De waarheid achter elk masker
Over het algemeen houden de meesten van ons ervan om ons te verkleden tijdens carnaval en misschien zelfs een masker te dragen om het te vieren. We houden ervan om te doen alsof gedurende een bepaalde tijd van het jaar, ons te verschuilen achter een personage en in andere rijken van realiteit en fantasie te leven.
We realiseren ons echter niet dat we, afgezien van carnaval, de neiging hebben om bijna dagelijks maskers te dragen om ons te verbergen voor anderen, of zelfs voor onszelf. Andere mensen zien een afbeelding die we voor het publiek ophangen. Bang om alleen te zijn, of gewoon om sociale patronen te volgen, verschuilen we ons achter uitgebreide vermommingen.
“Het vreselijke is dat om een verbinding tot stand te brengen, als je met anderen wilt communiceren, je een soort personage moet uitvinden dat communiceert, wat niet hetzelfde is als wat er in je zit, en van daaruit begin je meer en meer te geloven en meer in het personage, je vergeet jezelf en je gelooft in het personage.”
Het masker zegt meer dan je gezicht
Een masker is een vermomming, een object dat je ware gezicht verbergt en je fysieke verschijning verandert. Metaforisch gezien is een masker dus ook een manier om je persoonlijkheid te verdoezelen en een identiteit uit te beelden die anders is dan je echte.
Een van de meestvoorkomende onbewuste redenen om jezelf te presenteren als iemand die je niet bent, is de angst om niet gerespecteerd, geliefd of geaccepteerd te worden. Het is normaal om een beetje te doen alsof en niet helemaal eerlijk te zijn, omdat je je veiliger voelt als je bent wat anderen van je verwachten.
Jezelf verbergen is een menselijke reactie op de angst om beoordeeld te worden. Je kunt bijvoorbeeld stoer doen zodat andere mensen je niet als kwetsbaar zien, je ziet er echt stoïcijns uit op een begrafenis, je doet vriendelijk om je baan te behouden, etc.
We doen alsof wat we zijn, en we zijn wat we doen alsof
Calderón de la Barca liet ons de volgende boodschap achter: we hebben zoveel moeite gedaan om te doen alsof, maar we nemen niet de moeite om te proberen te accepteren wie we werkelijk zijn en onszelf te verbeteren. Het lijkt veel gemakkelijker om te liegen en onoprecht te zijn, en alleen oppervlakkig te handelen.
Dit alles creëert een omgeving waarin schijn prevaleert boven ware gevoelens. We laten ons meeslepen door vooroordelen, beelden en aannames. Het zou nuttig zijn om te leren uw eigen masker af te zetten en verder te kijken dan de maskers van andere mensen wanneer u er een tegenkomt.
De beste manier om het masker af te zetten, is door je ware zelf te leren kennen en het een kans te geven. Op deze manier kun je je ware zelf laten zien aan de mensen om je heen zonder enige gimmicks, en met je eigen magie. Zonder al die onnodige illusies zul je veel gelukkiger zijn, omdat je je realiseert dat alles en iedereen een plaats heeft in het leven.
Voor sommige mensen verbergt het masker ze niet, het onthult ze
In tegenstelling tot hoe het lijkt, zal het masker dat je maakt vroeg of laat beginnen af te vallen of gaten te ontwikkelen, waardoor de waarheid erachter wordt belicht. Dit is wat er met de meeste mensen gebeurt: het masker onthult wie ze werkelijk zijn, omdat de tijd hen uiteindelijk verraadt.
Met andere woorden, hoe uitgebreider het masker is, hoe meer je ware zelf zal laten zien, net zoals José Saramago ons leerde. Het gevaar is dat je niet alleen jezelf hebt bedrogen, maar ook anderen. Relaties zijn gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen, en door je voor te doen als iemand die je bent, worden deze twee deugden niet automatisch geëlimineerd.
“Toen hij naar ons keek, leek het alsof hij de waarheid in ons zocht, of hij wist dat er achter alles iets anders was.”
-Clara Sánchez-
We weten allemaal hoe het is om iemand te hebben waarvan we dachten dat we ze kenden, die ons bedriegt en erachter komt dat ze niet waren wie we dachten dat ze waren. De waarheid laat ons gedrag zien dat ze voor ons probeerden te verbergen.