De Zulliger-test bij de sollicitatieprocedure

De Zulliger-test bestaat uit drie verschillende inktvlekken die psychologen gebruiken om persoonlijkheidskenmerken en iemands psychische gezondheid te evalueren. Recruiters gebruiken deze test vaak bij potentiële sollicitanten.
De Zulliger-test bij de sollicitatieprocedure
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De Z-test, of de Zulliger-test, is een projectieve test die werd ontwikkeld in 1942. Op het eerste gezicht is het makkelijk te verwarren met de Rorschach-test, waarmee veel meer mensen bekend zijn.

De Zulliger-test volgt echter niet hetzelfde protocol en heeft enkele voordelen ten opzichte van zijn meer bekende tegenhanger. Het is veel gemakkelijker toe te passen en de interpretatieparameters zijn sneller.

Het doel van de test is hetzelfde als elke andere projectieve test, namelijk persoonlijkheidskenmerken beschrijven met een psychoanalytische benadering.

Als gevolg hiervan is het gemakkelijk te begrijpen waarom de test tegenwoordig veel kritiek krijgt, maar dat maakt het niet minder interessant. Een van de meestvoorkomende toepassingen is als hulpmiddel voor het selecteren van kandidaten tijdens de sollicitatieprocedure.

Een positief aspect van deze test die hem met kop en schouders boven projectieve tests plaatst, zoals de Draw-a-Person-in-the-Rain-test (Engelse link), de Baum-test en de Murray-test, is dat de gegevens de geldigheid ervan ondersteunen. Statistische studies van de test geven het een robuustheid die het nuttig maakt voor de personeelsafdeling.

Wat houdt de Zulliger-test in

De Zulliger-test: wat evalueert het en hoe gebruiken werkgevers het?

Het feit dat de Zulliger-test je aan de Rorschach-test doet denken, is geen toeval. Hans Zulliger, de Zwitserse psychiater die de test ontwikkelde, was een van de studenten van Hermann Rorschach. Als er iets is waar Dr. Zulliger om bekend staat, is het zijn invloedrijke werk als kinderpsychoanalyticus en als promotor van psychoanalytische pedagogie.

Voor het hoogtepunt van zijn carrière werkte hij enkele jaren bij Rorschach. Zijn doel was om een dieper begrip van de menselijke persoonlijkheid te krijgen met behulp van de klassieke inktvlektest.

Een andere externe factor hielp zijn professionele carrière vorm te geven: de Tweede Wereldoorlog. Toen de oorlog begon , was het Zwitserse leger op zoek naar tests om te helpen bij rekrutering en Hans Zulliger was de man voor deze klus.

Zulliger voerde intelligentietests, persoonlijkheidstests en zelfs Rorschach-tests uit. Hij realiseerde zich echter dat de inktvlektests veel te complex waren om efficiënt te gebruiken.

Wat het leger op dat moment nodig had, was efficiëntie, snelheid en het vermogen om de test van gemiddeld 30 personen tegelijk af te nemen. Het duurde niet lang voordat hij een nieuwe test ontwikkelde. Laten we eens kijken naar wat zijn nieuwe test inhoudt.

Wat evalueert de Zulliger-test?

De Zulliger-test is een projectieve test. Wat betekent dat? Het betekent dat het instrument dat voorhanden is veel subjectieve antwoorden geeft. De antwoorden komen van prikkels die de verbeelding van de testpersoon prikkelen, evenals hun gevoeligheid, verlangens, persoonlijkheidskenmerken, enzovoort.

  • Wat deze test onderscheidt van andere tests in zijn soort, is de validiteit en het gemak van toepassing.
  • Zulliger ontwierp een test die het mogelijk maakte om snel te bepalen of individuen psychische problemen hadden of niet. De test hielp ook om te bepalen of de testpersoon over goede vaardigheden beschikte voor bepaalde rollen in het leger.
  • De test hielp ook bij het evalueren van de mentale processen van een individu: hun angsten, sociale aanpassing, emotionele wereld en zelfbeheersing.
  • Tegenwoordig gebruiken personeelsafdelingen de Zulliger-test bij wervingsprocessen.

Hoe werkt de test?

De test kan individueel of in een groep worden afgelegd. In beide gevallen krijgt de testpersoon drie inktvlekken te zien. De persoon die de test afneemt, legt uit dat de afbeeldingen geen concrete betekenis hebben, maar dat ze bij elke persoon verschillende dingen oproepen. De testpersoon moet uitleggen wat hij in elke inktvlek ziet.

  • De eerste inktvlek is zwart en wit. Het is de meest compacte en testpersonen interpreteren het meestal als slechts één concept. Het vertegenwoordigt het diepgaande denken van een individu.
  • De tweede is een interessantere afbeelding omdat deze verschillende heldere kleuren gebruikt en complexer is. Deze inktvlek roept meer sensaties en emoties op bij de testpersoon. De manier waarop het individu dit beeld interpreteert, heeft meestal te maken met vaardigheden, orde, zelfbeheersing, enzovoort.
  • De laatste inktvlek is grijs, zwart en rood. Het suggereert dynamiek en beweging en heeft betrekking op sociale relaties.

Als de testpersoon klaar is met het opschrijven van de ideeën, gevoelens en beelden die elke inktvlek oproept, is het tijd om te praten. Elk individu legt aan de therapeut of psycholoog uit wat ze in elk detail van de inktvlek zien.

Hoe wordt het beoordeeld?

Alleen bekwame professionals die goed thuis zijn in deze test, zijn gekwalificeerd om deze te interpreteren. Het zou zinloos en nutteloos zijn als een leek dit zou proberen te doen. Inzicht in projectieve tests en ervaring met de Zulliger-test is cruciaal.

De test heeft geen goede of foute antwoorden. De persoon die de test uitvoert, analyseert de reactie van het individu op de inktvlekken en de manier waarop de persoon in kwestie zich uit.

Hoe meer details en gevoelens de testpersoon uitdrukt, hoe hoger het aantal punten. Ook worden onder andere originaliteit, psychologische samenhang, zelfperceptie en denkstijl geëvalueerd.

Het is ook de moeite waard om te noemen dat, hoewel dit een projectieve test is met duidelijke subjectieve antwoorden, het een algemeen beeld geeft van het innerlijke leven en de persoonlijkheid van het individu.

Tegenwoordig gebruiken veel bedrijven de Zulliger-test tijdens de sollicitatieprocedure, samen met andere tests. Hoewel het meer dan tachtig jaar geleden is ontwikkeld, is het nog steeds een interessante en nuttig hulpmiddel.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Muñoz, Mora Luis. El Test de Zulliger: Evaluado bajo el Sistema Comprehensivo de Exner, Edición Digital.
  • Redondo, Ana Isabel. Estadísticos descriptivos en respuestas al Test de Zulliger en personas de 31 a 40 años, en situación de selección de personal.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.