf en alle stimulansen om ons heen, behalve onze eigen stimulansen.
We hebben iets soortgelijks nodig als wat beschermde gebieden en draslanden nodig hebben: we voelen de behoefte dat ons ecosysteem verzorgd moet worden.
Onthoud dus dat het belangrijk is om concrete doelen te stellen, je dagen te plannen en jezelf een moment van rust te schenken, zodat je jezelf de kans geeft om zo productief en efficiënt mogelijk te zijn. In plaats van van alles te doen te hebben en de druk te voelen van multitasking, is het belangrijk om te bepalen wat je wil en wat realistisch is en jezelf hierop te richten.